lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de setembre, 2008

Partits i societat civil reclamen que l'estat no torni a passar el ribot a les decisions preses a Catalunya

CiU, ERC i ICV-EUiA hi dónen suport. UGT i CC OO, que no es van sumar a la manifestació de l'any passat, també ho fan. PDD 070908 CATr Una vuitantena de representants de la societat civil catalana, partits polítics i sindicats han fet palès avui al migdia a Barcelona que són contraris a que les decisions preses des de Catalunya siguin menystingudes o contrariades per les institucions estatals. En un acte convocat per la plataforma Pel Dret de Decidir (PDD), han defensat que la sobirania de les institucions catalanes no pot acceptar imposicions estatals, que consideren alienes. CDC, Unió, ERC, ICV i EUiA han donat suport al manifest elaborat per la PDD, amb el lema 'Tu formes part de la nació catalana. Que no decideixin per tu'. També s'hi han sumat els sindicats CC OO, UGT, Intersindical-CSC i CGT, i entitats com Òmnium Cultural, l'Obra Cultural Balear (OCB), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), la CAL, el Cercle d'Estudis Sobiranistes i Sobirania i Progrés, entre d'altres. CC OO i UGT no van donar suport a la manifestació de l'1 de desembre de l'any passat a favor de les infrastructures, però avui sí que s'han sumat a la iniciativa de l'entitat. Representats de la societat civil també han mostrat el seu suport a les demandes, com Jordi Cabré, Àngel Colom, Joel Joan, Alfons López Tena, Fèlix Martí, Arcadi Oliveres, Elisenda Paluzie, Jordi Porta, Mercè Riera, Ferran Requejo, Agnès Russiñol, Carme Sansa i Vicent Sanchis.

El manifest incideix sobre tres punts: demana un finançament just per a Catalunya, nega la legitimitat del Tribunal Constitucional espanyol per a laminar l'estatut i critica l'aparició de força iniciatives espanyoles contràries a la llengua. Els portaveus de l'entitat han dit que aquesta tardor convocarien mobilitzacions arreu del Principat perquè els ciutadans també poguessin fer evident el seu suport a les reclamacions.

D'altra banda, el sector crític de la PDD s'ha sumat a la manifestació que Sobirania i Progrés organitzarà dijous, Onze de Setembre, a Barcelona.

Avui: La Plataforma pel Dret de Decidir insta els ciutadans a assolir "les ambicions de Catalunya com a nació"

Ells (PSOE) ja l'han tret (lo Sant Cristo Gros) !!!

Guerra recorda a Montilla que "o s'és socialista, o no" Alfonso Guerra 070908 CATr El president de la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats, Alfonso Guerra, ha criticat aquest diumenge la postura del president de la Generalitat, José Montilla, en el debat del model de finançament, i l'ha advertit que "no es poden fer operacions irresponsables que després tenen conseqüències complicades" pel govern de Zapatero, perquè "o s'és socialista o no s'és socialista".

Guerra s'ha preguntat "què hi ha al darrere" de la unitat de la "dreta i l'esquerra" a Catalunya i de les "amenaces de trencar un grup parlamentari" i no donar suport als pressupostos generals de l'estat. "Què volen tots aquells d'allà, derrocar el govern del PSOE perquè governi el PP amb els nacionalistes?" ha preguntat.

-juguen senyors el joc ja ha començat, el teatre també¡¡, la COMEDIA TAMBÉ¡¡ I CLAR LO QUE DIU AQUEST ES LO QUE VAL, ES DE l´PARELL DEL PARTIT I DEL GOVERN CENTRAL¡¡

-Sí Sr. Guerra o s'és socialista, o s'és un maleït imperialista, etnocida i depredador com vós, que només feu servir el socialisme com a tapavergonyes de la vostra ideologia real.

-Vinga, Guerra, si els primers que pacteu amb el PP sou vosaltres, el PSOE, cada cop que hi ha en joc "temas de estado", o no? Davant de Catalunya o del País Basc, bé que pacteu PSOE i PP com a bons nacionalistes espanyols que sou. Quines galtes, aquest home. . . Guerra & Su Cepillo, calla la boca, demagog!

