lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de setembre, 2009

Com a mínim una cinquantena d'Ajuntaments catalans volen celebrar consultes sobiranistes

Com a mínim una cinquantena ajuntaments de Catalunya donarien suport al fet que en el seu municipi se celebressin consultes sobiranistes, segons les informacions difoses pels mateixos consistoris o per entitats cíviques locals.

Així, en el llistat de localitats catalanes que volen sumar-se a l'experiència de diumenge passat a Arenys de Munt, figuren poblacions amb característiques variades: des de municipis petits de menys de 500 habitants fins a capitals de comarca, ciutats de l'àrea metropolitana, i també les quatre capitals provincials.

Les consultes es volen impulsar en municipis amb diferents majories polítiques, tot i que el fet cert és que, seguint les consignes emeses per les direccions del PSC i ICV-EUiA, és difícil que prosperi a les localitats del cinturó de Barcelona, on les dues formacions són les predominants.

Agramunt, Agullana, L'Aldea, Alella, Almoster, Amposta, Arbeca, L'Arboç, Arbúcies, Argentona, Balaguer, Barcelona, Bell-lloc d'Urgell, Berga, Blanes, Les Borges Blanques, Cabrera de Mar, Cadaqués, Calders, Caldes de Montbui, Calella, Canet, Capellades, Cardedeu, Castell, Castellfollit de Riubregós, Castelló d'Empúries, Castellserà, Celrà, L'Espluga de Francolí, L’Esquirol, L’Estany, Figueres, Fornells de la Selva, Gavà, Girona, Hostalets de Pierola, Igualada, Ivars d'Urgell, La Jonquera, Linyola, Llagostera, Lleida, Malgrat de Mar, Manlleu, Manresa, El Masnou, Mataró, Moià, Molins de Rei, Mollerussa, Montblanc, Montesquiu, Navàs, Pineda de Mar, Platja d'Aro, El Prat de Llobregat, Premià de Mar, Puig-reig, Reus, Riudecanyes, Sallent, Salt, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Antoni de Vilamajó, Sant Celoni, Sant Pere de Torelló, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Calders, Santa Coloma de Farners, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria d’Oló, Santa Susanna, Santpedor, La Selva del Camp, Seròs, Sitges, Solsona, Tagamanent, Taradell, Tarragona, Tàrrega, Teià, Tiana, Torà, Tordera, Torredembarra, Torroella de Montgrí, Valls, El Vendrell, Verges, Vic, Viladamat, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Vilobí d'Onyar, Xerta. Jordi Ausàs: “Una consulta pot plantejar la reforma de la Constitució” (Avui)

Joan Puigcercós: 'Catalunya viu els darrers moments de l'autonomisme'

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Puigcercós, considera que amb l'acord de finançament aconseguit abans de l'estiu i l'actual crisi econòmica, ha arribat el moment de canviar la relació de Catalunya amb l'Estat i Europa. Puigcercós ha explicat que 'Catalunya viu els darrers moments de l'autonomisme i que s'han de marcar els nous horitzons de llibertat nacional per Catalunya i un nou encaix a la Unió Europea'. Per Puigcercós, el canvi a Catalunya també depèn de controlar la pròpia economia perquè considera que l'economia espanyola dels últims anys s'ha basat en l'especulació i la construcció deixant de banda a la petita i mitjana indústria. Pel que fa a les consultes populars, Puigcercós s'ha mostrat convençut que CiU i ICV s'afegiran a les mocions per celebrar referèndums.

Referent a l'Estatut d'Autonomia, Puigcercós ha explicat que el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero ha entès finalment que el Tribunal Constitucional no pot tombar el que ha decidit el poble de Catalunya en un referèndum.

Finalment pel que fa als ajuntaments que s'han afegit a fer consultes populars per la independència, aquesta mateixa tarda el grup municipal d'ERC a Agramunt ha anunciat que presentarà una moció al pròxim ple de l'Ajuntament per fer-ne una. Puigcercós, s'ha mostrat convençut que altres poblacions pertanyents a Convergència i Unió (CiU) o Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) s'afegiran a aquesta iniciativa. El president d'ERC ha fet aquestes declaracions durant una visita a Agramunt.

