23 de desembre, 2007
Barça 0 - Madrid 1
La Plataforma pel Dret a Decidir entèn que el 51% ja és vàlid.
La Plataforma pel Dret a Decidir (PDD) ha emès un comunicat davant la noticia publicada per diferents mitjans de comunicació on s’afirma que la Plataforma pel Dret de Decidir coincideix amb Mas en els dos terços per a la independència en el que aclara que "la PDD no s’ha posicionat mai en aquests termes" i que "el nostre portaveu Gerard Fernández, va exposar clarament que el 51% es completament legítim i democràtic en la validesa de qualsevol possible referèndum". "La PDD -insisteix seguirà treballant, entenent que el 51% ja es vàlid, en no conformar-nos amb aquest percentatge i sumar una majoria social que sigui la més àmplia i cohesionada possible des de la pluralitat i transversalitat que ens caracteritza".
Xavier Vega: "Som en una perifèria aparent que hem de saber convertir en centre"
-«Aquí som en una perifèria aparent que hem de ser capaços de convertir en centre. Som la perifèria del Principat, però el centre dels Països Catalans, i ho hem de saber aprofitar. Les Terres de l'Ebre són un territori estratègic perquè podem treballar més enllà del marc administratiu i tenim un instrument privilegiat: l'Institut Ramon Muntaner, una fundació privada que agrupa tots els centres d'estudi de parla catalana i que té la seu a Móra la Nova.»
Totes les festes del cicle nadalenc tenen un origen pagà
Totes les festes del cicle nadalenc tenen un origen pagà. El mateix passa amb la festivitat de Sant Nicolau, que se celebra el 6 de desembre i que continua la tradició romana de regalar joguines als nens durant les festes en honor de Saturn, que se celebraven a mitjan desembre. Després, la festivitat de Sant Nicolau es va consolidar com el Dia dels Nens, perquè aquest sant, original de l'actual Turquia, havia salvat un grup d'infants d'una mort segura.
Segons la tradició, un pare sense recursos havia decidit abandonar les seves filles i, per evitar-ho, Nicolau havia anat una nit a deixar petites peces d'or a les sabates de les nenes. Aquí naixeria el costum de deixar sabates o mitjons a la nit i trobar-se, l'endemà, joguines dutes pels Reis d'Orient.
Abans, els nens es vestien de bisbetó i lluïen els hàbits verds del sant. És curiós també l'ús del color. En alguns països encara se celebra de forma rellevant, bàsicament del centre d'Europa. El verd és el color que fa referència a l'arbre, al bosc i al bon temps que es desitja. I en algun lloc de casa nostra encara se celebra. És el cas de l'abadia de Montserrat. Al monestir benedictí, cada 6 de desembre es vesteix un escolà amb el ropatge del sant i per un dia simbolitza el cap de l'abadia. Com assenyala l'antropòleg Bienve Moya, «no cal abandonar la mitologia cristiana perquè l'hem feta nosaltres, i això seria regalar les esglésies als capellans». La data del 25 de desembre, com el naixement de Jesús, és simbòlica i la mateixa Església així ho admet. Però és que els pares de l'Església saben escollir molt bé les seves dates. Molt prop del 25, el dia 21 de desembre, és el solstici d'hivern, quan per la ubicació del Sol respecte de la Terra hi ha el dia més curt de l'any i s'inicia l'hivern. A partir d'aquí, el Sol avança cada dia una mica. En les civilitzacions antigues, un fet així tenia una gran significació. El Sol guanya posicions des d'aquest moment i això simbolitza una promesa de vida, un renaixement. El solstici, tant per a les cultures grecollatines anteriors al cristianisme com per a aquest, és promesa de salvació per a la Terra. De fet, Sant Salvador és una festivitat que l'Església celebra també per les mateixes dates, el 31 de desembre. Com assenyala Bienve Moya, «la corona que duu el Nen Jesús a Betlem és un sol, el mateix sol radiant que llueix el cèsar dels romans en el seu escut. És el mateix». En realitat, l'Església no amaga l'origen naturalista de la festa. Per això la missa grossa del Nadal és a mitjanit, i per això es diu la Missa del Gall, que canta a la sortida del sol.
