lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de juliol, 2010

El Ministeri de Medi Ambient dóna el vistiplau a la tèrmica de Mequinensa

Segons Ecologistes en Acció, després de saltar-se el tràmit d'audiència prèvia previst en la Llei de Procediment Administratiu el Ministeri de Medi Ambient ha autoritzat la línia elèctrica necessari per al funcionament de la central tèrmica de Mequinensa. Així mateix, ignorant completament les afeccions ambientals que provocarà la tèrmica de carbó en els paratges naturals que envolten l'Aiguabarreig de Mequinensa (Baix Cinca), dóna suport, amb una inusual nota de premsa, a les línies elèctriques de la central.

Igual com va passar amb l'autorització concedida pel Departamento Aragonés de Indústria a la central tèrmica de Mequinensa, el Ministerio de Medio Ambiente ha prescindit del tràmit d'audiència prèvia a resolució final que havia d'haver concedit als membres de la Plataforma "Salvem el Territori", a la qual pertany Ecologistes en Acció del Baix Cinca, que van presentar al·legacions contra la línia elèctrica que evacuarà l'electricitat produïda per la futura central. El tràmit d'audiència prèvia, que va ser expressament demanat, està contemplat en la Llei de procediment administratiu i permet, en teoria, accedir a l'expedient administratiu abans que l'Administració prengui la seva decisió final, per manera que els al·legants puguin defensar la seva postura en un escrit final.

Ecologistas en Acción: Autorizan la térmica de Mequinenza tras una tramitación opaca

La unitat catalana s'estavella al Congrés

El ple del Congrés no ha aprovat cap de les quatre resolucions diferents que el PSC, CiU, ERC i ICV han impulsat a Madrid. La negativa dels socialistes catalans a incloure al seu text la proposta aprovada al Parlament ha provocat el rebuig de CiU i ERC, que han votat en contra la seva resolució, així com l'abstenció d'ICV.

Finalment, la proposta de resolució pactada entre el PSOE i el PSC sobre la sentència del Tribunal Constitucional (TC) relativa l'Estatut ha estat rebutjada aquesta tarda al ple del Congrés, en l'última jornada del debat de política general, informa Europa Press. La resolució del grup socialista és l'única que tenia possibilitats mínimes de prosperar i ha acabat rebutjada en una votació en què els socialistes catalans i espanyols s'han quedat sols.

El text ha obtingut els 169 vots dels socialistes, però no ha pogut atreure's ni un sol vot de la resta de grups de l'hemicicle. Els 10 diputats de CiU i els 3 d'ERC hi han votat en contra. També hi han votat en contra el PP, PNB, BNG, Na Bai i UPyD. Els diputats d'IU, Gaspar Llamazares, i ICV, Joan Herrera, han optat per l'abstenció, de la mateixa manera que ho han fet els de CC. Sense els vots del PSC i el PSOE, cap de les altres tres resolucions de CiU, ERC i ICV ha prosperat. La de la formació de Joan Herrera, que es presentava de la mà d'IU, ha estat rebutjada per 320 vots en contra, 26 a favor i una abstenció, de la mateixa manera que la dels republicans, que ha obtingut 15 vots a favor, 317 en contra i 15 abstencions. La de CiU només ha rebut el suport de 26 diputats contra els 321 que l'han rebutjat.

ERC avisa que si el cementiri nuclear s'ubica a Ascó serà una 'nova agressió' a Catalunya

El cementiri nuclear encara no té ubicació, però des de Catalunya ningú està disposat a acceptar-lo. Així ho ha deixat clar Esquerra Republicana de les Terres de l'Ebre, que ha afirmat que si finalment es situa el cementiri nuclear a Ascó, serà una 'nova agressió' a Catalunya després de la sentència del TC sobre l'Estatut. La formació republicana ha declarat que sempre que el PSOE i el PP s'han posat d'acord, en referència al pacte en matèria d'energia, ho han fet 'per fotre a Catalunya'.

ERC presentarà aquest dimarts una interpel·lació al Senat al ministre d'Indústria espanyol per a conèixer el nou calendari sobre l'MTC.

Avui: ERC tem que PP i PSOE pacten posar-hi l'MTC

Laporta proposa una 'Solidaritat Catalana per la independència' perquè els sobiranistes concorrin units a les eleccions

Joan Laporta, flanquejat per Alfons López Tena i Uriel Bertran, ha fet una crida a totes els formacions polítiques que estan a favor del dret a l'autodeterminació perquè concorrin plegades a les eleccions de la propera tardor amb l'objectiu de proclamar la independència i sotmetre-la a referèndum en la propera legislatura. Després caldria constituir el Govern de Catalunya per organitzar el procés cap a la creació de l'Estat català en el si de la UE. Laporta reconeix que 'l'objectiu no és fàcil', però demana fer un 'pas endavant' i construir una gran coalició independentista que recolliria el nom de la històrica Solidaritat Catalana de 1906. La proposta de gran coalició ja té actiu el seu web amb el manifest que ha llegit l'expresident del Barça. Tena, Laporta i Bertran ja han avançat que ells no seran un obstacle perquè els partits puguin elaborar unes llistes conjuntes.

