lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 d’abril, 2009

Carod-Rovira: 'No tenia cap sentit dur el partit cap a la catàstrofe'

Josep Lluís Carod-Rovira 170409

Josep-Lluís Carod-Rovira ha renunciat a repetir com a candidat d'Esquerra a les eleccions al Parlament i a no confrontar-se amb Joan Puigcercós, per 'responsabilitat'. Carod explica, a l'ACN, que unes primàries haurien estat 'letals' i que el partit hauria suportat molt malament una batalla innecessària. Per Carod, no tenia cap sentit 'dur el partit cap a la catàstrofe' després que ERC optés per una 'divisió de rols' similars a la del PNB.

Josep-Lluís Carod-Rovira va prendre la decisió de no optar a ser candidat després de l'estiu, un cop celebrat el congrés del mes de juny, tot i que la verbalització cap al seu entorn va trigar 'mesos'. 'Interiorment, però, la decisió ja la tenia presa', ha assegurat. Carod ha admès que va ser 'més dur' prendre la decisió de no presentar-se com a president del partit, ja que això 'significava desaparèixer com a primer referent del partit. La resta gairebé va ser una conseqüència'. El vice-president del govern creu que, un cop el partit va optar per una divisió de rols 'similar a la del PNB', 'no tenia cap sentit que hagués pretès, per un simple interès personal, dur el partit cap a la catàstrofe'. 'No m'hi trobaran', ha dit, 'prefereixo que se m'associï al canvi de discurs d'ERC, a la conversió a un partit polític i de govern i a uns magnífics resultats electorals'.

Carod ha constatat que unes primàries haurien estat 'letals' i que hauria estat 'una irresponsabilitat haver permès arrossegar el partit cap a una nova confrontació interna'. 'Les eleccions a guanyar no són dins del partit, són fora, jo vull guanyar eleccions, no congressos', ha afegit. 'Jo hauria pogut anar a fer primàries, una enquesta recent deia que jo hauria guanyat entre els militants, i Puigcercós, entre els militants que tenien càrrec. I què? Què hauria passat després de l'esgotament a què hauríem sotmès ERC?', s'ha preguntat. Per això ha defensat la seva decisió com 'un gest de responsabilitat'. 'I no deixa de ser curiós', ha dit, que 'els qui diuen que m'he vist amb cor de fer un pols, si hagués anat a fer-lo, haguessin dit que sóc un irresponsable perquè ERC no es mereix això'.

Carod també ha dit que la seva decisió era un 'gest de futur': 'La imatge d'inestabilitat pot perjudicar la necessària estabilitat que necessita el govern', ha advertit, tot apostant perquè els partits siguin 'forts' en un moment de crisi econòmica. Carod-Rovira: La meva decisió

Joan Ridao no descarta donar més presència al sector pròxim a Carod dins els òrgans de direcció del partit

Joan Ridao 170409 CATr

El secretari general i número 2 d'ERC, Joan Ridao, assegura, en declaracions al programa "El matí de Catalunya Ràdio", que Josep-Lluís Carod-Rovira no ha demanat res a canvi de renunciar a ser candidat electoral en favor de Joan Puigcercós. Ridao no ho trobaria "procedent" perquè diu que Carod manté el màxim càrrec institucional del partit i també té pes ideològic i estratègic: "No hi ha cap tipus de contraprestació, ni Carod ha exigit absolutament res –ha explicat– entre altres coses perquè entenc que no és procedent en la mesura que Carod té en aquests moments un paper molt rellevant, sobretot institucionalment, i un pes també importantíssim en la seva contribució no només ideològica sinó també estratègica a la bona marxa del partit".

Ridao no tanca la porta a donar més presència al sector pròxim a Carod dins els òrgans de direcció del partit: "Tindrem temps primer d'articular les fórmules de participació en la direcció del partit que siguin convenients, però ja hi ha hagut fórmules d'integració a la permanent, que ja integra representants d'aquesta sensibilitat; a la comissió de garanties, a la comissió de comptes ja hi són; també a la mesa del consell nacional; per tant, hi ha hagut un esforç d'integració evidentíssim".

