lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de setembre, 2009

El dia de la Constitució, possible data per al gran referèndum

Allà on més els cou!!*!! Una de les dates sagrades de l'Espanya moderna podria convertir-se en una data de referència del catalanisme independentista si fructifica la idea sorgida aquest diumenge enmig de l'eufòria per la gran participació en la consulta d'Arenys de Munt. Aquest dijous mateix, ajuntaments interessats a impulsar una consulta d'autodeterminació al seu municipi, plataformes sobiranistes i els dos equips que han obtingut certa experiència en el procés d'Arenys –comissió organitzadora i comissió avaluadora– es reuniran amb una proposta sobre la taula: convocar totes les consultes el 6 de desembre, dia de l'aniversari de la Constitució. De moment és només "una de les dates possibles", però és la que pren més força perquè reuneix tots els requisits: és abans de final d'any, dóna tres mesos de coll per organitzar la mobilització i té un alt valor simbòlic, ja que es tracta de "confrontar la legalitat espanyola amb el dret a decidir", ha indicat Uriel Bertran, membre de la comissió avaluadora i un dels impulsors de la proposta. Una de les primeres tasques d'aquesta gran assemblea que es prepara serà redactar una moció estàndard que es pugui votar a tots els ajuntaments interessats en el procés. Queda clar que seran entitats cíviques les que organitzaran aquests referèndums, sempre simbòlics, i la intenció és que el text de la moció municipal per donar suport a aquests grups "esquivi l'acció de la justícia espanyola". En cap cas, per tant, es cedirà cap sala ni cap altre mitjà material o logístic als organitzadors: només tindran el suport polític.

VilaWeb: La premsa internacional es fa ampli ressò de la consulta per la independència

Miquel Calçada: “Arenys sí que ha estat una festa de la democràcia” (Avui)

Vicent Sanchis: Guerres brutes

Setanta falangistes no podien impedir una consulta democràtica a Arenys de Munt. Però, en contra de la imatge que n’han venut, la seva presència coactiva el dia del referèndum no era “una expressió de democràcia”, sinó una greu anomalia inspirada per les institucions de l’Estat. Si la concentració d’aquestes esquadres hagués acabat en enfrontament, els detractors de la iniciativa ho haurien tingut ben fàcil. “Extremistes” d’un costat contra “extremistes” de l’altre. Una dualitat que hauria embrutat la jornada. La presència de Falange va ser ahir, doncs, la primera constatació d’una poc hàbil guerra bruta. N’hi va haver més i n’hi haurà més. Com ara el pretès periodisme que perpetra el canal televisiu Intereconomía. Colant una càmera oculta en una reunió dels organitzadors prèvia a la consulta, van tractar de demostrar en un debat-burla que tot plegat respon a una maniobra d’amics del terrorisme, amb Batasuna amunt i Batasuna avall. En veurem moltes d’aquestes. Quan no en tinguin prou amb la llei, buscaran qualsevol altre camí per ridiculitzar, estigmatitzar i fins i tot criminalitzar el sobiranisme català. Els que es presenten com a demòcrates i donen lliçons de legitimitat no estaven ahir preocupats per la presència del feixisme a Arenys de Munt, sinó per la consulta. A partir d’ara haurem de començar a preocupar-nos per ells. Estan desesperats i tot s’hi val.

Esquerra i Convergència donaran suport a les pròximes consultes per la independència

Esquerra i Convergència donaran suport a les pròximes consultes per la independència, com la d'ahir a Arenys de Munt. De fet, una seixantena d'ajuntaments ja han confirmat que impulsaran referèndums similars, algunes d'elles abans de final d'any. Iniciativa, per la seva banda, ha dit que no impulsarà referèndums 'per no crear falses expectatives', però la portaveu del partit, Laia Ortiz, ha matisat que els regidors del partit són lliures de donar-hi suport, ja que són actes organitzats per la societat civil. El PSC ha reiterat la seva oposició a futurs referèndums i, de fet, el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, ha dit que 'ha quedat clar' que els ajuntaments no poden col·laborar-hi.

Però, malgrat les declaracions de suport de membre de CDC a futures consultes populars, el secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, ha dit que ni el seu partit ni CiU les impulsarien.

Comença el curs amb l'arribada del llibre digital a catorze instituts de la demarcació

El curs escolar 2009/10 comença avui amb diverses novetats per endavant per a més de 137.200 alumnes i 9.167 professors. D'una banda, es posa en funcionament el projecte d'implantació del llibre digital, que al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre s'inicia en catorze instituts, amb un total de 1.410 alumnes, els quals disposaran d'un ordinador portàtil propi, i s'hi afegiran alguns centres de primària al gener. D'altra banda, també s'implanten les beques per als alumnes que acabin quart d'ESO amb una nota superior a 8. Però els canvis més grans del sistema educatiu tindran lloc amb el desplegament de la llei d'educació, que contempla l'aprovació del decret que regula l'autonomia de gestió dels centres, el punt que ha registrat una més gran oposició.

Els Països Baixos poden tancar els coffee-shops als turistes

El govern estudia la possibilitat de transformar-los en entitats reservades als socis En una carta pública enviada a uns quants mitjans, tres ministres neerlandesos adverteixen que el govern estudia la possibilitat d'obligar els coffee-shops a obrir únicament per a neerlandesos i socis d'aquests establiments. Als coffee-shops, s'hi pot vendre i consumir marihuana, i el govern s'ha alarmat en vist de les xifres de turistes, especialment belgues i alemanys, que cada cap de setmana travessen la frontera per visitar aquests locals.

El debat fa molts mesos que és obert i el mes de juliol proppassat un comitè assessor sobre la matèria ja va proposar aquesta mesura que faria impossible l'accés dels turistes a aquesta casta d'establiments.

A Lloret de Mar faran potser el mateix amb el turisme d'alcohol i a Cuba, amb el de sexe? Directori de tots els coffee-shops d'Amsterdam. Aprofiteu que hi va de poc!!!