lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 d’abril, 2008

Els regants de tota la conca de l'Ebre s'oposen a la venda d'aigua a Barcelona

regants Conca de l'Ebre 250408 CATr govern Aragó 250408 CATr La reunió que representants del govern de l'Estat i de la Generalitat van mantenir ahir al vespre a Saragossa, amb l'objectiu de negociar la compra dels drets d'aigua dels regants de la conca de l'Ebre, va acabar sense acord. El president de la Federació de Regants de la Conca de l'Ebre (Ferebro), César Trillo, va reiterar l'oposició de les comunitats a vendre part dels seus drets per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona a través d'una nova canonada.

De fet, Trillo va anunciar que una assemblea dels regants haurà de ratificar al maig si mantenen aquesta posició, però es va comprometre a buscar «fórmules imaginatives per resoldre el problema puntual que té Barcelona». Així, la solució passaria per un major estalvi d'aigua a la conca, però sense comprometre cap comunitat.

El que ha quedat molt clar és que no hi haurà venda de l'aigua, i que tenim un acord d'assemblea pel qual ens oposem a qualsevol detracció de l'Ebre en favor d'altres conques», va manifestar César Trillo a la sortida de la reunió. Amb tot, el president de Ferebro va precisar que «entenen» que Barcelona podria tenir un problema de falta d'aigua per beure, i que la voluntat dels regants de l'Ebre és «trobar una solució amb imaginació, entre tots els usuaris de la conca i sense trencar la unitat de gestió».

En aquest sentit, Trillo va apuntar que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) seria l'òrgan encarregat de trobar una solució al problema «puntual» de Barcelona, sense que això afectés els drets adquirits de cap de les comunitats de la conca. Per tant, el president de Ferebro va concretar que la solució passaria perquè tota la conca estalviés aigua, amb l'objectiu que no hi haja un detriment del cabal de l'Ebre ni afectacions a la zona del Delta mentre duri el perllongament del minitransvasament de Tarragona fins a Barcelona.

Trillo va afegir-hi que els regants de la conca de l'Ebre tornaran a parlar-ne en l'assemblea que faran durant les primeres setmanes de maig, però va avançar que demanarà a les comunitats que mantinguen la seua posició unitària contra la detracció de més aigua per a usos fora de la conca. De fet, l'última sessió ordinària va fer-se només fa deu dies, el 15 d'abril, i ja van ratificar la posició contrària a nous transvasaments. La reunió d'ahir a Saragossa es va convocar després que la Generalitat decidís negociar amb regants de fora de Catalunya la compra dels drets d'aigua per abastir la interconnexió de xarxes, un cop frustrada la negociació amb els regants del Delta. De fet, el president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles, va viatjar ahir a Saragossa amb la intenció d'enfortir el rebuig de la federació a la compravenda dels drets d'aigua. Així, fonts de l'entitat van explicar que Pegueroles tenia previst argumentar que el reial decret llei 3/2008, que va aprovar el govern estatal, podria ser inconstitucional. De fet, l'Ajuntament de Saragossa va aprovar ahir una moció de la Chunta Aragonesista, amb una esmena d'IU, que insta el govern d'Aragó a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra aquest decret que autoritza el transvasament de l'Ebre a Barcelona.

elPeriódico: Manual d'urgència per entendre la pertinaç sequera (Pedro Arrojo)

Els municipis d'àrees nuclears es mostren en contra del magatzem de residus nuclears previst a Ascó

Ascó 250408 CATr residus 250408 CATr Després que es donés a conèixer la intenció d'Enresa de construir un magatzem de residus nuclears individual en l'àmbit de la central nuclear d'Ascó, l'Associació de Municipis d'Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) s'ha manifestat en contra de l'existència de set magatzems de residus d'alta activitat o combustible gastat de les centrals nuclears, tal com existeixen actualment. D'aquesta manera, des de l'AMAC es considera que 'cal construir a l'Estat espanyol un magatzem centralitzat de combustible nuclear' (ATC) per tal d'alliberar els emplaçaments de les centrals nuclears de l'emmagatzematge de residus d'alta activitat i evitar la 'dispersió' de residus nuclears per tot l'Estat.

