lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 d’octubre, 2007

El govern espanyol no retornarà els 'Papers de Salamanca' pendents.

ERC anuncia el retorn de les mobilitzacions

El portaveu parlamentari d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, i el ministre de Cultura espanyol, César Antonio Molina, han protagonitzat aquest dijous un agre debat al Congrés en què s'ha constatat que l'executiu espanyol no té intenció de retornar a Catalunya a curt o mitjà termini els dos milions de documents (1.500 caixes) que són propietat de particulars i que encara es troben a l'Arxiu General de la Guerra Civil. El ministre de Cultura ha assegurat que el procés de retorn passa, en primer terme, per la creació del Centre Documental de la Memòria Històrica i del seu patronat (encara no constituït), que és qui, un cop els arxivers del Ministeri de Cultura i la Comissió Mixta Generalitat-estat hagin donat el vist-i-plau a la documentació, autoritzarà, o no, el retorn dels arxius particulars. ERC ha avançat que la resposta de l'executiu situa de nou la demanda en 'l'escenari del desencontre i la mobilització', i ha advertit Molina que 'la prepotència, en política, es paga'. Les declaracions del ministre espanyol contradiuen les diverses promeses fetes fins ara, i suposen un clar revers contra les esperances de milers d'associacions, administracions i particulars catalans que esperaven recuperar els papers saquejats i custodiats a Salamanca durant el franquisme i 30 anys de democràcia.

Ovidi Montllor El proper 21 d'octubre la Comissió de la Dignitat ha organitzat un acte-concert unitari per a reclamar el retorn d'aquests documents d'institucions, entitats i de catalans que encara resten a l'Arxiu General de la Guerra Civil, a Salamanca i que el govern del PSOE no té intencions de retornar. <

Hi participaran artistes del renom de Raimon, Maria del Mar Bonet, Pep Sala i Toni Albà.

Pel cas de la piscina: El diputat d'ERC Joan Puig guanya Pedro J. al Suprem.

El diputat d'Esquerra, Joan Puig, ha estat absolt pel Tribunal Suprem en el cas de la piscina de Pedro J. El tribunal considera que "se había dispuesto un servicio de precaución, integrado por guardias civiles, cuya intervención no fue precisa para reducir la tensión derivada del acto objeto de denuncia". El Suprem també afegeix que el "acto coactivo en el que participaron Puig y otras personas se desarrolló en un breve espacio temporal suficiente para que los medios de comunicación convocados, sobre todo gráficos, recogieran el momento del acto reivindicativo" i que "las lesiones que sufrieron los empleados en la seguridad del querellante fueron de escasa entidad". El tribunal també rebutja que es violés la llibertat d'expressió de Ramírez "por más que invoque su condición de director de un diario nacional", i considera que aquest dret "no puede resultar de la condición del sujeto pasivo de la coacción, sino que ha de resultar de la conducta objeto de la investigación".

Per la seva banda, Joan Puig s'ha felicitat d'aquesta decisió al seu bloc i ha manifestat, en aquest sentit, que "vull donar les gràcies a tota la gent que m’ha donat suport, als companys del Grup Parlamentari, a les JERC, al Diari de Balears, i a tots aquells ciutadans que han confiat amb el que vam fer i que han passat olímpicament d’aquells que van voler criminalitzar-me. Finalment, la justícia ens ha donat la raó, aquell estiu vam exercir el dret de pas per la costa, el dret a exercir la nostra llibertat, i avui el Sr, Ramírez i Codina, i els seus acòlits, han perdut. La denúncia del Sr. Ramírez i cia de criminalitzar la bona gent ha perdut, i cal exigir responsabilitats, exigim que el Govern Socialista faci complir la llei, no volem privilegis feudals en ple segle XXI"

Puig i Cordón, Joan: (192) El Tribunal Suprem fa callar el Sr. Ramírez i Codina

Humor ?

El Vaticà revela el Judici contra els Templers

El Vaticà obre els seus arxius secrets i publicarà un inèdit i exclusiu volum que recull tots els documents d'un dels grans judicis de la història: el que va suposar la fi de l'Orde dels Templers. El proper 25 d'octubre, l'Arxiu Vaticà presentarà 799 fidels reproduccions del 'Processus contra Templarios', les actes del procès de la Inquisició contra els Cavallers del Temple a començaments del segle XIV.

La publicació d'aquesta obra s'emmarca en la iniciativa 'Exemplaria Praetiosa', que consisteix en la realització d'exemplars amb tirada limitada d'obres exclusives conservades als Arxius Vaticans. El projecte preveu la publicació de reproduccions exactes, amb tot luxe de detalls, des de l'ús del pergamí fins als segells daurats, de documents de gran importància històrica.

En aquesta ocasió es tractarà del 'Processus contra Templarios', l'orde religiosa, els origens de la qual se situen a Jerusalem als voltants del 1119 i que va acabar essent suprimida por Climent V al 1314 després d'un llarg judici. A la presentació hi participarà l'Arxiver i Bibliotecari de la Santa Esglèsia Romana, Raffaele Farina, el prefecte del Arxiu Secret Vaticà, Sergio Pagano, i experts com l'historiador Franco Cardini i l'arqueòleg i escriptor Valerio Massimo Manfredi.

-No, si fins i tot en treuran calés !!!