Tots els elements característics del Nadal tenen un origen pagà. Potser on això es reflecteix més bé és en l'arbre, un cant a la continuïtat de la terra i de l'home. Ja de molt abans de l'era cristiana, a l'antic Egipte i també entre els jueus, l'arbre era vist com un exemple poderós de vida perenne. En els països del nord europeu, l'avet regnava també sobre la neu i era vist com un símbol de poder sobre les forces del clima. Ara sembla que sempre ha estat present a casa nostra, però el cert és que l'arbre va trigar molt a penetrar i fer-se un lloc entre els estris nadalencs. En canvi, en altres indrets del continent ja hi era ben present segles abans. El color verd de l'arbre també és un dels més presents en la parafernàlia nadalenca. El mateix color, per cert, dels hàbits de sant Nicolau.
Ridao diu que ERC és la força "més útil" del catalanisme d'esquerres a Madrid davant d'un PSC "desaparegut"
Ha replicat així l'entrevista al candidat de CiU a les eleccions generals, Josep Antoni Duran, publicada avui a La Vanguardia, on el democratacristià assegura que ERC "ha malgastat la seva capacitat decisiva a la política espanyola i a la catalana" i només ha aconseguit contribuir a la desafecció. "També gràcies a ells Catalunya no és respectada", afegeix el president d'UDC.
Ridao ha defensat que els catalanistes "progressistes" tenen en ERC la millor opció, mentre que els "conservadors" tenen a CiU. Ha acusat Duran de no haver "paït" que fa quatre anys ERC "trenqués el monopoli de la representació catalanista a Madrid", posant fi al "repartiment interessat d'influències territorials" entre PP i PSOE i les "dretes regionalistes catalana i basca".
El republicà ha fet balanç positiu de la primera meitat de la legislatura en qüestions com la derogació del Pla Hidrològic Nacional, la retirada de les tropes de l'Iraq, el retorn dels papers de Salamanca, la presència del català a Europa i l'"ofensiva en política social i drets individuals".
A més, ha recordat que els dos pressupostos que ERC va aprovar van aportar a Catalunya 400 milions més que el 2005 i 350 milions més que el 2006, davant d'un pacte entre PSOE i CiU sobre l'Estatut que ha suposat el final d'aquesta etapa "fructífera", segons Ridao.
El també candidat d'ERC a les generals ha recordat que CiU "ja ha exhibit sense complexos la seva equidistància entre PSOE i PP". "I com sempre, CiU pot acabar aliant-se amb uns i altres en benefici propi", ha agregat Ridao, que ha assenyalat que se li hauria de preguntar a Duran "per què vol implicar-se a la governabilitat d'Espanya i que especifiqui per què vol ministeris".
En aquest sentit, ha assegurat que si d'ERC depèn, el PP no governarà mai, cosa que Duran "no s'atreveix a dir". El vot a ERC és, segons la seva opinió, el vot "més útil" per evitar que governi el PP i per impedir una majoria absoluta del PSOE.
Jordi Solé i Tura també pateix d'Alzheimer
El documental 'Bucarest. La memòria perduda' d'Albert Solé, fill de l'exministre de Cultura en l'etapa de govern de Felipe González i pare de la Constitució Jordi Solé Tura, revela que aquest últim pateix Alzheimer des de fa set anys. Albert Solé ha volgut recuperar la memòria de la seva família i repassa la vida del seu pare, nascut a l'exili i que va treballar com a locutor de Radio Pirenaica, que emetia des de la capital de Romania, segons informa El Periodico aquest diumenge. L'exministre rebrà un homenatge el pròxim 14 de gener al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, on també hi ha prevista l'assistència de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall.