lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 d’abril, 2008

La Plataforma de Defensa de l'Ebre comença les mobilitzacions

Membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) han escampat sal davant les portes de la delegació del govern català a les Terres de l'Ebre en el primer acte de protesta en contra del decret llei que permet que l'aigua del riu Ebre arribi a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Els antitransvasament han començat avui la seva primera protesta escampant sal davant la porta principal de la delegació, com a símbol de la salinització de les aigües de l'Ebre per la intrusió de l'aigua del mar, i han penjat pancartes en contra del transvasament a la porta i la façana.

Els membres de la PDE han acabat la protesta cantant una jota tortosina la lletra de la qual parlava de l'"engany" dels partits que formen el govern català.

"Ens sentim estafats, humiliats, manipulats i víctimes d'un intent d'enfrontament entre els diferents territoris catalans", ha explicat el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre Joan Antoni Panisello. La Plataforma en Defensa de l'Ebre no creu que la interconnexió de xarxes sigui temporal, com sosté el govern català.

"Ens han intentat marejar amb això del transvasament del Segre, amb els trens i els vaixells, però el que volien fer des d'un primer moment és la interconnexió i ara ens la volen amagar dient que serà temporal", ha dit el portaveu de la PDE.

"Ens volen fer creure que una canonada de 61 quilòmetres i molts milions es desmantellaran en un any?", ha afegit Panisello.

Després d'aquesta acció de protesta, que s'ha fet coincidint amb el dia en què el consell de ministres ha aprovat el decret de llei que autoritza l'enviament de l'aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona, la PDE té previst celebrar demà a la nit una assemblea general a Tortosa per analitzar la situació i plantejar noves mobilitzacions. L'assemblea tindrà lloc al teatre auditori Felip Pedrell de Tortosa i el moviment social ha fet ja una crida a la ciutadania de les Terres de l'Ebre perquè hi acudeixi.

"L'assemblea serà un termòmetre que determinarà la temperatura del territori", ha dit Joan Antoni Panisello, que ha afegit que "si la gent està disposada a sortir al carrer", la Plataforma plantejarà un calendari de mobilitzacions de "gran format".

La primera d'aquestes mobilitzacions es realitzarà "abans d'un mes", s'ha assegurat des de la Plataforma, que ha advertit que a la taula principal de l'assemblea no hi haurà "ni polítics ni científics".

Txe Arana promou el 2014 vestida amb una estelada

El sector encapçalat per Josep-Lluís Carod-Rovira ha fitxat Txe Arana per a promoure el referèndum d'autodeterminació del 2014. En el web Gent 2014 apareix l'actriu catalana embolicada només amb una estelada i amb el missatge: "Hola, sóc la independència i m'adreço a tu perquè el 2014 tenim una cita". En dos vídeos successius afirma també que "no sóc un caprici ni una fantasia sóc el futur" i que "no m'importa el teu nom ni d'on vens, vull la teva il·lusió". "És una cita molt exigent, però val la pena, t'ho asseguro", insisteix.

El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova una moció que rebutja qualsevol tipus de transvasament i d'interconnexió de xarxes

El plenari del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat aquest matí una moció que demana una política de l'aigua 'transparent i de consens amb el territori', que aposti clarament per la protecció del Delta de l'Ebre. La moció inclou també la reprovació del conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat 'per manca de transparència i diàleg amb el territori sobre les seves propostes transvasistes', així com la petició al Govern perquè impulsi 'un Pacte Nacional de l'Aigua amb les institucions i els agents socials i econòmics afectats'. La moció s'ha aprovat amb el vot favorable dels grups comarcals de CiU i ERC, l'abstenció del PSC i l'absència del portaveu del grup comarcal del PP. -I els Consells Comarcals de La Ribera, el Montsià i la Terra Alta, què ?

Esquerra demana la compareixença al Parlament de la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear

Diferents alcaldes de la zona s'han assabentat d'aquest afer pels mitjans de comunicació El grup parlamentari d'ERC ha sol·licitat la compareixença de la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Carmen Martínez Ten, davant la comissió d'Economia i Finances del Parlament de Catalunya, perquè informi sobre les dimensions de la fuita radioactiva que es va produir el mes de novembre a la central nuclear d'Ascó. La diputada d'ERC Marta Cid ha assegurat que 'amb l'opacitat que hi ha hagut amb un tema tan delicat com és una fuita radioactiva, cal que els màxims responsables vinguin a donar explicacions al Parlament'. Segons Cid, tal com s'han succeït els fets, 'ha quedat demostrat que la direcció de la central d'Ascó ha amagat i fins i tot falsejat la informació'.

Així mateix, Cid ha recordat que 'diferents alcaldes de la zona han posat el crit al cel perquè s'han assabentat d'aquest afer pels mitjans de comunicació quan hi ha un protocol d'emergència que sembla que en aquest cas es podria haver vulnerat'.

