lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de juliol, 2010

L'Audiència Nacional ordena a Indústria entregar “informes claus” sobre el magatzem nuclear

L'Audiència Nacional en un escrit derivat del recurs contenciós administratiu interposat per Greenpeace contra el procés del cementiri nuclear ordena al ministeri d'Indústria que inclogui en l'expedient que ha de lliurar-se a les organitzacions demandants nous documents tècnics que segons els ecologistes són “clau” i que l'advocat de l'Estat “es negava a presentar”.

En concret, Indústria haurà d'incloure el projecte tècnic del Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) de residus nuclears, l'estudi de seguretat de l'ATC, el projecte tècnic del Centre Tecnològic Associat a l'ATC per a experimentació amb residus radioactius i radioactivitat, l'estudi de seguretat del Centre Tecnològic i els informes sobre la protecció física de l'emplaçament del complex.

Segons Greenpeace aquest procés, “pot considerar-se il·legal perquè vulnera clarament els principis jurídics continguts al conveni sobre l'accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient”. Ecodiari: Obliguen Indústria a fer públics els papers del cementiri nuclear

Avui: ERC tem que PP i PSOE pacten posar-hi l'MTC

L'Eurocambra acusa l'Estat d'incomplir els acords pel català a Europa

El Parlament Europeu acusa al govern espanyol d'incomplir els acords signats l'any 2006 per l'ús l'ús del català a les institucions europees. Jerzy Buzek, president de l'Eurocambra, ha remarcat a la seva carta enviada a l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, que Madrid s'havia compromès a traduir al català tota la legislació adoptada per codecisió però encara no ho ha fet, i per això el Parlament Europeu no pot penjar a la seva pàgina web la versió en català d'aquests acords. Així mateix, Buzek aprofita la carta per recalcar que l'ús del català al Congrés i al Senat espanyols li sembla 'molt restrictiu. Junqueras ,per la seva part, ha declarat que 'Les respostes de les institucions europees són ben explícites: l'estat espanyol és el principal enemic del català a Europa'. VilaWeb: El Parlament Europeu acusa l'estat espanyol d'incomplir els acords pel català a Europa

Puigcercós assegura que Montilla 's'ha quedat sol' i 'sense discurs'

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha demanat que el líder de CiU, Artur Mas, 'surti de l'armari', defineixi la seva posició davant la independència de Catalunya i que 'parli clar' i digui si 'pensa treballar' per la independència al costat de tota la població 'que ho vol'. Puigcercós també ha demanat als membres de CiU que 'no ataquin' més a ERC. En relació al president del Govern, José Montilla, el president d'Esquerra ha dit que 's'ha quedat sol' i 'sense discurs' i que difícilment podran defensar reformes socials i educatives s'hi s'està sol i sense projecte polític.

Benach demana que el proper Govern convoqui un referèndum independentista

Ernest Benach ERC 190710 CATr

“Ja és hora que el Govern de Catalunya, sigui quin sigui, faci un pas endavant i comenci a pensar en que el futur pot ser diferent”. D’aquesta manera el President del Parlament, Ernest Benach, feia referència a la contemplació d’un referèndum independentista per part del proper govern de Catalunya. El republicà considera que l’executiu ha de recollir les demandes de la societat civil, que ha impulsat consultes populars en més de 500 municipis.

A més, el President Benach ha considerat que, a més d’ERC, a CiU, PSC i ICV-EUiA hi ha militants independentistes. Per això, Benach ha explicat que si el proper govern no canvia la gestió que s’ha fet durant els darrers 30 anys i es segueix amb l’autonomisme, aquest mandat fracassarà “estrepitosament”, ha lamentat durant l’entrevista a Catalunya Ràdio.

En la mateixa línia, Benach ha reconegut que l’independentisme ha guanyat en transversalitat i ha estat gràcies al “discurs” dels darrers anys del vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira. Per això, ha demanat a la formació republicana que li reservi un paper rellevant després de les eleccions.

Oriol Pujol: «CiU no és independentista»

Si ho diu el nen! Oriol Pujol CiU 190710 CATr

Oriol Pujol ha estat l'encarregat de respondre aquest matí a ERC i el PSC que demanaven una postura clara de la formació nacionalista respecte el sobiranisme. A El matí de Catalunya Ràdio, Pujol ha refermat que "ell com una majoria de militants són independentistes, però, ara per ara, CiU no ho és". El portaveu de la formació al Parlament ha aclarit que "l'aposta de CiU és el dret a decidir, no la independència".

