lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de setembre, 2008

En un país multicolor...

El 2009 es farà un simulacre d'emergència a Ascó i Vandellòs, el primer després de 20 anys En un país multicolor L'acord signat entre el Departament d'Interior i el Consell de Seguretat Nuclear ha satisfet els alcaldes de l'àrea nuclear del Camp de Tarragona i l'Ebre, que ahir es van reunir a Tortosa amb el secretari general d'Interior, Joan Boada. L'acord permetrà a la Generalitat rebre informació immediata de qualsevol incident, tant si s'activa el pla Penta com si no. El Centre d'Emergències de Catalunya reenviarà aquesta informació via telemàtica als ajuntaments afectats. Al marge d'aquest nou protocol d'actuació, els alcaldes celebren el compromís del govern d'abordar la modificació del Penta per adaptar-se a les necessitats actuals. «Fa vint anys es va crear l'AMAC amb unes premisses bàsiques, però l'evolució de la societat ens fa adonar que hem fet curt», va manifestar l'alcalde de Vandellòs, Josep Castellnou. En aquest sentit, els alcaldes de l'àrea nuclear d'Ascó i Vandellòs es mostren satisfets per l'acord aconseguit entre la Generalitat i el Consell de Seguretat Nuclear. «Se'ns ha presentat un protocol que és l'inici de la millora del pla d'emergències nuclears de Tarragona», va dir Castellnou. La Generalitat i els ajuntaments reclamaran a l'Estat la revisió del pla Penta. «Donarem suport a les reivindicacions dels municipis afectats com ara l'ampliació de la megafonia, la millora de les línies d'evacuació, etc.», va explicar Boada. Amb aquestes mesures es pretenen evitar situacions com les viscudes darrerament durant la fuita radioactiva d'Ascó I i l'incendi de Vandellòs II, quan ha regnat la manca d'informació. Una altra de les reivindicacions dels alcaldes dels municipis de l'àrea nuclear és la realització d'un simulacre d'emergència general. «Des que l'any 1987 es va fer la prova a Vandellòs II no s'ha fet cap més simulacre», va assenyalar el director general de Protecció Civil, Joan Ramon Mora, que també va assistir a la reunió de presentació del protocol signat entre la Generalitat i el Consell de Seguretat Nuclear. En aquest sentit, els ajuntaments i la Generalitat faran la petició a l'Estat perquè el 2009 es faci un simulacre d'accident nuclear. «Fa massa anys del darrer simulacre», va admetre Boada. «S'han de fer simulacres perquè la població aprengui a conviure amb aquest tipus d'instal·lacions», va manifestar l'alcalde de Vandellòs. També l'alcalde d'Ascó, Rafel Vidal, considera que els simulacres i la informació i formació a la població són importants. «Fa vint-i-cinc anys que vivim amb les nuclears però encara no hi ha convivència», va dir Vidal.

VilaWeb/ElPunt: Satisfacció entre els alcaldes pel compromís de revisar el pla Penta

Montilla diu a l’Alguer que l’estat espanyol s’ha d’adaptar al federalisme

El president visita avui la ciutat en motiu dels 60 anys de l’autonomia sarda El president de la Generalitat, José Montilla, visita avui la ciutat de l’Alguer, convidat pel president de la regió sarda Renatu Sori, en motiu del 60è aniversari de l’autonomia especial sarda. Montilla ha participat en una taula rodona sobre estatuts d’autonomia, durant la qual ha declarat que l’estat espanyol ha d’adaptar les seves institucions per a tendir cap a un estat federal. A la taula rodona hi ha participat també el president basc Juan José Ibarretxe.

Montilla també ha dit que l'actual model de finançament és indefensable perquè ha perjudicat Catalunya, 'que aporta més diners que la mitjana, però en rep menys'. També ha defensat que la negociació sobre aquest aspecte amb el govern espanyol havia de ser bilateral.

També hi han intervingut el president de la regió de Sicília, Raffaele Lombardo; el president de la província autònoma de Trento, Lorenzo Dellai; el president emèrit de la República italiana, Francesco Cossiga, i el president del Conselvial Regional de Sardenya, Giacomo Spissu.

El cap de l’executiu català visitarà aquesta tarda les entitats catalanes amb seu a l’Alguer, com Òmnium Cultural, entitat que treballa des de fa quinze anys pel manteniment de la llengua catalana a la ciutat. També visitarà l’Obra Cultural de l’Alguer, i el Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori. Avui: Montilla explica a Sardenya que negocia el finançament de tu a tu amb Madrid i amb el suport de CiU

Deu mil manifestants a Nantes, per la reunificació bretona

Deu mil persones han desfilat aquest migdia pel centre de Nantes per a reclamar la reunificació de la seva regió amb la resta de Bretanya. Els manifestants han reclamat també l'oficialitat de la llengua bretona i el respecte a les entitats culturals amateurs, amenaçades per una llei francesa. La desfilada ha donat inici al Festimanif, que continua amb música fins a la matinada.

Tot de grups polítics i entitats culturals de la Bretanya han donat suport a aquesta manifestació per reclamar la reunificació de la Bretanya. Nantes no en forma part oficialment degut a la segregació des de fa més de seixanta anys.

Ouest France: 8 000 manifestants à Nantes pour défendre l'expression de la culture bretonne

Vídeo: Els Bretons reclamen la reunificació

"An Alarc'h" (El cigne), un dels himnes de la música bretona cantat a cor per lo milloret de la música bretona: Gilles Servat, Dan Ar Braz, Tri Yann, Alan Stivell i L'héritage des Celtes.

Cercabloc.cat, un nou directori de blocs en català

Si sou lectors habituals de blocs, segur que ja coneixeu Catapings.cat i Bitàcoles.net, els principals directoris de blocs en català que mostren els que s'han actualitzat les últimes vint-i-quatre hores. Doncs bé, ara d'hi ha un altre de nou: Cercabloc.cat, que mostra els blocs segons el lloc des d'on s'escriuen. Amb la tecnologia de Google Maps podeu visitar comarca per comarca els blocs que s'hi publiquen.

El directori, a més, també inclou una pàgina amb informació per a cada bloc registrat, hi trobareu una imatge del bloc, enllaços amb els últims articles publicats, una breu descripció i la seva posició en una sèrie de rànquings. Si a més de llegir blocs en teniu un, podeu registrar-vos-hi per incloure'l al directori.