lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de desembre, 2007

Uns vint joves es manifesten davant del Palau de la Generalitat en contra de les agressions cap a les Terres de l'Ebre

Una vintena de joves de diferents pobles de les Terres de l'Ebre han realitzat aquest divendres al matí una acció de protesta a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, davant el palau de la Generalitat, per denunciar les diferents agressions que pateix el territori, específicament, les centrals nuclears, la instal·lació indiscriminada d'aerogeneradors, la possible ubicació del cementiri nuclear, urbanitzacions, el projecte Castor, els possibles transvasaments de l'Ebre, el marcroabocador de Tivissa i les centrals tèrmiques. Durant la protesta, els joves i les joves han desplegat un mapa de les Terres de l'Ebre on s'han anat situant les diferents agressions al territori tot denunciant la situació actual, posant especial èmfasis a les incidències greus que hi ha hagut recentment a la Central Nuclear de Vandellòs. Finalment s'ha fet una crida a participar a la manifestació de demà dissabte a Tortosa, convocada per les plataformes de les Terres de l'Ebre. COMUNICAT

Molts jóvens de les Terres de l’Ebre vam créixer lluitant contra el Pla Hidrològic. En esta lluita vam aprendre a defensar el territori, i vam prendre consciència col·lectiva de la importància de reclamar un futur digne per a les generacions futures, de les nostres comarques i d'arreu. Vam aprendre sobretot que calia lluitar per allò que volíem, i per això avui tenim ben clar que encara falta molt per tenir un model territorial just que assegure el futur de les Terres de l’Ebre.

El Pla Hidrològic va aturar-se, si més no tal com el preveia el PP, però els projectes de grans regadius, el Canal Xerta-Sénia, la Interconnexió de Xarxes, els grans embassaments o el transvasament cap al sud continuen sent una amenaça real. Com també són amenaces la massificació eòlica, les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs (que esta setmana mateix han patit diverses incidències greus), el cementiri nuclear, les centrals tèrmiques, el projecte Castor, camps de golf i especulació urbanística... tot un seguit de projectes que demostren que aturant el PHN sols vam frenar una part molt menuda de totes les amenaces i que el model territorial que ens han imposat està hipotecant el nostre futur a les Terres de l'Ebre.

És per tot això que els i les jóvens de les Terres de l’Ebre diem que ja n’hi ha prou, que no pensem seguir acceptant este futur per a les nostres terres i que aquí ens plantem, per això animem a tota la gent de les Terres de l’Ebre i d’arreu de les comarques a participar de la manifestació de demà dissabte, a les 7 de la tarda a Tortosa convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre, la Coordinadora Anticementeri Nuclear, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i la Plataforma Salvem la Mar de l'Ebre.

Les Terres de l’Ebre diem PROU, també tenim el dret de decidir quin model de territori volem.

Alfons López Tena afirma que "no s'ha de col·laborar en interessos espanyols"

Alfons López Tena, president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, té clar que el futur de Catalunya només pot passar per la independència. En una entrevista a El Punt, el magistrat afirma que la població catalana ha d'assumir "que la situació actual s'ha acabat" i, conseqüentment, "que no s'ha de col·laborar en interessos espanyols ni treballar a favor dels seus beneficis". En aquest sentit, López Tena aposta perquè hi hagi partits que "adoptin la independència com a objectiu, no com a terme líric". El magistrat també recalca que el Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "estan en mans del PP i del PSOE" i afirma que la seva experiència al CGPJ li ha fet veure que "no hi ha res a fer" amb Espanya. López Tena considera que la llei de consultes populars és "el primer pas" per poder assolir la independència i considera que el camí per a Catalunya és aquest o bé assumir "no tenir capacitat de cap tipus", cosa que s'ha vist amb l'electricitat, les rodalies i els aeroports.

ETA anuncia que actuarà contra les "forces i aparells repressius" de l'Estat "sigui on sigui"

La banda terrorista reivindica a l'edició digital de Gara els últims atemptats, entre els quals hi ha el que va causar la mort de dos guàrdies civils a França.

ETA ha admès en un comunicat que assumeix l'autoria de 5 atemptats, d'entre els quals hi ha el que va causar la mort de dos guàrdies civils a la localitat francesa de Capbreton. L'organització armada adverteix que actuarà contra "les forces i aparells repressius de l'Estat espanyol, sigui on sigui".

El text, avançat per l'edició digital de Gara i que serà publicat íntegrament a l'edició en paper de dissabte, recorda que la banda terrorista va assenyalar "de forma directa" davant de la delegació del Govern espanyol i els mediadors internacionals durant el procés de negociació que havia detectat "pràctiques de terrorisme d'Estat contra militants bascos" i que "davant d'això, respondria".

D'aquesta manera, ETA assumeix "l'execució" de Raúl Centeno i Fernando Trapero en un "enfrontament armat" a la localitat de Capbreton. "Ha succeït el que estava anunciat des de feia temps: l'1 de desembre, ETA ha respost davant de la incessant pressió de les forces armades d'Espanya contra els militants bascos", afirma.