Les cinc ciutats de la ruta Domus Templi reben 30.000 turistes en un any

Els templers catalans 190704 CATr

Turisme de Lleida ha presentat el nou web de la Ruta del Domus Templi, en el marc del Saló del Turisme de Catalunya (SITC), que ha obert les portes de la 18 edició aquest dijous al matí. Aquesta ruta discorre a través de tres territoris, unint les ciutats de Montsó (Cinca Mitjà), Lleida (Segrià), Miravet (Ribera d'Ebre), Tortosa (Baix Ebre) i Peníscola (Baix Maestrat). El nou web permetrà als visitants conèixer els temples i la seva història abans de visitar-lo físicament. La presidenta de Turisme de Lleida, Montse Minguez, ha informat que la ruta està tenint molt bona acollida i des que es va presentar, ara fa un any, ha rebut uns 30.000 visitants.

A la venda la primera banda sonora original de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries

Avui comença a vendre's el nou disc de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Fet i fet, aprofita la banda sonora del documental 'La batalla de la memòria', dirigit per l'ebrenc Mario Pons. El disc inclou onze peces (quatre d'instrumentals) i deu fragments sonors del documental. Segons Artur Gaya (Quico el Cèlio), el disc vol reivindicar 'la pau'. L'obre 'Ai Carmela', de la qual els 'Quicos' han fet la primera adaptació catalana. Segons que ha dit Gaya, 'treballar amb Mario Pons, el director del documental, ens ha complagut moltíssim. Hem pogut veure com analitzava i valorava la guerra una persona de trenta anys, sense els prejudicis de qui ha viscut més de prop aquests esdeveniments. D'alguna manera es tracta de parlar de la guerra perquè no n'hi torni haver cap més.'

De les onze cançons del disc, dues no surten al documental: l'adaptació de 'Si algun dia em vols escriure' i 'Ebre valley'. 'Hem gosat fer una adaptació molt lliure de 'La vall del riu vermell', que les Brigades Internacionals van convertir en 'Jarama valley'. Nosaltres en diem 'Ebre valley' i hem fet una lletra nostra imaginant els sentiments d'un ex-combatent que torna avui a la vella Corbera d'Ebre', diu Gaya.

El remodelat refugi antiaeri de Benissanet s'afegeix a la xarxa d'espais de la Batalla de l'Ebre

refugi Benissanet 170409 CATr

La xarxa d'espais de la Batalla de l'Ebre compta des d'aquest divendres amb el refugi antiaeri de Benissanet (Ribera d'Ebre), que ha estat remodelat i ara s'obre al públic per poder ser visitat. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha inaugurat el refugi i ha destacat que la seva obertura té una 'doble vessant'. D'una banda, la recuperació de la memòria històrica i l'homenatge als testimonis de la Batalla de l'Ebre i, de l'altra, l'aportació d'un nou actiu turístic, que ajudarà al desenvolupament econòmic de la zona. El refugi, construït entre l'agost i l'octubre del 1938, es troba ubicat sota la plaça de la Font Gran del municipi i compta amb un passadís de 35 metres.

Bloc de Pere Muñoz: REFUGI DE LA FONT GRAN DE BENISSANET

elPunt: Benissanet obre al públic el refugi antiaeri de la Font Gran i l'inclou en la Xarxa d'Espais de la Batalla de l'Ebre

El govern actuarà per evitar que el canvi climàtic inundi espais i urbanitzacions del Delta de l'Ebre a partir del 2050

Francesc Baltasar 170409 RAC1

El govern català ha presentat un estudi que defineix les possibles actuacions a emprendre al Delta de l'Ebre davant l'increment del nivell del mar, a causa del canvi climàtic. Segons assenyala l'estudi, a partir del 2050 el nivell del mar podria pujar una mitjana de 15 centímetres, cosa que inundaria espais i zones urbanitzades del Delta. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha insistit que encara queda temps i marge de maniobra per actuar i evitar que zones naturals i urbanitzacions com la de Riumar, a Deltebre (Baix Ebre), puguin quedar en bona part cobertes per l'aigua.

En aquesta línia, l'estudi aposta per aplicar, inicialment, solucions ambientalment toves de forma coordinada entre totes les administracions i agents socials i econòmics del territori.

directe.cat: El canvi climàtic podria fer perillar el delta de l'Ebre, segons un informe de la Generalitat