lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 d’abril, 2008

Carod equipara Catalunya i Escòcia i vaticina que les dues nacions recuperaran la independència durant el segle XXI

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, reclama un Estat català i equipara Catalunya amb Escòcia, com dues nacions que "reconquistaran" les seves formes autòctones de govern durant segle XXI, segons una entrevista que publica avui al diari alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Carod-Rovira, que divendres va inaugurar a Berlín la primera delegació de la Generalitat catalana a l'estranger, explica que la independència de l'autonomia "no és l'objectiu de l'actual govern de coalició", encara que sí que ho és per al seu partit, ERC.

Nega que existeixin semblances entre el cas català i el del recent independitzat Kosovo, ja que no comparteixen la "situació de violència i guerra", que, segons que afirma, la societat catalana "rebutja". "Ens limitem estrictament a mitjans pacífics i democràtics. Amb Escòcia, existeix la semblança que també vam perdre les nostres formes de govern pròpies al segle XVIII i les reconquistarem en el XXI", assenyala.

Carod-Rovira qualifica d'afirmació "impossible" i "incerta" que Espanya doni cabuda a tots i afirma que la idea d'una Espanya plurinacional és "inviable".

"Pel que fa a decisions polítiques i econòmiques, Espanya està completament centralitzada. Tot depèn de Madrid. I espanyol només es pot ser en castellà", indica. El vicepresident català destaca la consciència nacional dels catalans dels quals diu que, fins ara, la majoria se sentia part d'Espanya, però que, en els últims temps, cada vegada més gent s'adona que aquest país "no aporta cap solució als problemes de Catalunya".

Afirma, a més, que aquest canvi no està tant vinculat amb una qüestió identitària, sinó amb la recerca de "més benestar material" que, per a molts, passa per una nació catalana independent, segons opina Carod-Rovira.

En aquest sentit, indica que si existeixen països a la Unió Europea amb 380.000 habitants no hi ha "cap motiu sensat" perquè no ho pugui ser Catalunya, amb set milions de persones. Assegura que "no té cap sentit" concebre l'economia com una cosa tancada i que "per descomptat" que, si s'aconsegueix independència, voldrien mantenir la seva vinculació amb l'"important" mercat espanyol.

Segons Carod-Rovira, fins fa poc Espanya havia protegit el mercat català en un "pacte no escrit", amb la contrapartida que Catalunya evités les reclamacions polítiques.

"La diferència és que, en els últims anys, Espanya s'ha reduït a Madrid. Les seus de les grans companyies són allà. Ja no ens protegeixen, sinó que ens fan la competència", agrega.

Carod-Rovira explica en l'entrevista al diari alemany que el seu partit vol que el 2014 es convoqui un referèndum en què els catalans decideixin sobre la seva independència.

Greenpeace demana explicacions urgents al CSN per l'accident radioactiu de la Central Nuclear d'Ascó

Greenpeace ha pogut conèixer avui que s'han detectat nivells importants de contaminació radioactiva (almenys 5 Curis) per partícules de cobalt, manganès i altres elements, a l'exterior de la central nuclear d'Ascó.

La contaminació radioactiva s'ha trobat de moment en tanques, teulades i moltes altres zones de la instal·lació nuclear, i no s'exclou que s'hagi estès més enllà, a causa del vent i les condicions meteorològiques.

Segons la informació que disposa Greenpeace, l'accident pot haver-se degut a causa de una fugida d'aquest material radioactiu per una fallada en algun dels processos de la depuració i filtrat de l'aigua extremament radioactiva (que ha passat pel nucli del reactor) durant la passada recàrrega de combustible (d'octubre de 2007). Per això, segons sembla, el titular (Associació Nuclear Ascó-Vandellós, ANAV) ja era coneixedor del problema des de fa temps.

En aquest cas, com sembla, que l'accident es va produir fa mesos, això implica un fracàs rotund del Pla de Vigilància Radioactiva (PVRA) de la central nuclear d'Ascó i de la Xarxa de Vigilància Radioactiva Ambiental (REVIRA) del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Greenpeace demana explicacions urgents i detallades al CSN, entre unes altres, sobre les següents qüestions:

* Com i quan es va produir l'accident?

* Des de quan ho sap el titular (ANAV) i des de quan el CSN?

* Per què ha fallat la REVIRA i el PVRA?

* Fins a on s'ha estès la radioactivitat?

* Quines mesures prendrà el CSN referent a això? (incloent mesures sancionadores a ANAV)

Greenpeace Alego: FUITA A ASCÓ

elPeriódico: La central nuclear d'Ascó detecta partícules radioactives a la planta

LaVanguuardia: Detectan partículas radiactivas en el exterior de la central nuclear de Ascó

Avui: Detecten partícules radioactives a la central nuclear d'Ascó

Avui: Detecten partícules radioactives a l'exterior de la central nuclear d'Ascó

Puigcercós guanya el primer assalt a Carod i els crítics

esquerra 050408 CATr El sector de Joan Puigcercós ha fet valdre la majoria que té al consell nacional del partit per imposar el seu criteri en el conflicte sobre el reglament que ha de regir les eleccions internes de la formació i el congrés del mes de juny. Finalment, s'ha aprovat per 135 vots a favor, 48 en contra i 7 abstencions la proposta de reglament impugnada pels sectors crítics, Reagrupament.cat, de Joan Carretero, i Esquerra Independentista, d'Uriel Bertran, i caldrà presentar les signatures d'un 5% dels militants per presentar candidatures a la presidència i a la secretaria general.

