lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 de març, 2008

Primer apropament entre Uriel Bertran i Carretero

Joan B.Culla 310308 CATr Les candidatures d'Esquerra Independentista, liderada per Uriel Bertran i Jaume Renyer, i de Reagrupament, encapaçalada per Joan Carretero, s'han unit per impugnar el reglament del proper congrés d'ERC, segons publica La Vanguardia, que també afirma que el sector liderat per Josep-Lluís Carod-Rovira, està disposat a afegir-s'hi.

El motiu principal de la disputa és el vot per correu, que consideren que no està previst en els estatuts de la formació republicana i que aixeca sospites sobre irregularitats a les votacions. És per aquest motiu que Esquerra Independentista i Reagrupament han decidit presentar al·legacions conjuntes contra el reglament. També la candidatura de Carod s'han mostrat disposats a donar suport a les al·legacions, atès que tampoc estan d'acord amb el vot per correu.

També s'impugnarà l'obligació de presentar el suport del 5% de la militància -en forma de signatures que avalin les candidatures a la secretaria general i a la presidència del partit-, i exigiran que totes les candidatures tinguin accés el cens oficial de militants. Finalment, han advertit que si el Consell Nacional no modifica el reglament, estan disposats a portar l'afer als tribunals.

Les obres de descontaminació del pantà de Flix començaran abans de l'estiu

La societat estatal Aguas de las Cuencas Mediterráneas (Acuamed) ha adjudicat els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix a Fomento de Construcciones y Contratas. Les obres duraran gairebé quatre anys i tenen un pressupost de 155 milions d'euros. L'objectiu és extreure els residus contaminats acumulats al pantà i que procedeixen dels abocaments que ha fet l'electroquímica de Flix des de principis del segle XX. Les obres de neteja i descontaminació del pantà consistiran en l'extracció del fang contaminat, el tractament dels residus i el seu trasllat a un abocador controlat ubicat al mateix terme municipal de Flix. Un cop dipositat el fang, l'abocador es clausurarà i es restaurarà el curs del riu Ebre.

En total, deu empreses optaven a fer aquestes obres. Finalment però, la societat estatal Aguas de las Cuencas Mediterráneas, que gestiona les obres hídriques de l'Estat a l'Ebre, ha optat per l'oferta que ha presentat l'UTE formada per FCC Construcción i FCC Ámbito.

A banda, s'han aprovat tres assistències tècniques: la més important, pressupostada en 5 milions i mig d'euros, per a la direcció d'obres, una per a coordinació de seguretat i una darrera per a la direcció ambiental. Entre les tres, sumen un cost de 7 milions d'euros.

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre aprova una moció per sol·licitar una major cobertura medicalitzada

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha aprovat aquest dilluns una moció presentada pel grup del PSC en què s'estableix demanar al Departament de Salut la creació d'un 'servei vital avançat' a la comarca, que complementi en els trasllats mèdics a l'helicòpter medicalitzat amb què compta l'hospital comarcal de Móra d'Ebre. D'altra banda, la sessió plenària d'aquest dilluns del Consell Comarcal ha estat la darrera en què ha participat el republicà Pere Muñoz, qui ha presentat la seva renúncia al càrrec de conseller comarcal per incompatibilitats amb el seu nou càrrec de senador. En el proper ple d'abril, prendrà possessió com a conseller comarcal Joan Josep Duran.

Baltasar insistirà amb el transvasament un cop es constitueixi el nou govern espanyol

CiU reitera la seva oposició al transvasament del Segre i recupera el projecte de portar aigua del Roine aigua 310308 CATr El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, esperarà a que es constitueixi el nou govern espanyol per insistir en la necessitat que aquest accepti la proposta de transvasament del Segre per pal·liar la falta d'aigua a Barcelona. "El govern d'Espanya ha de garantir el dret universal de disposar d'aigua de boca", ha assegurat Baltasar, que tot i no aconseguir el suport al transvasament de la ministra de Medi Ambient en funcions, Cristina Narbona, considera que hi ha una porta oberta a que el nou govern espanyol el pugui acceptar. Així ho ha declarat Baltasar després de parlar telefònicament amb la ministra.

Tampoc ha aconseguit Baltasar el suport de CiU al transvasament en la reunió que ha mantingut aquest dilluns amb Oriol Pujol i l'exconseller Ramon Espadaler. Els representants de CiU han valorat positivament la trobada com a pas preparatori a una eventual cimera de l'aigua entre Montilla i Mas i així mateix han acceptat la implementació urgent de mesures d'estalvi d'aigua, però s'han mostrat contraris a la proposta de transvasament d'aigua del riu Segre, al temps que han tornat a posar sobre la taula el projecte de transvasament del Roine.