Espanya deixarà de ser el principal client de Catalunya l'any 2015

L'Estat deixarà de ser el principal client de Catalunya l'any 2015. Així ho apunta l'estudi 'Canvis estructurals del comerç exterior de mercaderies de Catalunya 1995-2006', realitzat pel professor de la UAB Josep Oliver i publicat pel Departament d'Economia i Finances de la Generalitat, que constata que el Principat ha augmentat el ritme de vendes a fora de l'Estat espanyol un 8,9% en el període 1995-2006. En el mateix temps, Espanya només ha augmentat un 4,5%. Oliver declara que, encara que no es disposa de dades més recents, 'els exportadors catalans i la indústria, han fet els deures, han reduït costos i han racionalitzat les plantilles; per això estan guanyant quota de mercat a Europa'.

La Mesa del Parlament tomba el recurs d’ERC per reconsiderar la IP pel referèndum

No hi ha hagut reconsideració de la mesa del Parlament en no tramitar la iniciativa popular (IP) per convocar una consulta per via de referèndum sobre la independència de Catalunya. D’aquesta manera, la petició d’ERC de revisar la decisió que la Mesa va prendre la setmana passada ha estat negativa. La Mesa del Parlament així ho ha decidit en sessió ordinària abans de reunir-se amb la Junta de Portaveus, en una votació en la qual el president del Parlament, Ernest Benach, s'ha quedat sol per segona vegada en la votació.

'Catalunya serà independent abans que Flandes'

Catalunya serà independent abans que Flandes. Així ho ha afirmat el president del Parlament Flamenc, Jan Peumans, del partit independentista flamenc N-VA. Pneumans ha elogiat la manifestació del 10-J a Barcelona i ha afirmat que 'a Flandes una manifestació com la de Barcelona seria impossible perquè vosaltres esteu més orgullosos de ser catalans que nosaltres de ser flamencs'. Pneumans ha assegurat també que el Tribunal Constitucional (TC) ha d’entendre que és ‘del tot possible que Catalunya esdevingui un estat independent d’Espanya’ seguint l’exemple d’altres països com Lituània o Estònia. El president del Parlament Flamenc ha catalogat d’’increïble’ que el TC hagi declarat que el català no és llengua preferent a Catalunya. Nació Digital: «Catalunya serà independent abans que Flandes»

De la Vega: “Hi ha coses que podem solucionar amb lleis, però els sentiments no es declaren inconstitucionals”

"Jo no he sigut" María Teresa Fernández de la Vega 200710 RAC1

La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, assegura que després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut de Catalunya cal introduir “serenitat i racionalitat”. I cal fer-ho perquè, segons ha argumentat, “hi ha coses que se solucionen amb les lleis, però una altra cosa són els sentiments, i aquests no es declaren ni constitucionals ni inconstitucionals, i en això és en el que cal treballar”.

De la Vega ha volgut remarcar aquest dimarts, en declaracions a El Món a RAC1, que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero ha fet “una clara aposta per l'Estatut català” i que el projecte d'autogovern de Catalunya “encaixa perfectament en la Constitució”.

De fet, al seu entendre, “Catalunya no ha tingut mai tant autogovern com ara, però cal treballar per restablir el sentiment de pertinença”. I és que, la vicepresidenta primera està convençuda que gran part dels ciutadans que viuen a Catalunya “se senten catalans però també que formen part del projecte espanyol”.

Per tot això, demana en general a la classe política “serenitat per entendre i canalitzar els sentiments i introduir la raó per trobar nous camins junts”.

De la Vega: "Catalunya está encajada perfectamente en España" (laVanguardia)

La prohibició dels toros, la torna de la sentència de l'Estatut?

Una foto que potser per culpa dels seus protagonistes no es podrà captar mai més a Catalunya. Tres magistrats del Constitucional (Guillermo Jiménez, Manuel Aragón Reyes y Ramón Rodríguez Arribas) a la plaça de la Maestranza de Sevilla en ple debat sobre la constitucionalitat de l'Estatut. La llei antitaurina ha encès una animada discussió que s'ha allunyat de l'argument nacional per prioritzar l'argument animalista. Però la feina maldestre del Tribunal Constitucional podria donar la clau de volta a aquells diputats que no ho acabaven de veure gaire clar. "No voleu l'Estatut, doncs no tindreu toros", reflexionen atàvicament alguns parlamentaris, sobretot de la galàxia convergent i, com no, del PSC.

Aquest efecte col·lateral a la infumable sentència de l'Estatut podria ser l'estocada final a la "fiesta española" a Catalunya. Si a més afegim la llibertat de vot, i probablement, el secret del vot emès, la ILP per prohibir els toros podria prosperar. Fonts pròximes als partits majoritaris han deixat entreveure que aquest raonament ha pres cos en l'imperatiu categòric d'alguns diputats. A més, els diputats al Parlament poden gaudir d'una votació alliberada de la faixa de la disciplina de partits i han pogut experimentar com s'articulen lleis en altres parlaments de democràcies més avançades. "Això és Washington" deia un destacat diputat convergent, en referència al "lobby" protaurí que ha esmerçat quantitats ingents d'esforços per parlar personalment amb tots els diputats.

Pel que fa els animalistes, disciplinats, prussians en el fons, acurats en les formes i amb una gran intel·ligència tàctica han demostrat una gran tècnica negociadora sense caure en el discurs fàcil ni en escarafalls. Ara, els animalistes han trobat aliats a la causa sense voler-ho. Potser els toros cauen abatuts pel foc amic del Constitucional.

El Triangle: El PSC dóna llibertat de vot als diputats en la ILP antitaurina

Bloc del Quico Ventalló: Tres magistrats taurins i xupa-puros han de decidir si Catalunya existeix o no?