lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de febrer, 2010

Greenpeace denunciarà l'Estat per incomplir la legislació europea amb el cementiri nuclear

Greenpeace ha anunciat aquest dimecres al Parlament que denunciarà el Ministeri d'Indústria espanyol per incomplir en el procés per escollir la ubicació del cementiri nuclear el conveni d'Aarhus sobre participació i informació. Ho ha dit Carlos Bravo, responsable d'Energia Nuclear a l'Estat, després de mantenir una reunió amb una delegació d'ICV-EUiA, encapçalada pel secretari general de la formació ecosocialista i candidat a les eleccions al Parlament, Joan Herrera, 'Aquest procés és totalment il·legal i el portarem als tribunals pròximament', ha destacat Bravo. Herrera ha anunciat que portaran les denuncies de Greenpeace en aquesta matèria a Europa.

esquerra.cat: Ridao demana un procés 'transparent i participatiu, no aquesta espècie de concurs estil 'Benvingut Mr. Marshall' sobre el cementiri nuclear'

L'Agenda 21 d'Ascó proposava la celebració d'una consulta popular sobre el magatzem nuclear

L'Agenda 21 Local d'Ascó, que una assessoria externa va redactar per a l'Ajuntament durant els anys 2008 i 2009, va recollir la inquietud dels ciutadans per la possible instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. En realitat, una de les propostes del document de participació ciutadana és la necessitat d'estudiar la convocatòria de consultes populars per temes «polèmics com pot ser el cementiri nuclear». Però Ascó va descartar un referèndum «per falta de temps».

L'Agenda 21 és encara l'únic document del web d'Ascó en què hi ha alguna al·lusió a la possible instal·lació de l'MTC al municipi, tot i que el ple va aprovar la candidatura el 26 de febrer. Hi ha diferents informacions posteriors, amb activitats organitzades per l'Ajuntament i amb aprovacions d'algunes obres, i també amb la contractació urgent de personal. Només al document sobre el procés de participació ciutadana per a la redacció de l'Agenda 21 Local, datat a l'agost del 2009, hi ha un parell d'al·lusions a l'MTC. Els redactors de l'Agenda 21 van dividir els veïns en quatre grups, i va ser el segon el que va suggerir que calia regular la participació ciutadana a Ascó. Literalment, deien que caldria «preveure la possibilitat de realitzar consultes populars per la implantació de temes polèmics com pot ser el cementiri nuclear».

En aquest sentit, l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, va explicar que havien considerat fer una consulta popular sobre l'MTC, i que aquest tema va ser important en el si de la comissió informativa de seguretat nuclear. Però Vidal va precisar que finalment l'havien desestimat «per falta de temps», ja que no era possible fer un referèndum legal, el resultat del qual fos fiable i vinculant per a l'Ajuntament. «Per tant, el que vam fer és utilitzar les eines que ja teníem i copsar i atendre totes les opinions i els desitjos que ens va fer arribar la població», va recordar l'alcalde el dia del ple.

Ercros nega divergències en la descontaminació del pantà de Flix

Ercros va voler puntualitzar ahir que no hi ha «cap divergència» amb l'empresa pública Acuamed, sobre el projecte de descontaminació del pantà de Flix. En aquest sentit, Ercros recorda que les actuacions a l'embassament ja han començat segons el pla previst. En concret, l'empresa es refereix a les obres prèvies, que han de servir per instal·lar el mur de planxes que aïllarà la muntanya de residus industrials del riu. Unes primeres obres que ahir va visitar sobre el terreny la directora tècnica del projecte de descontaminació, Gracia Ballesteros. La responsable d'Acuamed es va reunir amb l'empresa Fomento de Construccions y Contratas (FCC), adjudicatària de les obres de neteja, i també amb l'alcalde flixenc, Òscar Bosch, a qui va tranquil·litzar sobre els entrebancs que ha trobat el projecte. En concret, l'Estat i Ercros no s'han posat d'acord sobre els terrenys on s'ha de construir la planta de tractament i la depuradora, i també hi ha desacord sobre el destí final dels residus. Tant Bosch com fonts de l'Estat van explicar que el problema està en vies de solució, i que després de les obres del mur es farà la resta.

L'acte central de l'onada del 28-F serà el diumenge 21 al Vendrell

Les activitats de foment i promoció de la participació en la propera onada de consultes independentistes tindran el seu punt àlgid el 21 de febrer, quan la Coordinadora Nacional de consultes sobre la independència organitzarà al Vendrell (Baix Penedès) l'acte d'equador de campanya. La festa, que es preveu multitudinària i vol emular el tancament de campanya del 13-D a Sant Cugat, 'també servirà per a esperonar els municipis tarragonins i de l'Ebre a què també celebrin consultes el 25 d'abril i el 20 de juny', segons Uriel Bertran, responsable de la campanya de participació de la coordinadora.

