lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 d’abril, 2009

El factor CUP als ajuntaments

Les exigències poc convencionals de les candidatures d'unitat popular (CUP), sempre basades en el concepte de democràcia participativa, comencen a tenir efectes en els ajuntaments catalans. Els assemblearis de l'esquerra independentista posen i treuen alcaldes. Les eleccions municipals de fa dos anys els van donar regidors en 16 poblacions, i en tres d'aquests ajuntaments van obtenir una posició estratègica. La seva presència s'ha notat, de menor a major grau, a Berga, a Sant Celoni i, sobretot, a Vilafranca del Penedès, on ara estan a punt de fer caure el PSC de l'alcaldia d'una capital de comarca que controlava des de 1979.

L'efecte CUP està descol·locant els altres partits, que es debaten entre la necessitat de pactar-hi i l'impuls de titllar-los d'antisistema i acusar-los de voler "debilitar" les institucions. A Berga, on CiU va aconseguir 7 regidors i el PSC 6, el convergent Juli Gendrau va ser investit amb el vot favorable del regidor del PP i l'abstenció dels dos de la CUP. I fa unes setmanes va necessitar l'abstenció de la CUP per aprovar el pressupost de 2009.

Però la revolució de la CUP ha estat a Vilafranca del Penedès. Tot i haver-se inhibit al principi del mandat, dos anys després han passat a l'atac i han signat la moció de censura que encapçala CiU i que farà alcalde el convergent Pere Regull. És l'esclat final d'una crisi que fa un any que és visible però que es covava des del principi del mandat. ERC, amb un únic regidor, també signarà la moció i hi votarà a favor en un ple previst per al 20 d'abril.