lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de juny, 2009

Oriol Junqueras aposta per sotmetre a referèndum el Tractat de Lisboa

Oriol Junqueras 030609 COMr

El candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha apostat aquest dimecres perquè el Tractat de Lisboa sigui sotmès a referèndum per part dels ciutadans europeus, tal com es va fer amb la fallida Constitució europea.

Junqueras ha acusat alguns Estats de mirar de "modificar lleument la proposta" que va ser rebutjada per França i Irlanda i "no consultar a la ciutadania perquè tenen por de tornar a perdre". "Nosaltres no tenim por a la democràcia i som partidaris de tornar a consultar", ha dit.

Junqueras ha proposat perquè les "decisions estratègiques" de la UE siguin sotmeses a consulta dels ciutadans.

En un acte al Parc de la Ciutadella, davant del Parlament, Junqueras ha denunciat "dèficits democràtics" a les institucions europees i que els estats "han construït una Europa d'esquena a la ciutadania". Entre aquests "dèficits", Junqueras ha posat com a exemple que el Parlament europeu té "una capacitat de control sobre la Comissió Europea molt limitada". "Des de quan un executiu està fora del control del legislatiu?", s'ha preguntat.

Oriol Junqueras: "El Parlament Europeu avala que avancem cap a la independència" (elPeriódico)

Més de 20.000 alumnes participaran a partir del setembre en la primera fase de desplegament del llibre digital

Llibres Digitals 030609 RAC1

Un total de 20.780 alumnes de 202 centres de secundària de Catalunya participaran en la primera fase de desplegament dels llibres digitals a l’aula a partir del proper curs. El nombre de centres que s’hi ha inscrit per participar-hi és, doncs, el doble del que es preveia en un principi.

Tots els centres s’han compromès a emprar el material digital en, com a mínim, el 25% del currículum. A més, 76 dels 200 centres han optat per la modalitat del pla en la qual cada alumne/a comptarà amb un ordinador personal per fer el seguiment de la classe i el percentatge de continguts que impartiran amb material digital augmenta fins al 60%.

Els altres 126 centres, en canvi, combinaran els continguts digitals amb els materials tradicionals en format paper i s’han compromès a fer servir els llibres digitals en el 25% de les matèries, tot i que podran incrementar aquest percentatge en el moment que considerin oportú. Entre totes dues modalitats, el pla s’implantarà en 745 aules d’ESO.

L'OEA acorda la readmissió de Cuba

Els ministres d'Exteriors que participen en la 39a Assemblea General de l'Organització d'Estats Americans (OEA) han arribat avui a un acord per derogar de forma consensuada la suspensió a Cuba, aprovada el 1962.

El canceller de l'Equador, Fander Falconí, ha anunciat en declaracions als periodistes la decisió adoptada avui per consens. "Ja s'ha aprovat en aquests moments per tots els cancellers, per consens, això és una molt bona notícia, reflecteix el canvi d'època que s'està vivint a Amèrica Llatina", ha afirmat Falconí. "S'ha arribat a un consens sobre un text que no condiciona i el que planteja (...) és eliminar l'exclusió de Cuba que s'havia pres l'any 62", ha especificat el ministre equatorià.

"Molts de nosaltres no havíem nascut en aquell moment i el que està fent aquesta generació és bàsicament esmenar la història i aquí tenim un repte de construir una història diferent", ha afegit.

Castells avisa que la negociació del finançament continua encallada per culpa de Madrid

Antoni Castells 030609 CATr

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha admès que en les últimes setmanes no s'ha avançat en les negociacions amb el govern espanyol sobre el nou model de finançament.

En declaracions al programa L'oracle de Catalunya Ràdio, dirigit per Xavier Graset, Castells ha explicat que el tripartit fa el que pot però que Madrid no respon amb cap gest, tot i que el mateix Zapatero ha anunciat que abans del 15 de juliol es convocarà el consell de política fiscal i financera perquè tots els territoris firmin el nou model.

“En les últimes dues setmanes he vist la senyora vicepresidenta i ministra d’Economia i Hisenda, dissabte a Sitges, per exemple. Va ser molt agradable, vam parlar de moltes coses, no del finançament. I que jo sàpiga, i jo crec que d’aquest tema en sé alguna cosa, doncs no s'ha avançat gaire”, ha dit.

