lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 d’agost, 2009

José Montilla: "No m'afegiré a la cursa dels que donen per fet que la sentència del TC serà dolenta"

José Montilla PSC 270809 CATinfo

El president de la Generalitat i primer secretari del PSC es nega a parlar de la reacció a la sentència del TC sobre l'Estatut quan encara no es coneix el text i manté que el seu govern està "culminant" un procés "ambiciós" per incrementar l'autogovern de Catalunya.

Han estat els dos missatges centrals del discurs que José Montilla ha adreçat a càrrecs i militants del seu partit en la vetllada amb què tradicionalment obren el curs polític a Vilopriu, al Baix Empordà. L’esperada sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut era, esclar, un dels principals arguments que sobrevolaven la suau tarda empordanesa que ha acollit l’acte que anualment organitza Nou Cicle. D’aquí l’especial atenció que ha provocat l’arribada de l’expresident Pasqual Maragall, que s'ha presentat inesperadament i s'ha instal·lat a les darreres fileres de cadires que trituraven la gespa de l’esplèndida masia on se celebra la convocatòria.

Catalunya Informació ha retransmès una part del discurs, de manera que ha estat l'oportunitat de sentir directament de la seva veu l'opinió del president sobre la polèmica de les últimes setmanes, sobre la conveniència o no de fer una manifestació abans o després de la resolució judicial.

Tan bon punt ha acabat l’acte, l’expresident Maragall s'ha aixecat i ha marxat amb la mateixa sorprenent discreció amb què ha arribat.

Joan Ridao veu el govern espanyol desorientat i l'acusa d'improvisar amb els darrers anuncis sobre reformes fiscals

De desorientats, res de res. Sempre van en la mateixa direcció!!! El secretari general d'Esquerra i portaveu al Congrés, Joan Ridao, ha acusat el govern espanyol de 'generar desconfiança sobre la situació econòmica' i d'estar desorientat i improvisar després de 'les especulacions i globus sonda sobre reformes fiscals' anunciades darrerament pel ministre de Foment, José Blanco, i posteriorment per Elena Salgado. En aquest sentit, Ridao ha criticat la visió 'curtterminista' del govern, que segons ha dit respon a la voluntat 'de minimitzar els costos polítics de la crisi i de fer populisme'. Prova d'això, segons el dirigent independentista, és el fet que es parli sobre 'que paguin els més rics, sense garanties que no acabin pagant les classes mitjanes'.

Felip Puig proposa que el deute de Catalunya amb l'Estat es computi del dèficit fiscal

Quatre de ben dites, Roseta!!! El secretari general adjunt de CDC i parlamentari de CiU, Felip Puig, ha manifestat aquest dijous que 'el deute que es reclama' ara a les comunitats autònomes 'computi' en el cas català 'del dèficit fiscal acumulat durant tants anys en contra de Catalunya'. Així ha respost Puig a les paraules de la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, qui va declarar que les comunitats autònomes hauran de tornar 6.000 milions d'euros a l'Estat per la caiguda d'ingressos registrada en aquest període. De fet, el dirigent de CDC ha criticat que 'abans de començar a pagar ja demanen els deutes del 2008'.

L'alcalde d'Arenys lliura l'informe que volia Interior per aturar la manifestació de la Falange

L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, ha entregat aquest dijous a Joan Boada l'informe que demanava el Departament d'Interior en el qual el consistori demana que s'ajorni la manifestació de la Falange del pròxim dia 13 a aquest municipi per possibles aldarulls i per la 'perillositat que encarna'. 'És un argumentari', ha dit l'alcalde, 'prou vàlid perquè s'ajorni la manifestació de la Falange' que coincideix amb el referèndum independentista. Móra ha ressaltat que el més important que se'ls hi ha transmès de la reunió amb Boada a Interior 'és la garantia absoluta que no passarà res a ningú de la població i la garantia que es podrà procedir a fer la votació'.

Otegi prepara una nova formació política per concórrer a les municipals de 2011?