VilaWeb/ElPunt: Ascó s'enfronta ara al fantasma dels residus

3cat24.cat: Ascó tindrà un magatzem per a residus radioactius l'any 2011

VilaWeb/ElPunt: Els municipis de l'àrea nuclear s'oposen frontalment al dipòsit de residus d'Ascó

Bloc de Pere Muñoz: I DE POSTRES UN MAGATZEM DE RESIDUS NUCLEARS

Alego: LA RIBERA D' EBRE MALTRACTADA

El president del CAT proposa utilitzar la canonada de la interconnexió de xarxes per enviar aigua de la dessaladora de Cunit a l'Ebre i tots contents

El president del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), Daniel Pi, ha proposat que la canonada que s'ha de construir per a la interconnexió de xarxes que ha de permetre transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona pugui ser utilitzada, un cop finalitzi aquest ús, de forma reversible per poder transportar aigua de la dessaladora projectada a Cunit fins a les Terres de l'Ebre. Pi, que ha condicionat el projecte a un 'acord territorial', ha argumentat que l'ús de la interconnexió permetria amortitzar el cost de la infraestructura i seria la fórmula 'més ràpida i efectiva' per fer arribar l'aigua de la dessaladora fins a Tarragona i l'Ebre, al mateix temps que cap a la xarxa d'Aigües Ter Llobregat.

Ascó instal·la ara un arc mesurador de radioactivitat

Amb presses, moguda per les circumstàncies, l'empresa que gestiona la central d'Ascó ha engegat la instal·lació d'un detector de contaminació de vehicles a la sortida de la doble tanca de la planta. La decisió s'ha pres després que dilluns una deixalleria de la Selva del Camp va detectar partícules contaminants en un carregament procedent d'Ascó, que, malgrat tot, va poder sortir de la central sense impediments.

Segons fonts de l'entorn municipal, la central va adquirir el pòrtic de detecció ja fa un parell d'anys, però no ha decidit instal·lar-lo fins ara Tot i que des de l'aparició de partícules radioactives escampades el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha obligat la central a realitzar mesuratges a tots els vehicles que surten de la central, dilluns un camió es va emportar restes de contaminació fora del recinte. El camió va carregar un contenidor que estava situat molt a prop del focus emissor (la xemeneia de ventilació de l'edifici de piscines), i de forma accidental es va endur terra bruta amb partícules radioactives.

La contaminació no es va detectar fins que el camió va arribar al seu destí, una deixalleria situada a 60 quilòmetres de la planta, a la Selva del Camp. Per ser client habitual d'Ascó, la instal·lació està dotada d'un sistema de detecció radiològica que fins ara la central nuclear no tenia. En teoria, l'arc que ahir s'estava instal·lant a la central nuclear impedirà que tornin a passar fets com aquest, que ja ha sigut qualificat de forma provisional pel CSN de nivell 1 a l'escala INES.

Fa dos anys que el tenen

Segons fonts de l'entorn municipal, la central va adquirir el pòrtic de detecció ja fa un parell d'anys, però no ha decidit instal·lar-lo fins ara. Aquest és un aspecte que fonts oficials de la planta no van confirmar ni desmentir. Tret de situacions excepcionals com la d'aquests dies a Ascó –on continua la recerca de partícules de forma manual–, en condicions normals els protocols de seguretat només obliguen les nuclears a practicar controls radiològics en una determinada zona restringida del complex, que solen ser interiors d'edificis. De forma addicional, la central va instal·lar la setmana passada un altre control radiològic per a persones, que igual que els dels cotxes és a l'accés de la doble tanca.

Mentrestant, el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, que ha obert diligències d'ofici per determinar si hi ha responsabilitats penals dels responsables d'Ascó en la fuita de partícules, va explicar ahir que ha demanat informació al departament de Salut i al mateix Consell de Seguretat Nuclear.