-Estos pijo-progres d'ICV-EUiA estaven en contra del transvasament i ara hi estan a favor ! estaven en contra de les dessaladores i ara hi estan a favor ! Es nota que la base dels seus votants útils s'ha quedat reduïda a l'àrea de la ciutat !!!

La Diputació de Lleida rebutja la captació de l'aigua del Segre a Barcelona

El ple del Diputació de Lleida ha rebutjat aquest dilluns la captació de l'aigua del Segre cap a l'àrea de Barcelona. La corporació ha aprovat una moció presentada pel PP que ha rebut els vots a favor del PSC i ERC i en contra de CiU.

La moció demana que la Generalitat no es plantegi el projecte de transvasar aigua del Segre per proveir l'àrea de Barcelona fins que no estigui assegurada l'aigua pels habitants de regadius de Lleida. La moció demana també al govern que escolti l'opinió dels ciutadans, institucions lleidatanes i regants i que busqui una opció alternativa a aquest transvasament.

Els diputats de CiU han votat en contra perquè el primer punt de la moció ("que no es plantegi el projecte de transvasar aigua del Segre per proveir l'àrea de Barcelona fins que no estigui assegurada l'aigua pels habitants i regadius de Lleida") és "tebi" ja que considera que "és una manera encoberta d'autoritzar el transvasament". El portaveu de CiU ha reiterat, a més, la possibilitat "com a solució del problema" d'agafar aigua del riu Roine. CiU ha acusat el PSC i ERC de "salvar la cara" i aprovar, d'acord amb el PP, una moció "tèbia" en què es rebutja la captació d'aigua del Segre fins que no es garanteixi l'aigua als habitants de Lleida.

Els portaveus del PSC, ERC i PP han coincidit en afirmar "no entendre la postura de CiU" perquè la moció presentada per la federació nacionalista té els mateixos punts que la del PP excepte el punt sobre el Roine, un punt que a més, en el transcurs del ple, CiU ha acabat retirant.

Per aquest motiu, PSC i ERC han votat en contra la moció de CiU per no haver-se afegit a "una moció consensuada" i pel "comportament" de no acceptar la moció del PP "que inclou els mateixos punts que la de CiU".

ERC demana que la captació del Segre sigui l'última opció

L'executiva nacional d'ERC ha aprovat una resolució en la qual demana al govern que la captació de l'aigua del Segre cap a Barcelona es contempli "únicament" després d'estudiar altres alternatives i comprovar que no n'hi ha cap altra de possible i viable.

La portaveu d'ERC, Marina Llansana, ha explicat que diversos membres de l'Executiva han expressat les seves crítiques per la "poca fluïdesa comunicativa" de la conselleria de Medi Ambient i Habitatge, liderada per Francesc Baltasar, en relació al territori i als altres socis de govern.

La direcció d'ERC ha aprovat un document en què el partit insisteix en la seva oposició a qualsevol transvasament, encara que Llansana ha matisat que els republicans també són conscients de que, davant una situació d'emergència, "l'obligació del govern és buscar solucions".

La resolució aprovada demana que es contemplin totes les opcions abans de fer una captació del Segre i que s'estudiïn projectes alternatius. Llansana ha remarcat que ERC exigeix, en cas que finalment es porti a terme la cessió d'aigua, "garanties" de que aquesta solució sigui "provisional i transitòria".

La direcció republicana ha acordat també la necessitat d'un Pacte Nacional de l'Aigua per programar el consum a les pròximes dècades i una Mesa Nacional de l'Aigua, amb representació de tots els grups parlamentaris, ens locals i comarcals, regants i tècnics.

Llansana també ha criticat María Teresa Fernández de la Vega perquè va rebutjar el transvasament sense proposar cap solució alternativa. Per això ha demanat al govern de Zapatero que destini els recursos necessaris i assumeixi, si cal, les indemnitzacions als agricultors.

Municipis de Lleida busquen una alternativa al transvasament del Segre

El president de la Diputació de Lleida, el republicà Jaume Gilabert, es reunirà avui amb els presidents dels consells comarcals i els alcaldes de les capitals de comarca de la demarcació per intentar definir una posició conjunta davant el possible transvasament del Segre a Barcelona i buscar alguna proposta alternativa.

Els diferents ajuntaments i consells comarcals de Lleida pretenen aconseguir en aquesta trobada, que se celebrarà a les 17.00 hores a la seu de la Diputació, una proposta consensuada alternativa a la captació d'aigua del Segre, de la mateixa manera que ja van fer en reclamar el tercer carril del túnel de Viella.

L'objectiu dels assistents, segons han indicat a Efe fonts de la Diputació, és fer entrega d'aquesta declaració conjunta al conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que està previst que se sumi a la reunió cap a les 18.30 hores.

