«La posició del territori i del conjunt de Catalunya en contra de la instal·lació del cementiri nuclear ha de ser clara i inequívoca». En aquest sentit, la coordinadora no pensa variar ni un dels actes reivindicatius que tenia programats. Per començar, el 2 de juliol ha convocat una cercavila de protesta fins a les seus de la Cambra de Comerç de Reus i de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), que començarà a la sis de la tarda a la plaça de Prim de Reus. Tot i que l'acord entre el PSOE i el PP sembla que faria ajornar la decisió sobre el magatzem nuclear fins després de les eleccions catalanes, la CANC encara sospita que podria fer-se pública el 30 de juliol. «Ja sabíem que es traurien alguna cosa de la màniga per no aprovar-ho ara i donar-nos un mes de temps per mobilitzar-nos», va valorar Saladié.
26 de juny, 2010
La CANC desconfia del possible acord entre el PSOE i el PP per decidir on va el magatzem nuclear
Enrenou polític arreu de l'Estat espanyol
Ridao reclama a Mas que doni «explicacions satisfactòries» sobre les comissions del Cas Palau
Ho ha dit en referència a una informació publicada aquest dissabte al diari El Periódico, on s'explica que nous documents del cas apunten a comissions del 4% per obres públiques, així com desviaments de diners a la fundació. «El president Maragall es va quedar curt quan va dir que el problema era el 3%, perquè sembla que el problema és el 4%'», ha ironitzat. elPeriódico: Millet demanava el 4% per obra pública de CiU
El previsible recurs de Zapatero deixa en l'aire la IP pel referèndum oficial
Davant d'aquest escenari, López Tena, Uriel Bertran i la resta de la comissió promotora de la IP fan una crida per “seguir exercint els drets de la llei vigent” i sumar la “màxima força” en forma de signatures.
El calendari per començar la recollida de firmes està pendent del dictamen consultiu del Consell de Garanties Estatutàries i els posteriors tràmits davant la Junta Electoral Central, a Madrid, que haurà de validar el model de plec i segellar les butlletes. Tot i ser una qüestió formal, és una incògnita perquè no hi ha precedents. En tot cas, la previsió és iniciar la recollida de signatures a principis de setembre.
Si fos així i s'esgotessin els sis mesos de negociacions entre els dos governs, els promotors de la IP confien a obtenir moltes més que les 220.000 firmes necessàries abans que el previsible recurs aturi el referèndum
L'Estatut entra al corredor de la mort
Salmond defensa la importància de les reivindicacions econòmiques en el debat sobre la independència
Les elèctriques es van aliar amb Indústria contra les renovables
Sobretot perquè el Ministeri d'Indústria va demanar fa temps a les principals companyies del sector que «pressionessin» públicament perquè es rebaixessin els incentius a l'energia solar, particularment a la fotovoltaica. Així ho van confirmar ahir diverses fonts empresarials, que van puntualitzar que ja ho estaven fent abans de rebre la petició pel seu propi interès.
El Ministeri ho va negar. Té el mateix sentit, va argumentar, que dir que Indústria impulsa les renovables per atacar les hidroelèctriques i les nuclears, que les companyies verdes consideren amortitzades.
El cert, en qualsevol cas, és que l'expansió de les renovables resta pes a energies tradicionals que són clau en els resultats de les grans elèctriques. Indústria també està interessada a acotar-les, ja que estima que les primes estan generant una bombolla (van arribar als 6.200 milions el 2009).
Aquest volum, defensa Indústria, provoca un desequilibri en el pes de les diferents fonts en la producció elèctrica. I eixampla el ja per si mateix enorme dèficit de la tarifa (diferència entre els costos del sistema i els ingressos de les elèctriques), que podria superar els 20.000 milions d'euros al final d'aquest any.
Indústria ja havia ultimat un acord amb el sector eòlic i el de l'energia solar tèrmica. Segons fonts del sector, fins i tot hi havia un esborrany de nota de premsa conjunta. A l'Executiu li faltava arribar a un acord amb les fotovoltaiques, encara que pensava aprovar la retallada de les primes amb acord o sense. El pacte amb el PP ho ha paralitzat tot. L'altra gran decisió que s'esperava per a aquests dies però que ha quedat ajornada sine die és la ubicació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. L'Executiu i el PP han acordat consensuar la decisió. En el sector es considera que aquest pacte afavoreix Zarra (València), ja que el Govern autonòmic de la comunitat, del PP, ha estat l'ú nic que no s'ha oposat a acollir la instal·lació.
També podria beneficiar Santervás de Campos i Melgar de Arriba (Valladolid) o Congosto de Valdavia (Palència). La situació, en aquest cas, és més complexa, ja que la Junta de Castella i Lleó ha condicionat el seu suport al fet que el Govern revoqui el tancament de la central nuclear de Garoña (Burgos).
El líder del PP, Mariano Rajoy, va condicionar ahir el seu suport a un pacte d'Estat a l'anul·lació de la decisió, l'ampliació de la vida útil de les centrals, i fins i tot al permís de construir noves plantes. La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va criticar que s'imposin «condicions tan radicals» per al pacte. «No és un bon símptoma» sobre les seves intencions, va afirmar.
Ascó II finalitza la 19a recàrrega de combustible i se sincronitza a la xarxa elèctrica
Per portar a terme totes les intervencions planificades en la central, ha calgut que més de 1.000 empleats de companyies auxiliars s'afegissin als professionals d'ANAV i d'empreses col·laboradores que hi treballen habitualment. Ara s'expliquen les 4.227 signatures que van recollir. Segur que encara se'ls va escaquejar algú !!!
Avui: La central Ascó II se sincronitza a la xarxa i inicia un altre cicle d'operació de 18 mesos