Tarragona engega el procés per fer una consulta sobre la independència

Les consultes sobre la independència es realitzaran a les quatres capitals de demarcació. La ciutat de Tarragona no n’ha volgut quedar al marge i una setmana després que la plataforma Reus Decideix es presentés públicament, aquest dijous es constituirà la comissió organitzadora que vol promoure la consulta a la capital del Tarragonès.

La reunió constitutiva tindrà lloc als serveis territorials del departament de Cultura. El referèndum es realitzarà previsiblement en la quarta onada de consultes, el 20 de juny, juntament amb bona part de les grans ciutats metropolitanes. Els promotors condicionen la celebració de la consulta a la no intromissió dels partits en ser una “iniciativa ciutadana i popular que no obeeix a sigles partidistes”. Els organitzadors volen assegurar-se una bona afluència a les urnes perquè “la consulta de Tarragona no signifiqui una davallada en la participació percentual global d’arreu del país”. La plataforma calcula que necessita entre cinc-cents i un miler de voluntaris per tirar endavant el procés.

L’Ajuntament va rebutjar la moció de suport a les consultes el 28 de setembre amb els vots en contra del PSC i el PP, i els vots favorables dels vuit regidors de CiU i els ERC. Al Tarragonès només Constantí ja ha celebrat consulta, i el 28 de febrer es farà en tres pobles més.

Zapatero assegura que Espanya està "a punt" de deixar la recessió

"Creieu-me, jo no enganyo mai !!!" El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat aquest dimecres al Congrés dels Diputats que Espanya "està a punt de deixar la recessió" i ha acusat el líder del PP, Mariano Rajoy, de "crear alarma" sobre la situació econòmica.

Zapatero ha replicat així al líder de l'oposició durant la seva intervenció en la sessió de control al govern estatal, després que Rajoy hagi acusat l'executiu de "falta de credibilitat", de canviar de criteri "cada mitja hora", d'improvisar i de no dir la veritat.

El cap de l'executiu espanyol ha recordat que l'economia mundial viu la crisi més greu des dels anys 80. "Ho saben, però ho volen ignorar, aquest és el problema que tenen", ha recriminat Zapatero a Rajoy. Després li ha recordat que una bona part dels països desenvolupats acaben de deixar la recessió i ha pronosticat que l'Estat "està a punt" de fer-ho.

La retallada de despesa de l'Estat espanyol farà minvar les inversions per a Catalunya previstes a l'Estatut

Castells no ha fet pública la xifra però espera que sigui 'assumible' El pla de sostenibilitat dels comptes públics del govern espanyol que estableix una retallada de la despesa de 50.000 MEUR, amb l'objectiu de reduir el dèficit públic, suposarà una reducció dels recursos per a inversions que ha de rebre Catalunya en concepte del compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Aquest pla preveu una retallada en concepte d'inversió del 0,5% i, segons ha admès el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, això afectarà a les inversions de l'Estat a Catalunya per aquest 2010. Castells no ha concretat quants diners de menys representarà dels gairebé 4.500 MEUR que inicialment s'havien previst als pressupostos, però espera 'l'impacte sigui assumible'.

eMaragall veu Catalunya 'fatigada' de tripartit

Feia dies que no parlava i, un dia que ho fa, la caga !!! eMaragall 100210 VW

El conseller d'Educació, eMaragall, creu que Catalunya està 'fatigada' de la fórmula del tripartit i que no hi donarà el mateix suport que en les anteriors eleccions. 'Tot indica que no recolzarà nous experiments ni artefactes inestables o pretesament inestables', ha dit en un esmorzar informatiu. eMaragall ha constatat, tanmateix, que la resposta a aquesta desafecció tendeix a una 'major fragmentació del mapa polític', enlloc d'un 'retorn intel·ligent a les grans forces polítiques, a les quals se'ls pot reclamar centralitat amb un ampli recolzament social'. eMaragall també ha reclamat al PSC un projecte 'clar, global, explícit, i amb lideratge' i ha demanat 'veu pròpia' dels socialistes catalans al congrés espanyol, 'amb lleialtat al projecte federal, però amb posició pròpia'. El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha replicat a eMaragall que el cansament amb el tripartit 'és probable que provingui del fet que hi ha electors d'esquerres que no han entès alguna política d'alguna conselleria que no estava a l'alçada d'un govern de progrés', referint-se a l'aprovació de la llei d'Educació, que va comptar amb el suport de PSC, CiU i ERC, però amb el refús d'ICV. 'Potser eMaragall es referia al fet que hi ha un electors que no entenen que una conselleria o un govern no faci les polítiques pròpies d'un govern d'esquerres', ha reblat.

Avui: Incomoditat al PSC per les declaracions d'Ernest Maragall contra el tripartit