lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 d’abril, 2010

Puigcercós recorda que Samaranch va actuar com un 'espanyol enemic de Catalunya' impedint un comitè olímpic català

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat aquest divendres que qui va ser president del Comitè Olímpic Intercional (COI), Joan Antoni Samaranch, que va morir el passat dimecres als 89 anys, va 'impedir que Catalunya pogués tenir un comitè olímpic' a partir d'una reforma del COI. 'Crec que Samaranch va actuar com un espanyol enemic de Catalunya, i no com un català responsable', ha assegurat Puigcercós, després dels funerals que van tenir lloc aquest dijous. Puigcercós ha recordat el passat franquista de Samaranch, com també ho ha fet el secretari general d'ICV, Joan Herrera, que, a més ha remarcat que 'no en va renegar'.

Avui: Puigcercós critica Samaranch per haver fet negoci amb el franquisme

Avui: Hereu diu que "Barcelona sabrà honorar la memòria de Samaranch", i ho farà "com sempre, a través d'algun espai públic"

Benach fa una crida a combatre 'el drac que representen el TC i el govern espanyol'

El president del Parlament, Ernest Benach, ha fet avui una crida la unitat catalana per combatre al 'drac' que representen el Tribunal Constitucional i el govern espanyol. Ho ha dit des del Palau de Pedralbes de Barcelona, on s'ha fet la recepció del president de la Generalitat a les personalitats polítiques i de la societat civil. Aquesta recepció se celebra enguany amb la sentència i la renovació del TC de teló de fons.

El fet que no hi hagi res decidit al cap de més de tres anys i mig de deliberacions dels magistrats del tribunal ha encès les crítiques dels partits polítics catalans sobre la legitimitat que pugui tenir una imprevisible sentència. La negativa del PP i del govern espanyol del PSOE a renovar els membres que tenen el mandat caducat ha mogut els grups del parlament a mirar de presentar una iniciativa de reprovació contra aquests magistrats.

Carod introdueix un vers sobre la sentència del TC en la lectura de 'La Sardana' de Joan Maragall

Carod-Rovira 230410 COMr

El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, s'ha permès aquest divendres una llicència literària per donar context polític al poema La Sardana de Joan Maragall.

Durant la lectura de textos literaris d'homenatge al lector que s'ha fet aquest Sant Jordi a la plaça Sant Jaume de Barcelona, en la darrera de les estrofes del poema de Maragall, Carod ha llegit: "No és la dansa lasciva, la innoble,/ els uns parells d'altres desaparellant:/ és la dansa sencera d'un poble / que estima i avança donant-se les mans", els primers quatre versos de l'estrofa. I ha afegit de collita pròpia: "Per damunt d'entrebancs i sentències constitucionals".

A més de Carod, a la lectura de textos literaris també hi han participat el president José Montilla i el conseller Joan Manuel Tresserras.

Lluis Gavaldà: 'És bonic començar una gira marcada per aquest miracle que són les consultes independentistes'

Els Pets comencen aquest divendres una nova gira marcada per la diada de Sant Jordi i per les consultes independentistes. El cantant del grup de Constantí, Lluís Gavaldà, ha mostrat el seu entusiasme que l'inici de la gira del disc 'Fràgil' estigui marcat per aquest 'miracle' que són les consultes independentistes que se celebraran el proper diumenge. L'inici de gira dels Pets és en l'acte central de campanya de les consultes independentistes de l'Alt Empordà, a Castelló d'Empúries. En aquest sentit, Gavaldà ha animat a tots el catalans a votar ja que segons ha dit 'ja toca que siguem nosaltres qui decidim el nostre futur'.

L'actriu de cine porno Maria Lapiedra vota 'sí' a la independència a Mollerussa

L'actriu mollerussenca de cinema eròtic Maria Pasqual, coneguda artísticament com a Maria Lapiedra, ha votat de forma anticipada que sí a la independència de Catalunya en la consulta sobiranista que s'organitza a diferents municipis del país aquest 25 d'abril. Lapiedra, que ja va anunciar la setmana passada el seu suport a la consulta i en concret a la Plataforma Mollerussa Decideix, ha revelat el contingut del seu vot tot just després d'efectuar-lo. Així mateix, l'actriu eròtica ha aprofitat la visita a la seu de la Plataforma per fer campanya a favor del vot i ha instat a tots els majors de 16 anys a anar a les urnes el pròxim diumenge.

Preguntada per la imatge que dóna sobre aquest posicionament catalanista i independentista a Madrid i dins el gremi del seu ofici, Lapiedra ha contestat que no està ben vist, però que a ella li agrada defensar el que creu. En aquest sentit ha recordat que es va llicenciar en Filologia Catalana i que va fer el treball de recerca sobre la independència de Catalunya.

Els responsables de la Plataforma Mollerussa Decideix consideren que amb la invitació a votar d'aquesta actriu eròtica del municipi es dóna un senyal de plena normalitat en el procés de realització de les consultes independentistes arreu del país.

El jutge Varela expulsa Falange de la causa contra Garzón

El jutge del Tribunal Suprem espanyol Luciano Varela ha expulsat la Falange Española y de las JONS de la causa contra el Baltasar Garzón per presumpta prevaricació en la investigació dels crims comesos durant el franquisme. Varela ha expulsat l'organització feixista perquè no havia esmenat els errors formals de l'escrit d'acusació que va presentar contra Garzón. L'altra part de l'acusació, el sindicat ultra-dretà Manos Limpias, va haver de fer uns canvis en l'escrit per poder continuar el procés. Varela considerava que tant la Falange com Manos Limpias incloïen uns paràgrafs que es referien a fets aliens al procediment. En el cas de Falange, Varela observava que l'escrit pel qual aquesta organització demanava vint anys d'inhabilitació per a Garzón 'es podria entendre més aviat com una exposició per al debat ideològic sobre esdeveniments històrics'.

El diari 'Público' ja incorpora el català

... i La Vanguardia, quan? El diari 'Público' compta a partir d'aquest Sant Jordi amb un quadern d'informació especial 'Públic' sobre Catalunya, editat en català. D'aquesta manera, el rotatiu inclourà amb dotze pàgines exclusives per a la secció catalana, amb nom, portada i contraportada pròpies. El delegat del diari a Catalunya, Josep Carles Rius, ha defensat la catalanització relativa del rotatiu com un 'pas coherent' en l'evolució del rotatiu, editat per l'empresa catalana MediaPro.

El primer Sant Jordi de l'era digital?

El llibre digital és una realitat imparable. Els primers dubtes s'han esvaït i al sector editorial pràcticament ja ningú no dubta que cal obrir les portes i apostar per aquest format, que avança en consonància amb la progressiva digitalització quotidiana. Els aparells lectors són encara un escull econòmic, però les prestacions van millorant i es preveu que els preus aniran baixant poc a poc; a més, els títols electrònics són més barats que en el format tradicional. El llibre digital és aquí, i ha vingut per quedar-s'hi. Els anys vinents s'espera una implantació gradual de l'e-book, tot i que el mercat se sustenta en el llibre de paper. El sector no el veu com una amenaça sinó com una oportunitat, i la convivència dels dos formats sembla garantida. Ja és aquí el primer Sant Jordi digital.