Finalment, Marta Cid ha insistit que 'ERC aposta per una apagada nuclear racional' i tot i no disposar de la competència directa per executar el tancament nuclear, ha assegurat que 'sempre ens hi hem mostrat favorables'. A la vegada, però, la diputada ebrenca ha recordat que 'cal elaborar paral·lelament un pla de reindustrialització i diversificació econòmica de les comarques sota influència de les centrals nuclears perquè quan hi hagi l'apagada ja estiguin planificades les actuacions i els pressupostos necessaris per impulsar l'activitat comercial i industrial d’aquestes comarques'.

La petició de compareixença per part d'ERC ha tingut el suport dels grups parlamentaris de PSC-CpC i ICV-EUiA.

Greenpeace denuncia que Protecció Civil intenta 'confondre' l'opinió pública pel que fa a la fuita radiològica d'Ascó

L'organització Greenpeace ha demanat a Protecció Civil que faci públics els registres de la Xarxa d'Alerta Radiològica (RAR) des del mes de novembre, quan es va produir la fuita de radioactivitat a la central nuclear d'Ascó I. Els ecologistes han lamentat que la direcció general de Protecció Civil i Emergències 'tracti de confondre' l'opinió pública pel que fa a la fuita de la central d'Ascó utilitzant 'de forma esbiaixada i acientífica' la informació de la RAR. L'organització ha criticat que es negui el risc per a la població basant-se en un mesurament de radiació realitzat quatre mesos després de la fuita i ha demanat a Protecció Civil que actuï de forma 'seriosa i rigorosa'.

La Fundació Nova Cultura de l'Aigua vol que un tram de la canonada es desmunti

La Fundació Nova Cultura de l'Aigua ja va avançar en un comunicat fet públic el 7 d'abril que per tal de garantir que la interconnexió de les xarxes d'abastament del Consorci Aigües de Tarragona amb Aigües Ter Llobregat no fos fixa «caldria instal·lar un tram d'un quilòmetre de forma que fos fàcilment desmuntable quan l'episodi ja hagués finalitzat». Fins i tot els membres de la Fundació van més enllà i asseguren que «caldria guardar les peces en un magatzem sota custòdia». «Cal una interrupció física» de la canonada que ha de servir per allargar el minitransvasament de l'Ebre cap a la regió metropolitana de Barcelona per tal que «tothom sàpiga que és temporal», assenyalava el catedràtic d'ecologia i membre de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, Narcís Prats. En aquest sentit, Prats admet que, atès el cost de l'obra, «la canonada no s'ha de treure», però que «es pot deixar un tram que no estigui soterrat per fer tal de evident la desconnexió» A més, el membre de la Fundació considera que la decisió d'«obrir l'aixeta» en un futur d'aquesta canonada no pot estar únicament en mans dels governs català i estatal. Contràriament a això s'aposta per la creació d'una comissió on també s'inclogui la Plataforma en Defensa de l'Ebre. Seria aquesta comissió qui segons les condicions donés el permís perquè hi pogués passar aigua. ERC també demana que un tram de la canonada es desmunti. Prats ja va avançar que era «inacceptable» la proposta que es va donar a conèixer dilluns i que justificava el transvasament –l'ecòleg va defensar la utilització d'aquest terme per descriure l'actuació– amb l'estalvi en els regadius. «Els 50 hectòmetres cúbics que el govern espanyol diu que s'estalviaran amb el cobriment dels canals «no és aigua sobrant perquè té una funció ambiental en el riu».

Prats considera que perquè hi hagi un autèntic centre de transferència o banc d'aigües cal que s'intercanviïn els usos i que les tres parts hi surtin guanyant, el riu, els que ofereixen l'aigua i els que la rebem. A més cal que el procés d'aquest intercanvi d'usos es faci amb la màxima transparència i «de moment això no passa». La Fundació aposta perquè la compra dels drets dels regants es faci a l'Urgell i que serveixi de primer pas per constituir el Centre de Transferència Públic d'Aigües de Catalunya, on també s'incloguessin els regants del Ter. Amb la creació d'aquest centre el govern acabaria d'enllestir un pla de gestió de l'aigua basat en els fonaments de la Nova Cultura de l'Aigua. La proposta de crear un banc d'aigües és la que finalment ha recollit l'ACA per justificar el transvasament temporal de l'Ebre cap a Barcelona.

Els tècnics d'Ascó troben una altra partícula radioactiva a la zona on eren les anteriors

La inspecció que està fent la central nuclear d'Ascó dins dels murs de la planta ha trobat una nova partícula radioactiva, situada a la mateixa zona on es van trobar les anteriors. No s'han trobat partícules radioactives, però, fora del recinte, tot i haver-se examinat un radi d'un quilòmetre i mig al voltant de la planta per saber si la contaminació havia arribat a prop de les zones poblades.

Gemma Carim 180408 CATr

L'aparició d'aquesta partícula s'ha donat a conèixer en la reunió celebrada aquest divendres entre l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) i els alcaldes de la zona, reunió que ha servit per presentar-los el nou director de la planta i per informar-los de les actuacions que s'estan duent a terme.

L'ANAV ha explicat als alcaldes que la partícula trobada és 'de molt reduïdes dimensions' i per aquest motiu els aparells de detecció no la van poder trobar en un primer moment.

-La primera inspecció es fa amb pals de saurí ?

VilaWeb/ElPunt: El CSN busca més contaminació radioactiva a Ascó, Vinebre i Flix