Els crítics al·legaven que els estatuts de la formació no preveuen aquesta exigència d'avals, però els sectors que controlen l'executiva i el consell nacional defensen que aquesta condició és necessària i que es pot aprovar per "analogia" amb altres punts de la norma referits a les firmes que calen per convocar un referèndum o per presentar-se a candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat.

L'altre punt en conflicte és el vot per correu, i en aquest cas els dos corrents crítics tenien el suport del sector de Josep-Lluís Carod-Rovira, que també s'oposava a aquest sistema de vot perquè no hi ha cap mecanisme de control rigorós. El consell nacional ha aprovat també la possibilitat de votar per correu, però amb una sèrie de garanties: firma compulsada per organisme públic i davant notari. La moció ha tirat endavant en aquest cas per 111 vots a favor, 75 en contra i 4 en blanc. La comissió de garanties del partit s'havia pronunciat en contra del vot per correu, però el seu informe no és vinculant.

Ara no es descarta que Reagrupament.cat porti el reglament imposat als jutjats, amb una demanda civil.

La batalla del Segre

Segre 050408 CATr El possible transvasament temporal del Segre va derivar ahir en una batalla en tota regla entre el govern espanyol i el català, amb l’agreujant que l’executiu de José Montilla l’afronta mentre no para de créixer la divisió entre els socis sobre aquest projecte. La situació és delicada perquè el temps corre, i s’han d’encarar amb celeritat les solucions.

En l’enèsima confrontació entre l’executiu central i el de la Generalitat sobre la sequera, la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega va desautoritzar ahir tots els arguments del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, favorables al transvasament. De la Vega va remarcar que el projecte és totalment inviable des d’un punt de vista tècnic, perquè el cabal del Segre és insuficient. I no només va oposar-s’hi per aquest motiu, sinó també perquè la connexió comportaria perjudicis en l’agricultura i les centrals hidroelèctriques.

Gairebé en el mateix moment que la vicepresidenta vetava la iniciativa del govern català, la Generalitat feia pública una queixa per carta del president José Montilla a la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona. En la missiva el líder del PSC demana al ministeri que expliqui els seus informes i propostes, amb un contundent “en el cas que existeixin”. “El govern de Catalunya espera que el govern central, en tant que és responsable de les conques intracomunitàries, aporti de forma immediata les propostes que consideri convenients per ser estudiades i posades en marxa de forma immediata per la Generalitat”, afegeix Presidència en una nota.

Però mentre Montilla s’expressava en aquests termes, ERC, el seu principal soci, es va alinear amb la desautorització de De la Vega contra el transvasament. El portaveu republicà al Congrés, Joan Ridao, feia públic el posicionament, dient que la mesura de la conselleria és “tècnicament inviable”. “Nosaltres tenim una posició molt clara: No veiem gens clar el transvasament”, va insistir. El dirigent d’ERC va coincidir així amb l’opinió del govern central, tot i que es va preocupar de reclamar també al president José Luis Rodríguez Zapatero que “no despatxi frívolament la qüestió ni miri a una altra banda”.

Montilla i el conseller i líder d’ICV, Joan Saura, coincideixen totalment que Baltasar no ha de dimitir, malgrat els errors de les últimes setmanes. Els ecosocialistes no amaguen que el cessament del conseller obriria una ferida greu entre els socialistes i ICV, quan l’escenari ja és prou complex per la crisi d’ERC.

El PSC va sortir ahir en defensa del projecte de Baltasar, en un intent de fer pinya, almenys la part del govern formada per socialistes i ICV. L’Ajuntament de Lleida va aprovar així una moció en què es compromet a donar suport, en situació d’emergència, a les mesures que prengui la Generalitat per garantir l’aigua de boca. Però ERC no hi va donar suport i es va abstenir, desmarcant-se del tripartit.

L'entorn de Carod i els crítics s'uniran contra el vot per correu

Benach 040408 CATr Les diferències entre els quatre sectors que competeixen pel lideratge d’ERC es posaran de manifest en el consell nacional d’avui, que ha d’aprovar el reglament del congrés del juny. Si no hi ha canvis d’última hora, l’entorn de Carod votarà amb els sectors de Joan Carretero i Uriel Bertran contra la inclusió del vot per correu, un dels punts més calents del reglament que ha aprovat l’executiva. També hi haurà front comú per demanar l’accés al cens i perquè es pugui avalar més d’una candidatura.

Després d’una reunió molt llarga i tensa entre els quatre sectors, en què no es va arribar a cap acord, el màxim òrgan de direcció entre congressos aprovarà avui un reglament que ha rebut més de 100 esmenes i que ha sigut qüestionat en els punts més calents per la mateixa comissió de garanties del partit. Hi pot haver negociacions fins a última hora i com a molt es preveu que hi hagi alguna aproximació en el requisit de les firmes per presentar candidatura. El topall podria ser del 3% i no pas del 5%. Malgrat el front unitari, el sector de Puigcercós té majoria al consell nacional.