GARA

El Periódico

La Vanguardia

Acuamed licita les obres de restauració del bosc de ribera des de Tortosa a la desembocadura de l'Ebre

El consell d'administració de la societat estatal 'Aguas de las Cuencas Mediterráneas', (Acuamed) del Ministeri de Medi Ambient ha tret a licitació la restauració del bosc de ribera entre Tortosa i la desembocadura; la instal·lació de col·lectors a Horta de Sant Joan; així com diferents assistències tècniques i consultories de diferents projectes. Es tracta de mesures incloses a la Llei 11/2005, del Pla Hidrològic Nacional, i (conseqüentment) declarades 'd'interès general, prioritàries i urgents'. Aquestes actuacions (licitades per uns 15 MEUR en total) per van ser autoritzades recentment dintre d'un grup que també preveia la licitació del projecte de descontaminació de l'embassament de Flix (encara pendent), entre d'altres obres i contractes del programa de sanejament d'aigües residuals a la conca de l'Ebre i la restauració hidrològica del riu. Tot plegat, segons Acuamed, suposa una inversió global que supera els 200 MEUR.

Herrera situa una nova llei d'aigües, el transport ferroviari i el rebuig al cementiri nuclear com a prioritats d'ICV a l'Ebre

El portaveu d'ICV al Congrés dels Diputats, Joan Herrera, ha assegurat que l'elaboració d'una nova llei d'aigües que arraconi per sempre els transvasaments; un sistema ferroviari ebrenc ben connectat amb el Camp de Tarragona i Barcelona; i un 'no rotund al cementiri nuclear' són les tres prioritats per al territori que cal defensar, tant a Madrid com a Catalunya. Herrera ha fet aquestes declaracions aquest divendres a la tarda des de Tortosa acompanyat pel president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jaume Forcadell, qui ha volgut destacar la tasca que el diputat du a terme a Madrid: 'ha defensat molt bé el territori en el si del Congrés dels Diputats amb exemples clars com el PHN, el rebuig al projectes Castor o la política nuclear'.

Los Monegros: Gran Scala

Els Monegros consumiran aigua i territori a gran escala

Monegros, evident incoherència

La DGA se compromete con Gran Scala como "relevo de la Expo"

El Gran Scala (y SpyLand)

Els Monegres mostren entusiasme per seguir el camí de Las Vegas

Los Monegros: Las Vegas aragonesa

Un historiador que nega l'Holocaust suspèn una conferència "per un risc evident"

L'historiador britànic David Irving, que nega l'Holocaust, ha decidit suspendre la conferència que tenia programada aquesta tarda a la seu madrilenya de l'Editorial Fuerza Nueva, pel risc "més que evident" que les autoritats li prohibeixin l'entrada a Espanya.

Irving ha explicat en un comunicat que no se li havia informat "degudament" que la seva intervenció tindria "ressonància política", atès que la celebració estava prevista a la seu de Fuerza Nueva.

Irving va ser condemnat el 2006 per un tribunal de Viena a tres anys de presó per posar en dubte l'existència de cambres de gas al camp de concentració nazi d'Auschwitz.

La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha demanat als Mossos d'Esquadra que estiguin presents i enregistrin en vídeo la conferència de l'historiador britànic David Irving que farà aquest dissabte a la tarda a la llibreria Europa de Barcelona.

Montilla insta els catalans a estalviar aigua davant d'"una sequera sense precedents"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha fet una crida als catalans perquè intensifiquin l'estalvi d'aigua davant "la sequera sense precedents" que viu Catalunya i que la manté en situació d'"excepcionalitat".

Montilla ha visitat la presa d'Oliana (Alt Urgell), on ha constatat personalment la situació de falta d'aigua als pantans catalans.

El president català ha assenyalat que l'escassetat de pluges i el descens de les reserves d'aigua han obligat la Generalitat a accelerar les obres en dessalinitzadores per proveir les zones metropolitanes, a l'hora que s'ha prorrogat el decret de sequera.

En aquest sentit, Montilla ha explicat que l'executiu català afronta el problema des de diversos fronts, ja que "s'estan fent obres d'emergència per garantir el subministrament", i igualment, "s'està treballant per recuperar aqüífers i accelerant obres que ja estaven en marxa per garantir l'aigua".

L'objectiu d'aquestes obres, ha subratllat, és "assegurar l'aigua de boca i les activitats a les zones més poblades", mentre ha recordat que altres de les actuacions previstes són "obres que permetin utilitzar aigua depurada per a reg".

Ibarretxe creu que creix el sentiment sobiranista a Catalunya i el País Basc

Ibarretxe 141207 CATr El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha assegurat avui que a Catalunya i Euskadi "creix dia a dia el sentiment de pertinença a la nació, que el futur ens pertany i que nosaltres som qui hem de definir-lo, els que aquí vivim i treballem".

En declaracions a Catalunya Ràdio, Ibarretxe ha considerat "legítimes" les queixes perquè el PNB votés en contra de la reprovació de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, al Congrés a canvi de partides pressupostàries, però ha subratllat que també és "legítim" que cada formació política faci a Madrid "el seu propi joc".

No obstant això, Ibarretxe ha assenyalat que la voluntat d'"escriure el nostre futur del nostre propi puny i lletra" és un element que "uneix més" Catalunya i Euskadi "que les petites diferències que puguin existir".

El lehendakari ha remarcat que la decisió del PNB en relació amb la reprovació d'Álvarez "forma part de la política de Madrid".

D'una altra banda, Ibarretxe ha diagnosticat que "el que avui hi ha a Catalunya és un natural sentiment de recuperació del sentit de pertinença (...) i de construcció de la nació catalana" arran de la frustració al voltant de l'Estatut i que aquest sigui discutit en el Tribunal Constitucional.