VilaWeb: Oriol Pujol aclareix que CiU no és independentista

Salvador Cot: Quan els que perdien van guanyant... (Nació Digital)

Laporta, López Tena i Uriel Bertran podrien fer una crida a la 'unitat nacionalista'

Un breu avís de roda de premsa enviat la tarda de diumenge ha fet saltar totes les alarmes a les redaccions dels mitjans de comunicació catalans. Uriel Bertran -exmembre de la direcció d'Esquerra i exlíder de les JERC- i Alfons López Tena -conseller nacional de CDC fins la setmana passada- acompanyaran aquest dimarts a Joan Laporta en una roda de premsa, la primera que farà amb contingut polític des que va abandonar la presidència del Barça. L'hermetisme de les tres parts ha estat total aquest diumenge al vespre, fet que reforça la transcendència que han volgut donar a la compareixença. Una 'crida a la unitat nacionalista' seria el contingut de fons de la foto conjunta. Aquesta podria ser la 'resposta política' amb la que López Tena ja va advertir després que CiU votés en contra al Parlament de la IP pel referèndum d'independència. Com a conseqüència, Tena i Bertran van presentar la renúncia com a consellers nacionals dels seus partits.

Nació Digital: Laporta, López Tena i Uriel Bertran faran una crida a la unitat catalanista

El nou finançament reporta a Catalunya un 8'3% menys de les estimacions inicials

No, si encara ... El nou model de finançament és un 8'3% inferior a l'estimació inicial. Aquesta és la conclusió d'un estudi realitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona un any després de l'acord del nou sistema. L'estudi, que s'ha fet a partir de les xifres del Departament d'Economia de la Generalitat, demostra que les previsions pels anys 2009 i 2010 han sofert notòries retallades. D'aquesta manera, l'any passat, dels 2.151 milions d'euros que Catalunya havia de percebre, se'n van extreure 161, mentre que aquest any les previsions són que la liquidació del pressupost de la Generalitat es vegi retallada amb 213 milions d'euros del total. L'informe afirma també que els 'excessos de les bestretes' del govern els anys 2008 i 2009, suposa que Catalunya haurà de tornar 6.400 milions d'euros, un 20% del que abonaran a l'Estat espanyol totes les comunitats autònomes.

Autocensura socialista ?

Miquel Iceta no vol portar a Madrid (parlant en plata, el PSOE no li deixa) la resolució sobre l'Estatut impulsada per José Montilla la setmana passada al Parlament. Aquell text basat en el preàmbul de l'Estatut que va permetre escenificar certa unitat entre els partits catalans. El viceprimer secretari del PSC ha lloat el document: "Varem tenir-ne sort", ha reconegut avui. Però no vol saber-ne res més: es va votar divendres a Barcelona, es va salvar la foto i ja ha fet el servei que havia de fer.

Per anar a Madrid, el PSC –amb Montilla al capdavant, no consta que l'actitud d'Iceta sigui cap desacatament– prefereix l'altre vestit: la resolució pactada amb el PSOE als despatxos del Congrés divendres mateix, mentre el president de la Generalitat defensava la seva a l'estrada del Parlament.

Zapatero votarà la resolució sobre l’Estatut pactada amb el PSC però no l’acordada pel Parlament català

"Apoyaré el estatuto que salga..." El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s’ha plantat en la seva postura respecte la resolució sobre la sentència de l’Estatut que el seu partit votarà al Congrés dels Diputats. La cita serà el proper dimarts en el tancament del debat de l’Estat de la Nació a la Cambra Baixa i només un dia abans que Zapatero es reuneixi amb el president de la Generalitat, José Montilla, per intentar trobar vies alternatives per desenvolupar les parts de l’Estatut que han estat retallades pel Tribunal Constitucional (TC). Així, Zapatero ha insistit en què no recolzarà una altra resolució que no sigui la pactada amb el PSC i, per tant, descarta donar suport a l’acord de mínims al qual van arribar les forces polítiques catalanes divendres al Parlament.

Santiago Carrillo: En l’època de la República, el Constitucional també va contribuir a agreujar les relacions entre l’estat i Catalunya.

No podem dir que vaig ser-hi contrari, perquè, a la pràctica, vaig votar la Constitució, amb el TC inclòs. En tot cas, sí que hi veia una excrescència innecessària. En efecte, en l’època de la República, el Constitucional també va contribuir –i de quina manera– a agreujar les relacions entre l’estat i Catalunya. A més, si la Constitució afirma que la sobirania resideix en el poble, si el Parlament és l’òrgan d’expressió de la sobirania popular... deu o dotze grans juristes no tenen cap autoritat per a canviar una decisió presa per l’òrgan de la sobirania popular! I si en tenen, l’òrgan de la sobirania popular ja no és l’òrgan de la sobirania popular, sinó que passa a ser-ho el Tribunal Constitucional, que no ha estat escollit pel poble. Suècia, entre més països, viu meravellosament sense cap TC.

Santiago Carrillo: «Enrique Múgica és un home de dretes» (entrevista, Nació Digital)