lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 d’abril, 2009

El factor CUP als ajuntaments

Les exigències poc convencionals de les candidatures d'unitat popular (CUP), sempre basades en el concepte de democràcia participativa, comencen a tenir efectes en els ajuntaments catalans. Els assemblearis de l'esquerra independentista posen i treuen alcaldes. Les eleccions municipals de fa dos anys els van donar regidors en 16 poblacions, i en tres d'aquests ajuntaments van obtenir una posició estratègica. La seva presència s'ha notat, de menor a major grau, a Berga, a Sant Celoni i, sobretot, a Vilafranca del Penedès, on ara estan a punt de fer caure el PSC de l'alcaldia d'una capital de comarca que controlava des de 1979.

L'efecte CUP està descol·locant els altres partits, que es debaten entre la necessitat de pactar-hi i l'impuls de titllar-los d'antisistema i acusar-los de voler "debilitar" les institucions. A Berga, on CiU va aconseguir 7 regidors i el PSC 6, el convergent Juli Gendrau va ser investit amb el vot favorable del regidor del PP i l'abstenció dels dos de la CUP. I fa unes setmanes va necessitar l'abstenció de la CUP per aprovar el pressupost de 2009.

Però la revolució de la CUP ha estat a Vilafranca del Penedès. Tot i haver-se inhibit al principi del mandat, dos anys després han passat a l'atac i han signat la moció de censura que encapçala CiU i que farà alcalde el convergent Pere Regull. És l'esclat final d'una crisi que fa un any que és visible però que es covava des del principi del mandat. ERC, amb un únic regidor, també signarà la moció i hi votarà a favor en un ple previst per al 20 d'abril.

Ajuria Enea té un preu

La nit electoral el líder del PSE-PSOE, Patxi López, anunciava que, tot i que el PNB acabava de guanyar les eleccions, ell se sentia legitimat per ser el nou inquilí d'Ajuria Enea. El de Portugalete només necessitava els vots del PP per sumar majoria a la cambra i convertir-se en lehendakari. Per tant, des de l'1 de març a Euskadi tothom s'ha fet la mateixa pregunta: què es cobraran els populars pel suport a López? PSE i PP han trigat un mes a respondre la qüestió. Els populars ho faran pagar car. Una de les contrapartides per investir López a principis de maig té nom i cognoms: la conservadora Arantza Quiroga, que des de divendres presideix el Parlament basc.

Però la cambra de Vitòria no és l'única institució que anirà a parar a mans del PP. Abans de l'estiu -així ho apunten fonts del partit que lidera Antonio Basagoiti-, el PNB deixarà de governar en minoria a la Diputació d'Àlaba i a l'Ajuntament de Getxo (Biscaia). Els populars passaran a controlar les dues institucions amb el suport del PSE-PSOE. Ni López ni la nova presidenta del Parlament basc dominen l'euskera. Panorama desolador que fa témer per una llengua mil·lenària que està en risc d'extinció segons la Unesco. La conselleria d'Educació, en mans d'EA, ha intentat canviar durant els últims anys el model d'aules separades i establir l'euskera com a idioma vehicular en un 60% de les classes, però ha topat amb les reticències del PNB.

Amb la legislatura gairebé esgotada, el tripartit va aprovar diversos decrets que elevaven les exigències d'euskera a infantil i batxillerat, però Patxi López els derogarà "immediatament". També hi haurà canvis en l'administració pública: a l'hora de buscar feina al govern basc, parlar euskera atorgarà menys punts que fins ara. El document signat per PSE i PP dimecres passat, anuncia una "reforma profunda" de les ràdios i les televisions públiques del País Basc. Euskal Herria -tant el concepte, com la imatge d'Euskadi Sud, Navarra i Euskadi Nord juntes- desapareixeran. És a dir, que als mapes del temps només hi sortiran Biscaia, Guipúscoa i Àlaba.

Se "simplificarà" l'elecció del director dels mitjans de comunicació públics, disminuirà el pressupost i l'esquerra abertzale il·legalitzada no podrà aparèixer ni a ETB ni a Radio Euskadi. Prohibit entrevistar per exemple Arnaldo Otegi. Si el PSE vol comptar amb el suport del PP tota la legislatura, haurà de dotar de més mitjans l'Ertzaintza, impedir "homenatges a persones o grups vinculats a ETA", eliminar els símbols etarres que hi ha als carrers i no ajudar els familiars de presos.

La selecció catalana de futbol sala guanya la primera Copa de les Nacions a Platja d'Aro

Catalunya s'ha endut la primera Copa de les Nacions de futbol sala, que s'ha disputat de l'1 al 5 d'abril a Platja d'Aro. La final ha estat polèmica perquè, a dos segons del final i amb un gol en contra, l'àrbitre ha xiulat un penal a favor de l'equip català. El Perú ha decidit retirar-se del partit en protesta i el títol s'ha atorgat a Catalunya. Cal recordar que Catalunya és reconeguda internacionalment per l'Associació Mundial de Futsal.

Al torneig, avalat per la Unió Europea de Futsal i la mateixa Associació Mundial de Futsal, hi han participat els equips de Rússia, França, el Perú, Catalunya, Austràlia i Santa Helena.

Rodríguez Zapatero anunciarà canvis al govern aquesta setmana

Dimarts o dimecres, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, anunciarà canvis al govern. Canvis que es traduiran en importants traspassos de carteres, tal i com ho publica la web del diari El País, que afirma que la remodelació del gabinet de Zapatero es produeix per gestionar i afrontar la crisi, citant fonts properes a l'executiu.

Només un any després d'haver guanyat les eleccions, Zapatero es planteja aquest canvi acorralat per una crisi econòmica que ha desencadenat en una gran destrucció de llocs de treball a l'Estat. Per fer-ho, ha pensat en un equip d'un perfil polític molt concret que sàpiga traslladar a l'opinió pública els projectes que té en marxa per afrontar la crisi. Així, Elena Salgado, ministra d'Administracions Públiques, serà nombrada vicepresidenta econòmica, càrrec que ocupa actualment Pedro Solbes. Per altra banda, el president de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, s'ocuparà d'una altra vicepresidència, la de les relacions amb les comunitats autònomes.

I José Blanco, l'actual número dos del PSOE, entraria, probablement segons El País, a la cartera de Foment, que actualment dirigeix Magdalena Álvarez, per publicitar les inversions milionàries que estan en marxa.

El País: Zapatero precipita el cambio de Gobierno para afrontar la crisis económica Mentrestant Obama (tercera llufa !!!) li diu: "Estic content de poder-te dir amic meu"

Obama, has begut oli!!!

Els Quicos editen la banda sonora de «La batalla de la memòria»

El pròxim 17 d'abril sortirà a la venda el nou disc de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Es tracta de la banda sonora original del documental La batalla de la memòria, del director ebrenc Mario Pons, que aborda els silencis al voltant de la Batalla de l'Ebre, una de les més cruentes de la Guerra Civil espanyola. Així, el nou treball dels Quicos recull set cançons i quatre temes instrumentals, combinats amb 10 fragments de seqüències sonores del film, que va ser emès per Televisió de Catalunya el mes de març passat i que prèviament va ser projectat a diversos municipis de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona.

Entre les noves cançons, hi destaca la primera adaptació al català que es fa de la popular Ai, Carmela!, una cançó popular del segle XIX que cantaven els guerrillers que lluitaven contra les tropes napoleòniques i que posteriorment va ser adaptada a les circumstàncies de la Guerra Civil i més concretament al pas de l'Ebre.