lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 d’octubre, 2008

Shakhtar Donetsk 1 - Barça 2

Puyal 011008 Com a Montjuïc, en l'últim minut, i amb Leo Messi com a bigolejador, el Barça ha capgirat la situació a Donetsk i ha derrotat el Xakhtar (2-1), un partit que anava perdent al minut 87. Messi ha resolt la papereta. Ha empatat al minut 87 en una acció en què els ucraïnesos esperaven una devolució d'una sacada de banda per part del Barça, però en què el meta Piatov ha regalat el gol a l'argentí. L'1-2 ha estat una acció típica de Leo, picant la pilota per sobre del meta en una jugada de qualitat quan el partit ja agonitzava. A pesar de la victòria, que li obre les portes a la primera posició del grup, el Barça ha tornat a oferir una imatge de dubtes. S'ha equivocat Guardiola amb el plantejament tàctic i l'equip ha tornat a pagar la falta de solvència defensiva per a no complicar-se el partit. Sort per al Barça que han aparegut en els minuts finals Bojan Krkic i Leo Messi per a revolucionar el partit, però sobretot per a sumar una important victòria en un camp on no havia guanyat en les dues trobades disputats fins avui.

FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit.

Les poblacions amb centrals nuclears, pendents de l'emplaçament del magatzem de residus

Fa vint anys que es va instituir, a Mont-roig del Camp, l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), i els pobles del nostre país amb centrals nuclears esperen que el Ministeri d'Indústria espanyol decideixi on vol construir el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC). En aquest magatzem, anomenat popularment 'cementiri nuclear', s'hi abocaran els residus produïts per les centrals nuclears de l'estat espanyol durant aquests últims quaranta anys.

Fins ara cap municipi no ha gosat demanar públicament el magatzem per por del rebuig de la població. De fet, responsables de l'Ajuntament d'Ascó no han volgut dir si pensaven optar-hi o no.

Actualment els residus de les centrals s'emmagatzemen en unes sitges situades dins mateix de les plantes nuclears, però són a punt de saturar-se, i la construcció de l'MTC és urgent. El ministeri ja ha publicat la informació sobre el projecte, i d'ací a pocs dies ha de fer-ne públiques les bases perquè els municipis puguin presentar-hi candidatura. L'MTC concentrarà, durant seixanta anys, tots els residus produïts per les centrals nuclears de l'estat espanyol, seguint el model d'instal·lacions similars com les de La Hague (França) i Marcoule (Catalunya Nord), Sellafield (Regne Unit), Paks (Hongria) i Habog (Països Baixos).

El magatzem farà 278 metres de llarg, 78 d'ample i 26 d'alt, i el cost previst és de 540 milions d'euros. Per fer més atractiu el projecte, el ministeri proposa d'erigir al municipi receptor un centre tecnològic de recerca sobre residus nuclears, que gestionarà Enresa, i un 'viver d'empreses' que, regit per l'ajuntament, 'prestarà suport a les iniciatives empresarials locals'.

El debat sobre l'emplaçament de l'MTC s'inscriu en una cadena d'incidents ocorreguts a les centrals del nostre país: el 77% dels incidents nuclears de l'estat espanyol constatats del gener al juliol d'enguany: 11 a Cofrents, 10 a Ascó I, 8 a Ascó II i 8 a Vandellòs II.

Educació anuncia una prova de llengües i matemàtiques per a tots els alumnes de sisè de primària

eMaragall 011008 RAC1 Els alumnes que acabin els estudis de primària hauran d'esforçar-se una miqueta més abans d'anar-se'n de vacances i començar l'ESO. El Departament d'Educació començarà a implantar al final d'aquest curs 2008/2009 una nova prova de coneixement de matemàtiques, català, castellà i anglès que hauran de fer tots els alumnes de sisè de primària, 65.781 en total. La prova, que ahir va anunciar durant el debat de política general el president de la Generalitat, José Montilla, es farà durant dos matins i no serà cap selectivitat, encara que les famílies coneixeran les notes i servirà per avaluar el conjunt del sistema educatiu i dels centres. VilaWeb/ElPunt: Educació implanta una nova prova per a tots els alumnes de sisè de primària

CiU i ERC demanen "valentia" a Montilla per negociar el finançament

El president de la Generalitat, José Montilla, ha replicat en el seu torn a tots els grups parlamentaris en la sessió d'aquest dimecres, marcada per la definició del nou model de finançament i el desplegament de l'Estatut.

Aquest matí, ha sigut el torn de CiU, en què Mas ha demanat "unitat real" i no "formal" en la negociació del finançament a Madrid. El líder convergent també ha reclamat un acord per fixar una xifra, perquè cal anar "fins a les últimes conseqüències". En el seu torn de resposta, Montilla s'ha compromès a compartir amb CiU una xifra "quan arribi el moment". Per la seva banda, Puigcercós ha coincidit amb CiU i ha demanat també que Montilla sigui "valent" i "s'arrisqui" en la negociació del finançament. El president català ha fet un gest de complicitat a Puigcercós en resposta a la intervenció del líder d'ERC. El president català ha confessat que troba a faltar Joan Puigcercós al govern. "Vaig tenir el plaer de compartir escó al Congrés i després seient amb vostè al govern i com a conseller lamento la seva marxa. He de dir que el trobo a faltar, amb tot el respecte per a (Jordi) Ausàs, que és un excel·lent conseller", ha dit Montilla.

VilaWeb/ElPunt: La segona jornada del debat de política general es tanca a l'espera d'un acord unitari de finançament

Sánchez Ferlosio: "Odio Espanya des de sempre"

Sánchez Ferlosio 011008 RAC1 L'escriptor Rafael Sánchez Ferlosio (Roma, 1927) va assegurar ahir que "odia Espanya des de sempre", en part per l'excessiva atenció que en aquest país es presta als esports, com s'ha pogut comprovar amb els recents Jocs Olímpics, i en part perquè el "carrega molt això de la pàtria". "El concepte de pàtria és el més verinós dels conceptes", va dir Sánchez Ferlosio en presentar el seu nou assaig, God & Gun. Apuntes de polemología (Destino), un conjunt de reflexions sobre la història, la guerra, la religió, el dret i el fanatisme.

L'autor, que segons Miguel Delibes, "és l'home més important de la nostra literatura", va assegurar que l'expressiu títol del llibre li sembla "un lema ideal per a un escut dels Estats Units". Sánchez Ferlosio va explicar que el títol se li va acudir a partir d'una frase de Barack Obama, candidat demòcrata a la presidència dels EUA, que va dir, referint-se a "algun Estat nord-americà, que, deprimit i avorrit per la recessió i l'atur, s'havia abandonat al culte de Déu i al culte de les armes".

Ferlosio, que ahir anava acompanyat de la seva esposa Demetria, la filla Lucía i la néta Laura, va respondre amb ironia a totes les preguntes i no es va estar d'assegurar que una de les seves "grans fòbies és l'esport", tot i confessar que de jove li agradava pintar i caçar. "També vaig ser aficionat als toros, però des que odio Espanya, ho he hagut de deixar".