Maragall reflexiona que l'encaix a l'Espanya plural ha evolucionat poc des de fa vuitanta anys

L'ex-president de la Generalitat de Catalunya Pasqual Maragall va tancar ahir al vespre amb un sopar prou concorregut la visita de dos dies al sud del país. Ahir va retrobar-se amb les seves arrels maternes de Monòver, on havia nascut la seva mare i on encara hi conserva algun familiar. Va visitar la Casa Azorín i, basant-se en les cartes que es van intercanviar el seu avi i el novel·lista, va reflexionar que el debat sobre l'encaix a l'Espanya plural ha evolucionat ben poc des de fa vuitanta anys. També va entrevistar-se amb la corporació municipal de Monòver i amb l'agrupació local del PSPV, tot i ja no ser militant del PSC. Al vespre, va assistir a la representació teatral 'De Monòver a Barcelona, dels Mira als Maragall', a càrrec del grup del casal Jaume I SudTeatre, i va sopar juntament amb l'alcalde de Xixona, el regidor de Cultura de Mutxamel, la diputada Mireia Mollà i el president d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), entre d'altres. Divendres, a Elx, assegurà que votaria en contra dels pressupostos espanyols perquè Madrid no havia respectat l'estatut de Catalunya. També assegurà que els entrebancs existents per emetre TV3 al País Valencià eren tant o més importants que no pas el finançament i demanà als governs implicats que s'esforcessin per solucionar la situació actual.

El Temps: “Molt Honorable ‘monovero’”

Els usuaris de les estacions de la Ribera tallaran les vies si no es manté el servei

Flix, Ascó i Riba-roja es plantegen accions contundents de protesta si Adif no fa marxa enrere en la seva pretensió de deixar sota mínims el servei a les estacions dels tres municipis, entre les quals hi ha talls de vies o fins i tot concentracions a l'entrada de la central nuclear d'Ascó. Tot i això l'alcalde flixanco, Pere Muñoz, va deixar clar que abans de fer aquest pas esgotaran la via del diàleg. La pròxima data clau serà el 15 de setembre, quan Muñoz, que també és membre del Senat, presentarà una queixa formal a la ministra Magdalena Álvarez a la comissió de Foment. El pal de paller de la protesta serà el fet que la zona està inclosa en els plans d'emergència nuclear i químic. Una cinquantena de persones es van concentrar ahir a l'estació de Flix, convocades per SFF-CGT. L'alcalde flixanco, Pere Muñoz, va mostrar als concentrats la seva indignació per la falta de transparència de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif). «Encara no hem rebut cap notificació sobre els canvis que es faran. I no només això, sinó que fa temps que demanem una reunió amb els dirigents d'Adif i encara no ens han donat resposta. És vergonyós que ens tractin així, i ens sentim totalment impotents», va manifestar Muñoz. També va apuntar que la decisió s'ha pres a l'estiu, per fer-ho «amb nocturnitat i traïdoria.» D'altra banda, el batlle i senador va voler mostrar el seu agraïment al sindicat CGT, ja que «han estat ells qui ens han donat l'alerta i ens han anat informant de tots els passos en tot moment». Muñoz va recordar també que el 18 d'agost passat es va reunir amb la subdelegada del govern estatal, Teresa Pallarès, que «va demostrar una sensibilitat especial» pel cas, tot i que fins llavors tampoc en tenia coneixement.» Muñoz espera que Pallarès faci també gestions en aquest sentit. VilaWeb/ElPunt: Flix, Ascó i Riba-roja amenacen de tallar la via si redueixen el servei a les estacions

BLOC DE PERE MUÑOZ: ACORDS I SILENCIS D'ADIF

El Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre rebrà 260.000 euros per fer reformes

Membres del Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (CEBE) van anunciar ahir la seua intenció de començar unes reformes al museu amb un recorregut més didàctic i, posteriorment, construir-hi un auditori. El CEBE va aprofitar la inauguració d'una exposició de maquetes de tancs i avions de guerra per exposar aquestes reformes. Maurici Ruiz va presentar ahir les seues maquetes de tancs i avions de guerra, a la nova exposició de Gandesa.

VilaWeb/ElPunt: Gandesa rebrà 260.000 euros per reformar el CEBE

Els nazis a Catalunya

Els lligams entre el franquisme i el nazisme és un tema que encara està per esgotar en el camp de la recerca. El llibre de l’historiador Xavier Deulonder Els nazis a Catalunya (Llibres de l’Índex) dóna molta informació sobre un aspecte escabrós que esquitxa figures intocables de la cultura catalana.

