lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de febrer, 2010

La CANC adverteix que Ascó rebrà els residus i Vandellòs, el centre tecnològic

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va advertir ahir que Enresa només instal·laria a Ascó el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, però no les diferents infraestructures associades. És el cas del centre tecnològic, del reactor nuclear experimental de transmutació, i del parc empresarial, que segons la CANC s'instal·larien en un altre municipi. Molt possiblement Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, que en canvi sí que va rebutjar l'MTC. L'avís de la CANC pretén desmuntar un dels arguments sobre el «valor afegit» del projecte que va utilitzar l'Ajuntament d'Ascó a l'hora de defensar la seua candidatura. Així, la CANC cita una resposta del comitè assessor tècnic de la comissió interministerial que decidirà la seu del magatzem nuclear, a partir d'una consulta feta l'any 2006. Els tècnics haurien confirmat a la CANC que les cinc hectàrees del centre tecnològic no han d'estar necessàriament situades en el mateix municipi que puga rebre l'MTC. La coordinadora indica que Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ja era el municipi «preferit» dels tècnics i enginyers d'Enresa, per situar el cementiri nuclear. De fet, al Centre Tecnològic Mestral s'estan duent a terme moltes de les activitats que ha de desenvolupar el centre tecnològic associat a l'MTC. En canvi, Ascó no té cap empresa vinculada a la indústria i la recerca nuclear.

COMUNICAT DE PREMSA de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya: Enresa només instal·laria a Ascó el cementiri de residus radioactius

El govern acorda vuit zones eòliques fora de les quals no es faran parcs grans

Voleu dir que no explotarem, de tanta energia? Fi del campi qui pugui en el desplegament eòlic a Catalunya, que fins avui ha avançat a cop de projecte i amb un ordre i concert més que discutibles. El nou mapa eòlic de Catalunya ja té el vistiplau dels departaments de Medi Ambient i Cultura de la Generalitat i la garantia de Red Elèctrica que tots els parcs que s'hi construeixin podran connectar-se a la xarxa al 2015 com a màxim. Són vuit àrees que coincideixen amb les comarques on ja s'ha desplegat l'energia. Fora d'aquestes vuit zones no es podrà construir cap parc de més de 5 aerogeneradors o 10 MW. Els petits parcs es poden tramitar arreu i com fins ara. Avui: Pols de l'Empordà a Castells pels parcs eòlics

El Punt: La majoria d'alcaldes veuen bé el nou mapa eòlic, però els del Priorat s'hi oposen

El Vendrell, Alella i Caldes de Montbui posen a prova el vot electrònic el 28-F

La coordinadora nacional de les consultes sobre la independència ha presentat avui el sistema de vot electrònic que es posarà en marxa en l'onada de consultes del pròxim 28 de febrer a Alella, Caldes de Montbui i el Vendrell. Es tracta d'una prova pilot, tot i que els vots electrònics que s'emetin entraran dins del recompte total de vots, amb l'objectiu que en la tercera onada, la del 25 d'abril, es pugui estendre a tants municipis com sigui possible i fins i tot es pugui votar des de casa, a través d'Internet, amb la col·laboració dels ajuntaments, que haurien de validar que el votant està empadronat al municipi. L'objectiu és aconseguir augmentar la participació.

Avui: El 28-F posa a prova el vot electrònic

El Constitucional ordena la suspensió de les obres del Cabanyal

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs que el govern espanyol va presentar contra el decret del govern valencià que permetia d'enderrocar els edificis del barri del Cabanyal i ha acordat de suspendre la vigència de la norma. Després que el Ministeri de Cultura emetés l'ordre que considerava els enderrocaments un espoli i n'ordenava la paralització, la Generalitat va aprovar el decret-llei que avalava l'actuació urbanística.

Aquest decret derogava la declaració de Bé d'Interès Cultural del barri i s'aprovà d'urgència. El Consell hi argumentava que hi havia unes quantes sentències del Tribunal Superior de Justícia i del Suprem que avalaven l'homologació del PEPRI del Cabanyal i que posaven fi al debat sobre l'alteració de l'estructura del barri. També apuntava que hi havia raons de 'necessitat extraordinària i urgent' que justificaven l'aprovació del decret-llei. Si ja feia anys que els veïns es mobilitzaven contra el projecte urbanístic, l'aprovació d'aquest decret va empènyer-los a sortir al carrer per demanar una rehabilitació sense que es destruís l'arquitectura històrica del Cabanyal.

El govern espanyol va recórrer el decret al Constitucional, que ara l'ha admès a tràmit. A més, el tribunal avisa que el recurs implica la 'suspensió de la vigència i aplicació del decret-llei impugnat'. Això vol dir que de moment no es podran fer més enderrocaments. La decisió es traslladarà al congrés espanyol, al president de la Generalitat i a les corts perquè, en el termini de quinze dies, puguin personar-se en el procés i presentar les al·legacions que considerin convenients.