lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de juny, 2010

El previsible recurs de Zapatero deixa en l'aire la IP pel referèndum oficial

L'Estat té l'última paraula per donar llum verda a un referèndum via llei de consultes, però sembla que davant l'independentisme català vol estalviar-se-la. José Luis Rodríguez Zapatero pretén evitar el xoc polític –la lluita de sobiranies entre el Parlament català i l'espanyol– i per això hauria començat a posar traves jurídiques a la iniciativa popular (IP) sobiranista: –veu dubtes competencials en els articles de l'1 al 30 i del 43 al 45 de la llei de consultes– per treure-li el paraigua legal. Com a molt tard, si esgota el termini i no hi ha un acord previ amb el govern català, l'executiu espanyol presentaria un recurs d'inconstitucionalitat al desembre i es decretaria automàticament la suspensió de la llei.

Davant d'aquest escenari, López Tena, Uriel Bertran i la resta de la comissió promotora de la IP fan una crida per “seguir exercint els drets de la llei vigent” i sumar la “màxima força” en forma de signatures.

El calendari per començar la recollida de firmes està pendent del dictamen consultiu del Consell de Garanties Estatutàries i els posteriors tràmits davant la Junta Electoral Central, a Madrid, que haurà de validar el model de plec i segellar les butlletes. Tot i ser una qüestió formal, és una incògnita perquè no hi ha precedents. En tot cas, la previsió és iniciar la recollida de signatures a principis de setembre.

Si fos així i s'esgotessin els sis mesos de negociacions entre els dos governs, els promotors de la IP confien a obtenir moltes més que les 220.000 firmes necessàries abans que el previsible recurs aturi el referèndum