Arnaldo Otegi considera que el 7-J "tenim l'oportunitat de dir que és possible una segona transició que reconegui el dret a l'autodeterminació"

Arnaldo Otegi 030609 CATr

El líder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi està convençut que en les properes eleccions al Parlament europeu del 7 de juny, tant bascos com catalans "tenim l'oportunitat de dir que hi ha una segona transició possible que reconegui els nostres drets nacionals i el dret a l'autodeterminació".

La setmana passada, Otegi va demanar el vot per a Iniciativa Internacionalista i aquest dimecres, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, ha detallat que aquest partit, "amb la seva valentia, ha permès que els que estem sense veu puguem reiterar quins són els eixos de la nostra proposta i puguem participar a la campanya electoral com a convidats".

I és que, segons ha dit, "si es vol la pau de veritat no es pot fer política sense l'esquerra abertzale".

En aquest sentit, però, el lider de l'esquerra abertzale ha descartat aquest dimarts reeditar un pacte com el de Lizarra perquè, al seu entendre, la solució al conflicte d'Euskal Herria "passa per arribar a un acord amb els partits que no són independentistes, i em refereixo al PSOE i al PP".

elPeriódico: Otegi s'ofereix a dialogar amb socialistes i populars per solucionar el conflicte basc

L'avenç del català a Europa frega el ridícul

el català a Europa 030609 RAC1

La guerra pel català a Europa no s'hauria de combatre a Brussel·les sinó a Madrid. L'oficialitat de la llengua catalana a la UE no depèn ni de l'Eurocambra ni de l'eurodiputat del PP Alejo Vidal-Quadras, l'ase dels cops d'aquesta campanya electoral, atacat per la resta de candidats i que, fins i tot, protagonitza els cartells electorals del PSC. És, precisament, el govern espanyol qui ha d'aprovar la reforma del règim lingüístic per afegir el català a les 23 llengües oficials. El secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Bernat Joan, tem que un país 'històricament europeista' com Catalunya entri 'en una fase d'euroescepticisme i distanciament'.

Avui: "Perquè el català sigui oficial a la UE, la gent s'hi ha d'implicar"

Zapatero no vol problemes amb els antimilitaristes catalans i trasllada a Palma la cimera europea de Defensa prevista a Barcelona

El Consell de Ministres de Defensa de la Unió Europea, que haurà d'organitzar el govern Zapatero l'any vinent en el marc de la presidència espanyola de la UE, se celebrarà finalment a Palma i no a Barcelona, com s'havia previst inicialment. La força del moviment pacifista i altermundista català ha fet reconsiderar els plans inicials de la ministra Carme Chacón, cap de llista del PSC a les eleccions espanyoles de l'any passat, i finalment se celebrarà a Palma, perquè tractant-se d'una illa, la policia espanyola ho té molt més fàcil per controlar les anades i vingudes dels antimilitaristes.

"Estem encantats amb Eto'o, però és un dels que té més ofertes"- Laporta dixit

Joan Laporta, president del Barça, ha assegurat aquest dijous que en el club estan "encantats amb Eto'o" i ha explicat que "seria molt bonic que acabés la seva carrera al Barça", encara que ha recordat que "el mercat del futbol és molt dinàmic" i "ens podem trobar amb alguna sorpresa", perquè el camerunès és "un home molt cobejat".

El dirigent, que ha insistit en què totes les qüestions amb vista a la planificació de la temporada són tasca del secretari tècnic, Txiki Beguiristain, i de l'entrenador, Pep Guardiola, ha explicat que Eto'o "és dels que reben ofertes importants". Laporta ha recordat que el Barça disposa "d'una estructura determinada" que no la variarà. "Ens ajustem a la nostra idea. S'apunten xifres molt importants i hem de tenir els peus a terra", ha indicat.

Samuel Eto'o té contracte fins a finals de la temporada que ve, per això si no renova amb el Barça, el camerunès podria negociar el seu futur amb el club que volgués a partir del pròxim 1 de gener del 2010.

