lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de setembre, 2008

Els nazis a Catalunya

Els lligams entre el franquisme i el nazisme és un tema que encara està per esgotar en el camp de la recerca. El llibre de l’historiador Xavier Deulonder Els nazis a Catalunya (Llibres de l’Índex) dóna molta informació sobre un aspecte escabrós que esquitxa figures intocables de la cultura catalana.

Segons l’autor, «Franco va ser una creació de Hitler. Sense el suport alemany no s’entén la victòria franquista, però tampoc la consolidació de Franco dins del seu bàndol». Deulonder creu que «s’ha volgut presentar Franco com un aliat forçat de Hitler. Alguns franquistes fins i tot han volgut presentar-se com aliadòfils en els anys de la Segona Guerra Mundial. La realitat és que parlar de franquistes aliadòfils és com fer-ho de cercles quadrats».

La recerca de Deulonder inclou una anàlisi del tractament que feia la premsa catalana dels moments més importants de l’ascens dels nazis al poder, l’estudi de les associacions progermàniques que van proliferar a l’Estat espanyol després del triomf franquista, i de la trajectòria de diversos personatges afins a l’ideari nazifeixista. eldebat.cat: Els catalans de Hitler