L’horitzó de les eleccions municipals el 2011 i la desaparició del mapa polític del líder abertzale, Arnaldo Otegi, alimenten la teoria que podria estar treballant secretament per conformar una nova formació allunyada de la violència i de la il·legalitzada Batasuna. L’objectiu d’Otegi consistiria en reunir un ampli espectre de forces polítiques que li permetessin exercir una pressió sobiranista.

Tot i això, la percepció interna a l’esquerra abertzale és que la sentència del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg, on ratificava la il·legalització de Batasuna, no els permetrà efectuar gaires estratègies polítiques. Es podria fixar a la propera tardor la data en què Otegi presentarà en societat el seu nou projecte polític amb la voluntat de poder concórrer als comicis municipals de 2011.

El text original del tractat dels Pirineus s'exhibeix a Perpinyà

Per commemorar el 350 aniversari del naixement de Jacint Rigau (Perpinyà, 1659-1743), retratista de la cort del rei francès Lluís XIV, l'Ajuntament de Perpinyà ha organitzat una exposició al Museu de Belles Arts, 'Rigau íntim', que aplega 119 quadres i 50 documents històrics, entre aquests, el tractat dels Pirineus.

Rigau fou, en el seu temps, el 'representant de l'afrancesament d'una certa èlit en esdevenir el pintor oficial de la cort del rei Lluís XIV'. Així doncs la inclusió del tractat dels Pirineus en l'exposició pretén de 'situar el pintor dins d'un context històric concret'. Jacint Rigau va néixer el mateix any en què es va signar el tractat dels Pirineus. Aquest fet històric va marcar la seva trajectòria artística. Fins aleshores, el més habitual era que els artistes catalans es formessin a Barcelona, tot i que alguns ho feien a Madrid. Rigau, però, va estudiar a Carcassona, Montpeller i París. Fou, per tant, el primer pintor català a tenir una formació acadèmica francesa. Però Rigau era català i, aquest fet, va provocar-li una dualitat identitària que el va dur a comportar-se 'íntimament' com a català i 'socialment' com a francès. Així doncs, la influència catalana és ben palesa als quadres de caire personal (aquells en què apareix la seva mare, per exemple), mentre que, quan pintava retrats de la família reial (fou el retratista predilecte de Lluís XIV), aflorava la influència francesa. Viquipèdia: Tractat dels Pirineus

Viquipèdia: Jacint Rigau-Ros i Serra

La Fira de la Terrissa de la Galera es promociona a la Provença

Una representació de la comissió organitzadora de la Fira de la Terrissa de la Galera va viatjar el cap de setmana passat a Aubanha (Provença) per assistir a una de les fires monogràfiques de terrissa i ceràmica més importants d'Europa, anomenada Argilla. Francisco Gasulla, president de l'Associació Cultural Galerenca lo Cadub, i Joan Pegueroles, assessor de la mostra, van promocionar la fira de la Galera, la terrissa ebrenca i el turisme de les Terres de l'Ebre.

De les converses, preses de contacte i gestions realitzades en aquesta visita «es van obtenir resultats molt positius», entre els quals destaca una invitació per promocionar la Fira de la Terrissa de la Galera i exposar i comercialitzar la terrissa ebrenca de la Galera, Miravet i Tivenys.

Polèmica per l'adopció del nou catecisme espanyol

Ora pro nobis! La polèmica està servida al voltant del nou catecisme, Jesús és el senyor, que començarà a fer-se servir a Catalunya el proper curs per a nens d'entre sis i onze anys i que és una traducció directa del text que ha confeccionat la Conferència Episcopal Espanyola (CEE)- Jesús es el señor. Serà, doncs, un catecisme unitari per al conjunt de l'Estat, perquè la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) ha renunciat a crear un text propi.

Aquesta decisió ha encès els ànims entre alguns sectors de l'Església catalana que defensen una tradició diferenciada i que posen en dubte que aquesta actuació compleixi el que es va acordar en el Concili Provincial Tarraconense, que va donar lloc a la creació d'un projecte global de catequesi per a les diòcesis de Catalunya.