"Volem que continuï, té contracte i tant de bo pogués renovar", ha dit el president del Barça, que ha insistit en què totes les decisions esportives es prenen des de la secretaria tècnica i que en cap cas avançaria res. "No entraré a radiar situacions que no convenen", ha afegit.

Xavier Garcia s'emporta la I Beca d'Estudis de l'Obra i Figura d'Artur Bladé i Desumvila

L'alcalde en funcions de Benissanet, Ignasi Balber, i representants del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Associació Artur Bladé i Desumvila i l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre van signar ahir el conveni per promoure la beca d'estudis de l'obra i figura d'Artur Bladé i Desumvila, dotada amb 2.000 euros, que estudiarà l'il·lustre escriptor de la Ribera d'Ebre. L'Ajuntament de Benissanet (amb una aportació anual de 800 euros) i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre (amb 1.200 euros) són les dues institucions que finançaran el guardó. Durant la signatura es va fer oficial el nom de Xavier Garcia, escriptor i estudiós de l'obra de l'escriptor benissetà, com el primer que va rebre la beca. Garcia haurà de lliurar l'estudi definitiu sobre l'escriptor abans del 15 de febrer del 2010, i presentar-ne les principals conclusions amb una ponència a la Jornada Artur Bladé i Desumvila, que se celebra cada any a Benissanet. La beca permetrà aprofundir en la vida i obra de Bladé Desumvila, especialment a partir de l'estudi del seu fons personal, cedit a l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre.

Oriol Junqueras recorda que l'Estat espanyol 'incompleix' la memòria històrica

El candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha reclamat aquest dimarts que s'estableixin uns 'estàndards europeus' en memòria històrica, uns estàndards que, segons ha dit, 'l'estat espanyol incompleix'. De fet, Junqueras ha assegurat que a l'estat espanyol 'de pràctiques terroristes n'hi ha hagut en molts moments i àmbits diferents', amb assassinats impunes, i ha denunciat que l'estat espanyol no es persegueix l'apologia del feixisme.

'No és just, i no compleix cap estàndard europeu, que l'estat espanyol, en aquest terreny incompleixi allò que a altres estats d'Europa seria delicte', com ara 'l'apologia del feixisme i del nazisme'. De fet, ha afegit que 'algunes declaracions que fan alguns candidats', són improcedents en el panorama polític europeu, i algunes d'aquestes declaracions serien portades davant d'un jutge i els seus autors serien condemnats'.

Els internautes denuncien González-Sinde per derivar ajudes a "familiars i interessos privats"

L'Associació d'Internautes (AI) ha presentat avui una denúncia contra la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, davant l'Oficina de Conflictes d'Interessos, en considerar que les últimes ajudes aprovades i publicades al BOE dirigides a la indústria cinematogràfica, per un valor total de 8 milions euros, "afecten a empreses, societats, familiars i interessos privats" de la ministra, cosa que incompliria el règim d'incompatibilitats d'Alts Càrrecs.

"L'actual ministra de Cultura té evidents interessos econòmics, personals i familiars directes amb tot el relacionat amb la indústria del cinema i la gestió dels drets d'autor i, per tant, l'ampliació d'ajudes publicades pel ministeri de Cultura, amb data 13 de maig del 2009, afecten empreses o societats en les quals bé directament o indirectament González-Sinde, o familiars, tenen interessos", afirma l'AI.

En l'escrit presentat davant l'Oficina de Conflictes, l'AI demana la cessació de les últimes ajudes. Els internautes ja van demanar la recusació del nomenament de González-Sinde en entendre que "contradiu la Llei que regula els conflictes d'interessos dels membres del govern espanyol i dels Alts Càrrecs de l'Administració General de l'Estat".

Segons recalca l'AI, quan la ministra estava al capdavant de l'Acadèmia de Cinema, va gestionar i va percebre "múltiples" subvencions del ministeri de Cultura, entre altres, per als premis Goya. I que sota el seu mandat, l'Acadèmia va incrementar el seu patrimoni "notablement" amb la cessió per part de l'Estat del palauet del carrer Zurbano, seu actual de l'Acadèmia.

Té la mà Maria: SGAE – QUE FA FALTA MES PER PROCESAR-LA ?