Amposta es pot convertir en la primera ciutat de les Terres de l'Ebre que dóna suport a una consulta d'independència

Amposta podria ser la primera ciutat de la demarcació que contribuís a estendre la iniciativa de les consultes. Tot i que el grup municipal d'ERC encara no ha presentat la moció, ja que ha de decidir en una reunió que se celebrarà demà quin serà el seu contingut, la portaveu municipal, Marta Cid, va assegurar que la seua intenció és presentar-la en base al que es va concretar ahir a Santpedor. La intenció del grup municipal és presentar el text promogut per la plataforma Decidim.cat, tal com es farà en altres municipis catalans, tot i que no tenen coneixement de cap entitat ampostina que vulgui promoure la consulta. «Considerem que, primer, l'Ajuntament ha de mostrar el seu suport i la seua cobertura i disposició a la iniciativa, i potser llavors sorgirà l'interès de les entitats, perquè ara ja hi ha interès de persones a títol individual», va afirmar Cid. «Presentarem un text que estigui dins dels paràmetres perquè CiU hi doni suport», va conciliar Cid, que també aventura que dins del PSC «hi pot haver vots particulars». L'alcalde, Manel Ferrer, va manifestar al seu torn la voluntat de l'equip de govern convergent d'avalar qualsevol iniciativa de les entitats cíviques, però va matisar que la moció ha de «fer explícit» que la posició de l'Ajuntament no és agafar el timó sinó «donar suport a la iniciativa d'una entitat». Per tant, l'entesa sembla factible.

El Palau de la Música pagava 6.000 euros al mes pel cotxe de Millet

Els 3,3 milions d’euros que Fèlix Millet va assumir que havia malversat de les arques del Palau de la Música van augmentant. Les últimes dades aporten que la Fundació es feia càrrec del cotxe de luxe de Fèlix Millet, un Mercedes 600 pel qual pagava un lísing de 6.000 euros mensuals, a part de pagar també pel mateix sistema un Mercedes d’una categoria inferior per a l’administrador de Millet, Jordi Montull.

Cal sumar-hi, també, els 100.000 euros que es van pagar per un estudi de mercat sobre el grau de satisfacció dels espectadors de l’última temporada de Palau 100, el cicle de música estrella de la Fundació. Els diners els hauria cobrat l’empresa Aysen Produccions 46, creada el gener d’aquest 2009 i que té com administradora única la dona de Fèlix Millet, Marta Valls. L’empresa es dedica a l’assessorament, intermediació, estudis de mercat, enquestes, producció i promoció musical, elaboració i preparació d’acords i convenis amb auditoris musicals. LaVanguardia: La burguesía catalana revisa su papel en la crisis del Palau de la Música

Vicent Sanchis: Epíleg a la cultura de la cobdícia(Avui)

elPeriódico: La justícia sospita que el frau de Millet és més gran que el confessat Millet ha considerat sempre el Palau casa seva, com ho demostra la conversió de la platea en sala de banquets per a la boda de les filles, el 2000 i 2002.

L'Aïd al-Fitr tanca el dejuni del Ramadà

Avui es clou el Ramadà, el mes sagrat de la comunitat musulmana. La fi d'aquest període de dejú i abstinència es marca amb l'Aïd al-Fitr, una de les grans festes del calendari musulmà juntament amb l'Al-Hijra (any nou) i l'Aïd al-Adha (festa del sacrifici). La celebració del tancament del Ramadà, que comença al matí amb l'oració del final del dejuni, se sol fer normalment en mesquites o en espais oberts, com polisportius i places. Mudar-se, aplegar-se amb la família i amb els amics, regalar presents als infants, donar almoina i visitar els difunts al cementiri també són tradicions de l'Aïd. Al nostre país, es calcula que hi viuen gairebé mig milió de musulmans. La majoria han seguit aquest mes el dejuni, un dels cinc pilars de l'islam, o preceptes fonamentals. Els altres quatre són: la professió de fe, la pregària cinc vegades el dia, l'almoina i el pelegrinatge a la Meca, si més no, una vegada a la vida.