Segons l’autor, «Franco va ser una creació de Hitler. Sense el suport alemany no s’entén la victòria franquista, però tampoc la consolidació de Franco dins del seu bàndol». Deulonder creu que «s’ha volgut presentar Franco com un aliat forçat de Hitler. Alguns franquistes fins i tot han volgut presentar-se com aliadòfils en els anys de la Segona Guerra Mundial. La realitat és que parlar de franquistes aliadòfils és com fer-ho de cercles quadrats».

La recerca de Deulonder inclou una anàlisi del tractament que feia la premsa catalana dels moments més importants de l’ascens dels nazis al poder, l’estudi de les associacions progermàniques que van proliferar a l’Estat espanyol després del triomf franquista, i de la trajectòria de diversos personatges afins a l’ideari nazifeixista. eldebat.cat: Els catalans de Hitler

Algemesí aixeca la Muixeranga, tossudament alçats !!*!!

Muixeranga d'Algemesí La Muixeranga torna a sortir al carrer per la festa major d'Algemesí (Ribera Alta), la població on aquesta tradició centenària té més arrelament. Entre avui i demà, els muixeranguers erigiran prop de tres-centes torres, dins les processons de la Mare de Déu de la Salut. La Muixeranga va davant de la creu perquè no és una tradició religiosa sinó que té orígens profans, probablement d’una dansa morisca, segons l'historiador Raül Sanxis. La incorporació a la processó ve del 1724, quan l'església, diu Sanxis, va provar, sense èxit, d'apropiar-se-la. Sanxis és membre de la Nova Muixeranga, la primera colla que, el 1997, va obrir-se a la participació de dones i nenes. Al cap de poc, el sector femení era més nombrós que el masculí. La Muixeranga és avui una tradició viva i participativa, que fins i tot té un canal a YouTube. Als anys setanta, va patir una davallada forta i li va faltar poc, el 1973, per desaparèixer, perquè se li havien atribuït connotacions negatives, com que era una activitat de 'classe baixa'. Però avui la tradició té bona salut, sobretot a Algemesí, on 400 dels 28.000 habitants hi participen. De la Muixeranga en trobem molta informació a internet: el Museu Valencià de la Festa hi dedica una secció, també hi trobem arxius mp3 amb música i programes de ràdio dedicats a la festa, i vídeos i fotografies. Festes.org i la Viquipèdia també en parlen.

Puguem amunt, alcem la veu
i mirem valents la plaça de la nostra força.
Que l'espurna del nostre foc,
enmig de l'equilibri i el seny,
ens augure una bona pinya.
De l'esglai hi farem un ressorgir a nostra passió,
a l'aliança rebel.
Amunt s'ha dit! (Jordi Manyes i Sans, Alçador de la Muixeranga de Sueca)

Viquipèdia: Muixeranga

Barcelona, ciutat taurina !!!

Barcelona és l'única ciutat de Catalunya on s'hauran celebrat corridas de toros durant aquest 2008, 17 en total, fins a la del pròxim 21 de setembre, que clourà la temporada. Malgrat l'èxit que tenen entre els turistes de l'Europa de l'Est, el recinte continua sense omplir-se ni de bon tros. I a fora s'hi han fet habituals les manifestacions d'activistes que demanen l'abolició d'aquests espectacles. El cap de setmana dels pròxims 20 i 21 de setembre tancarà oficialment la temporada taurina a Barcelona, amb una doble corrida a la plaça de braus Monumental en la qual brillarà, un cop més, el nom del matador José Tomás. Tomás, que ja va ser cap de cartell en la inauguració del curs taurí, el passat mes d'abril, s'ha convertit en tot un símbol per als qui clamen per la pervivència d'aquest espectacle a la capital catalana, que d'uns quants anys ençà –en concret, des que el consistori barceloní va fer aquella proclama de «ciutat antitaurina», l'any 2004– han posat en marxa una operació de rearmament i resistència davant de les cada cop més visibles protestes dels grups defensors dels animals i contraris a la fiesta. Isabel-Clara Simó: Els toros i Europa