L'Audiència espanyola reconeix el dret a utilitzar-hi el català

L'Audiència espanyola va anul·lar el març el judici a Jaume Roura i Enric Stern, acusats de cremar un retrat del monarca, adduint que se'ls havia impedit de declarar en català. Avui, el tribunal ha fet públic el text complet que estableix, amb arguments jurídics, el dret d'utilitzar el català a l'Audiència espanyola: diu que el magistrat Vázquez Honrubia va vulnerar-los el dret fonamental de defensar-se en la llengua materna, reconegut per l'estatut.

L'Audiència espanyola sosté que, com que els fets van passar a Catalunya, i el tribunal és d'àmbit estatal, els joves tenien dret de parlar-hi el català, més enllà de l'incompliment del deure de saber el castellà. També recorda que tant l'advocat dels acusats com ells mateixos van demanar la presència d'un intèrpret, i critica que se'ls denegués.

L'advocat dels dos joves, Benet Salellas, ha celebrat l'argumentació jurídica de l'Audiència espanyola: 'És important ampliar camps de presència del català', ha dit. També considera que l'estirabot anti-català del jutge Vázquez Honrubia ha estat corregit.

Avui: L'Audiència Nacional recorda als jutges que han de "respectar i protegir les llengües espanyoles, no tan sols el castellà"

Oriol Junqueras: "Els guardians de la història"

Al pròleg d'El coneixement del llenguatge, Noam Chomsky constata que, malgrat l'existència d'una enorme quantitat d'informació, la majoria de persones desconeixen la realitat de la societat en què viuen i com hi funcionen les institucions. Una paradoxa similar al "problema d'Orwell" i que consisteix en "la capacitat dels sistemes totalitaris per inculcar creences que són fermament sostingudes i molt difoses, encara que hi manqui per complet el fonament i sovint contrariïn francament els fets obvis del món circumdant".

En alguna ocasió, Chomsky ha declarat que Homage to Catalonia, de George Orwell, és un dels seus llibres favorits. En concret, la primera edició d'Homenatge a Catalunya va aparèixer el 25 d'abril del 1938. Es tracta d'un relat escrit en primera persona sobre l'experiència de l'autor durant la Guerra Civil. Orwell descriu com va arribar a Barcelona a finals del 1936. També hi explica la seva admiració pel procés revolucionari català i l'ascens de l'estalinisme, que l'obligarà a abandonar el nostre país després dels tràgics Fets de Maig. Segons Chomsky, actualment, el passat continua segrestat pels qui anomena "els guardians de la història". No es tracta pas d'un "ministeri de la veritat", com el que havia previst Orwell per al 1984, sinó d'un col·lectiu de professors universitaris i de professionals dels mitjans de comunicació que s'encarreguen de construir la memòria -i, per tant, la identitat- dels ciutadans. Són una mena de comissaris polítics, encarregats d'evitar que les persones puguin aprofitar el seu sentit comú per cultivar una actitud crítica davant les estructures de poder. "El llenguatge és un vehicle del pensament. Si es falsifica el llenguatge, es falsifica el pensament".

Ecologistes en Acció denuncia la 'facilitat' per treure material radioactiu de la central nuclear d'Ascó

El grup Ecologistes en Acció ha denunciat el fet que la planta d'Hidesa de la Selva del Camp (Baix Camp) detectés el material radioactiu del camió procedent de la central nuclear d'Ascó i que aquesta no ho fes quan el camió que el transportava va sortir de la central. Els ecologistes apunten que, amb aquest fet, 's'entén' que 'podria ser molt fàcil sostraure il·legalment material radioactiu de la central nuclear'. A més, l'associació ha denunciat 'contradiccions' entre els fets reals i la informació que l'exdirector de la planta d'Ascó va donar el passat dia 9 davant la Comissió Local d'Informació, en referència a la poca significació de les partícules radioactives emeses.

