lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de gener, 2008

La foguera de San Tantoni Clooney

Sant Antoni del porquet (s. III-IV), monjo cristià, pioner de l’eremitisme, és considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió de tots els animals domèstics. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida. Un costum que ha perdurat en els segles. El foc és símbol de purificació i de renovació de la vida. Les fogueres hivernals constitueixen un ritual de renovació, per propiciar el pas de l'hivern a la primavera, i de purificació, cremant el mal, representat pel dimoni o per un ninot.

Les fogueres de Sant Antoni tindrien també un significat profilàctic vers els animals de treball o les persones: fer passar els animals de tir o els ramats entre focs és un antic ritus de purificació/protecció present a nombroses cultures.

La foguera és el centre de la celebració. Al seu voltant es reuneix la comunitat, es menja i es realitzen les diverses activitats festives com aquesta tarda a Miravet.

ETNOCAT: Sant Antoni i el dimoni

Alego: I PER SANT ANTONI... FOGUERES!

La darrera gira de Miriam Makeba

Als seus 75 anys, Miriam Makeba continua sent la gran ambaixadora de la música africana arreu del món. El Palau rep avui la dama sud-africana en una de les darreres oportunitats per gaudir de la seva veu: el concert d'aquesta nit s'emmarca en la gira de comiat The Farewell Tour.

La vida de Miriam Makeba ha estat marcada pel seu exili involuntari de més 30 anys de la Sud-àfrica de l'apartheid. "Va ser molt dur, sobretot quan no em van deixar tornar al morir la meva mare", recorda, però "sempre vaig creure que tornaria i avui puc dir que sóc a casa". L'exili va coincidir amb l'etapa més prolífica de la seva carrera. Anys d'èxit, amb temes com aquell "Pata, pata" del 1966 que va fer ballar el món sencer. "Als Estats Units hi vaig conèixer grans músics i en vaig aprendre'n molt, d'ells", rememora. "Era quan em van catalogar com a artista folk o world music, cosa que encara no entenc: tot és música, no?".

Artista compromesa amb la seva terra, Makeba explica les desigualtats entre l'Àfrica i l'Occident de forma senzilla: "Mentre els poderosos tinguin avarícia, res no canviarà. L'Àfrica és rica en recursos però la gent hi és pobra". Malgrat tot, no perd l'esperança que la seva música ajudi a invertir la situació. Com ha fet sempre.

Wikipedia: Miriam Makeba

López Burniol: "Vull una Catalunya lliure a Espanya"

Juan José López Burniol 210108 CATr El notari Juan-José López Burniol, proper al PSC, afirma que Espanya "ha d'admetre el dret de secessió". Personalment ell confessa que desitja una "Catalunya lliure a Espanya" i que això passa per la consecució d'un "règim federal autèntic en què Catalunya se senti còmoda". Tot i això, en una entrevista a El Periódico, admet que "si la majoria de catalans volen marxar, s'haurà d'acceptar", perquè per "a Espanya és millor una Catalunya independent que una Catalunya incòmoda".

El notari defensa que l'Estat de les autonomies ha estat un "èxit enorme", però que l'onada de reformes estatutàries ha provocat una "situació de desordre i incertesa". Culpa de la situació a "aquells que no reconeixen que tant l'Estat unitari com la confederació ja són impossibles. Només hi ha lloc per a l'Estat federal simètric". Així mateix, López Burniol considera que no és possible un Estat federal asimètric, perquè Catalunya genera mimetisme i si assolís una relació bilateral amb l'Estat, després també ho demanarien altres territoris i "cap Estat aguanta cinc o sis relacions bilaterals". Com a conclusió, el notari defensa una reforma de la Constitució que estableixi un règim federal autèntic.

Juan-José López Burniol: "Espanya ha d'admetre el dret de secessió" (El Periódico)

El govern dissenya un pla per rellançar la navegació pel riu Ebre

El conseller Nadal, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó i el vicepresident de l'Idece, Pep Solé, van presentar ahir l'estudi sobre la navegació que durant els darrers vuit mesos han elaborat diferents departaments del govern, i que fa una diagnosi de les dificultats amb què topa el projecte, alhora que assenyala quines accions s'han d'emprendre per resoldre-ho. Nadal, que va presidir la reunió del consell rector de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre, va explicar que l'informe fixa un total de 27 actuacions que es duran a terme els pròxims tres anys amb l'objectiu de millorar l'oferta turística de les Terres de l'Ebre a partir d'una millora de la navegació. «Es continuarà invertint en el projecte de navegació a l'Ebre i es mantindran les tasques de dragatge del canal navegable per aprofitar de manera realista aquest recurs turístic», va assenyalar el conseller de Política Territorial i Obres Públiques. En aquest sentit, el govern català defensa que s'ha d'adaptar el projecte a la realitat del riu i no el riu al projecte. «En el seu moment es va dibuixar una autopista per navegar sense serveis, sense normes i sense la implicació de l'administració local», va dir Salvadó.

VilaWeb-ElPunt: El govern fixa 27 actuacions per rellançar la navegació per l'Ebre a curt termini

-Potser, com deia aquell, "no llenceu més quartos al riu". Els dragatges només serveixen per remoure la llera i entorpeixen el desenvolupament de la Margaritífera Auriculària (per cert, és espècie protegida i, en tot el món, només es troba en aquest tram baix de l'Ebre). El que cal és que les barques tinguin el calatge apropiat al riu. De iots no en passarà mai cap. I els pantans, que soltin un cop o dos a l'any els sediments que estanquen.

Montilla preveu tensions al tripartit després del 9-M

El president de la Generalitat i líder del PSC, José Montilla, va alertar ahir el seu grup parlamentari de les turbulències electorals que s’acosten en el mapa del 9-M i els va emplaçar a posar oli a l’estructura del tripartit perquè no grinyoli amb els sotracs de la precampanya. El líder dels socialistes catalans preveu que es produiran alguns episodis de tensió entre les formacions del tripartit abans dels comicis generals pel fet lògic que cada força marqui perfil, i, potser després, en funció del resultats que hagi obtingut cada força política.

Montilla va alertar els càrrecs del PSC que l’oposició intentarà accentuar les discrepàncies al tripartit i els va instar a delimitar fins on es pugui els marges de discrepància, reaccionar a temps i degudament per corregir el que sigui necessari en cas que les discrepàncies evidenciïn riscos no calculats i evitar que la tensió de campanya contamini el govern o el Parlament.

Montilla no descarta que es produeixin moments de tensió amb el futur govern d’Espanya, molt especialment en relació amb el desplegament de l’Estatut i la negociació del nou sistema de finançament. Avisa també, però, que hi pot haver un escenari postelectoral a les Corts que “encara faci una mica més complexa la relació”. Malgrat això, va animar el PSC a fer tot el possible perquè Zapatero segueixi presidint el govern central. Sobre el PP va vaticinar que “seguirà manipulant” temes com la immigració i la política lingüística.