Baltasar es reunirà prèviament a Barcelona amb els dirigents de CiU Oriol Pujol i Ramon Espadaler per abordar les possibles solucions davant la sequera que viu Catalunya, entre les quals el controvertit transvasament del riu Segre al Llobregat planejat per aquest departament.

El conseller, a més, es posarà avui en contacte telefònic amb la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, per abordar la polèmica sorgida sobre la sequera a Catalunya, després que la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega anunciés divendres passat que el govern no autoritzarà el transvasament del Segre a Barcelona.

Carretero assegura que no pretén un avanç electoral a Catalunya si guanya el congrés d'ERC

L'exconseller de la Generalitat de Catalunya i líder del corrent crític d'ERC Reagrupament.cat, Joan Carretero, assegura que si la seva candidatura guanya el congrés del partit del proper mes de juny no forçarà un avanç electoral, però tampoc admetran que el govern "acati" decisions "contra Catalunya" mentre Esquerra actua de "convidat de pedra".

En concret, i segons afirma en una entrevista a la web de Reagrupament.cat, que estrena disseny, Carretero afirma que el partit ha estat últimament aquest convidat de pedra com a soci de govern, però no ha de ser impassible davant de certes decisions fonamentals per a Catalunya, com la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut i un nou finançament que impliqui l'"espoliació fiscal".

A més, també argumenta que ERC s'ha d'entendre amb CiU com a formació nacionalista, sense perdre la ideologia i l'estratègia pròpia d'Esquerra i seguint com a adversaris electorals.

Al seu entendre, aconseguir la independència implica sumar a aquesta aspiració el màxim nombre possible de gent i entendre's en "qüestions bàsiques de país". Tot i que no ha al·ludit explícitament a CiU, sinó als nacionalistes, admet que aquesta aspiració "costarà" d'aconseguir tenint en compte "discursos de gent com Duran", líder d'UDC i secretari general de la federació.

Malgrat això, Carretero afirma que "no val desistir" de l'intent d'acostament, com considera que sí que han fet els actuals dirigents d'ERC.

Entrevista a Joan Carretero i Grau (reagrupament.cat)

Puigcercós diu que abans de fer un referèndum el 2014 cal un acord de finançament

Puigcercós 310308 CATr El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, ha dit que per arribar a un referèndum sobre autodeterminació el 2014 cal un acord de finançament sòlid el 2010 per avançar cap al concert econòmic. L'encara secretari general dels republicans ha dit, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que no descarta ser el candidat d'ERC a les properes eleccions al Parlament "si la militància ho vol".

Puigcercós ha qualificat Joan Ridao, que aquest diumenge va fer pública la seva candidatura a secretari general d'ERC en el Congrés d'aquest mes de juny, de "coneixedor de bona part del partit". Puigcercós ha dit que Ridao representa "aire fresc" i ha dit que "és molt treballador i idoni per a la nova etapa".

Puigcercós ha assegurat que la seva candidatura és de "mà estesa'', que vol assolir el màxim consens possible dins el partit. "Busquem les millor persones per donar respostes a les necessitats dels catalans", ha dit.

Respecte a la proposta de Carod-Rovira de convocar un referèndum per al 2010, Puigcercós ha recordat que es tracta d'una proposta que està en el corpus del discurs del partit i que altres dirigents de la formació com Uriel Bertran n'han parlat. Amb tot ha matisat que abans d'aquest referèndum hi ha la fita del 2010 d'arribar al concert econòmic. "Es tracta de generar complicitats amb tots els sectors –ha afegit– per poder fer front als grans reptes que té el país com la política social, la internacionalització de l'economia catalana o l'allau migratòria".

Quant al Congrés d'ERC del pròxim mes de juny, Puigcercós ha assegurat que Joan Ridao serà un bon secretari general i ha dit que el seu objectiu és que "l'endemà del superdissabte ens puguem asseure tots plegats i arribar al màxim consens". Puigcercós ha assegurat que ERC té la suficient maduresa democràtica per no trencar-se sigui quin sigui el resultat del Congrés.

Finalment i respecte a la sequera, Puigcercós s'ha manifestat contrari a qualsevol tipus de transvasament però ha recordat que estem en una situació d'excepcionalitat i "cal trobar solucions que poden passar per la recuperació dels aqüífers o per portar aigua en vaixells", ha dit. D'altra banda, ha dit que si l'Estat espanyol és qui té la darrera paraula en el transvasament proposat pel govern català ha de donar alguna solució si nega la possibilitat de portar aigua del Segre cap al Llobregat.

-Això és un "senseparar", mai els mitjans havien estat tant per esquerra. Ara ja ho sabem: com més marro, més hores d'audiència !!!