Una setantena de cellers del Priorat participaran en la XIII Fira del Vi de Falset

Fins a 70 cellers de la comarca del Priorat participaran en la XIII Fira del Vi de Falset que enguany es farà per primera vegada al castell del poble, durant el primer cap de setmana de maig. L'alcalde de Falset, Jesús Torralba, ha explicat que enguany esperen superar els més de 8.000 visitants de l'any passat. En aquesta tretzena edició els assistents tindran un dia més per visitar la mostra vinícola que començarà el divendres 2 de maig. Una de les novetats d'enguany és el canvi d'emplaçament de la fira que es farà a l'entorn del Castell de Falset, recentment restaurat. Torralba ha explicat que volen convertir aquest espai en un centre d'interpretació dels vins del Priorat.

El Tribunal d'Arbitratge Esportiu obre la porta a l'oficialització de les seleccions catalanes

La secretària general de l'Esport, Anna Pruna, ha manifestat aquest dijous que la ratificació de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling (FCBB) com a membre de ple dret de la Federació Internacional de Bowling (FIQ) suposa un important precedent ja que és la primera vegada que una federació catalana és admesa en una federació reconeguda pel Comitè Olímpic Internacional que també té la federació espanyola del sector com a membre.

Per la seva banda, el secretari general de la vicepresidència, Rafel Niubò, ha afirmat que ara ja no té sentit pensar "si permetran o no permetran" a Catalunya oficialitzar les seves seleccions esportives, ja que la sentència del TAS "canvia les regles del joc".

L'advocat Miquel Roca Junyent ha explicat que el Tribunal Arbitral de l'Esport (TAS), amb seu a Lausana i competències internacionals, és un organisme respectat per la majoria de federacions del món, de manera que aquesta sentència té una gran importància. Roca també ha destacat el fet es tracta d'un precedent perquè aquesta decisió és "aprofitable" per a altres supòsits.

L'advocat ha donat a conèixer la sentència del TAS, que argumenta que les federacions internacionals són entitats privades amb estatuts propis i, en tot cas, es pot aplicar subsidiàriament el dret de l'estat. Miquel Roca ha remarcat que no es tracta d'una actuació política sinó jurídica. El TAS ha rebutjat el recurs presentat per la Federació Espanyola de Bitlles contra la decisió del comitè executiu de la federació internacional d'aquest esport, que va reconèixer la catalana com a membre el novembre passat.

El 30 d'agost de 2007 l'assemblea de la FIQ va aprovar a Monterrey (Mèxic) el reconeixement com a membre de la federació catalana, decisió qualificada llavors d'"irregular" pel Consell Superior d'Esports espanyol (CSD) i adoptada en absència dels representants de la federació espanyola.

L'esmentada federació va recórrer després aquesta decisió, encara que va ser ratificada igualment pel comitè executiu de l'organisme internacional, cosa que va portar la federació espanyola a acudir al Tribunal Arbitral de l'Esport, que ara se li ha tornat en contra.

Els alumnes de l'institut de Castelló que van visitar la central d'Ascó I se sotmeten a una revisió mèdica

Els 43 alumnes de quart d'ESO i primer i segon de batxillerat de l'IES Vila-roja d'Almassora (Plana Alta) que van visitar el 18 de març passat la central nuclear d'Ascó I (Ribera d'Ebre) se sotmeten aquest divendres a un control després que es conegués que al novembre es va produir una fuga radioactiva que va llançar partícules a l'exterior de les instal·lacions.

Així, a partir de les 7 hores, els alumnes, al costat dels tres professors i el xofer que al març els van acompanyar en la visita a la central, han tornat a les instal·lacions per passar el control oportú.

Després de conèixer l'incident, la directora de l'IES Vila-roja, Rocío Ródenas, va contactar amb la central nuclear, "des d'on ens van dir que no hi havia cap problema, ja que els alumnes no havien estat en contacte amb cap zona de perill", tot i que –va indicar Ródenas– es van oferir a fer un control als alumnes i professors que van visitar les instal·lacions "per estar més tranquils".

La directora va remetre una circular als pares per consultar-los sobre la possibilitat que els seus fills se sotmetessin al control, a la qual van respondre afirmativament. Així, els alumnes es desplaçaran fins a la central per sotmetre's a l'examen, "ja que es tracta d'un controlador de partícules de doble posició que perd precisió en cas de moure's", va explicar Ródenas.