lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 d’abril, 2009

Barça 4 - Bayern Munich 0

Puyal 080409

"Sortirem a guanyar", va assegurar Pep Guardiola. Més que un anunci va ser una amenaça en tota regla que el Bayern va desatendre. Sense prendre totes les precaucions exigibles tractant-se del Barça i de la Champions, emparant-se en el seu nom, el seu escut i la seva història ha caigut aixafat davant una verdadera piconadora, que també té nom, escut i història, encara que menys Copes d'Europa. Però, sobretot, ara, té moltíssim més equip. I té una davantera demolidora que ha traduït en gols l'irrefrenable i incomparable torrent de futbol que és capaç de generar el Barça d'avui. Ruboritzat i avergonyit ha tornat el Bayern a Munic, com reflectia la irada cara de l'exblaugrana Mark van Bommel, esbroncant els seus companys després del tercer gol. I virtualment eliminat ha marxat l'onze alemany, impotent i incapaç de poder remuntar aquest marcador. Quatre gols són molts. Marcar-los al Barça és una missió gairebé impossible si no es produeix una conjunció astral mai vista a l'univers. Celestial ha estat el partit del Barça, que ha protagonitzat una sortida memorable i històrica. Impetuosa i avassalladora. Com sol ser habitual, per una altra part. Sense atendre a la transcendència del partit ni reparar tan sols en el respecte que mereixia un tan famós rival, els blaugranes han comparegut amb el turbo encès. Més ben dit, amb el famós KERS dels Fórmula-1. Han tancat el Bayern a la seva parcel·la, sense deixar-lo sortir, molt menys, sense permetre-li ni tan sols respirar. Han agafat la pilota i no la deixaven anar fins que l'endollaven a la xarxa. Així, fins a quatre vegades en un començament excels, de videoteca. Sau - Boig per tu

Als 12 minuts ja guanyava el Barça per 2-0. Ja havia aparegut el trident màgic. Primer Henry, en una educada advertència del que vindria immediatament després que ha salvat Demichelis sota els pals. Però Messi i Etoo no han estat tan misericordiosos i han deixat retratat el porter Butt. El suplent. Klinsmann havia deixat el titular a la banqueta pels cinc gols que va encaixar dissabte a la Bundesliga. I ha hagut d'improvisar dos defenses més que sol guardar a la banqueta (Breno i Lell) per les nombroses baixes que patia. Les absències no han excusat la paupèrrima imatge del Bayern; potser l'han disculpat. Enfrontar-se a Messi, Etoo i Henry és un drama per a titulars i suplents, veterans i juvenils. El problema ha estat de concepte. Klinsmann ha col·locat molt malament els seus homes, tous, febles i tímids. La línia de tres centrecampistes que ha anteposat als seus defenses estava massa distanciada d'ells i Xavi i Iniesta l'han trencat amb passades verticals a Messi, Etoo i Henry que han disfrutat d'una facilitat sorprenent per batre el porter local. Quan Klinsmann ha canviat el sistema, el mal ja era irreparable. Se n'ha emportat quatre el Bayern i ha pogut emportar-se'n vuit, si l'àrbitre hagués xiulat un clar penal de Lell a Messi (m. 17) i el travesser no hagués escopit un altre enverinat xut de l'argentí, i el Barça no hagués afluixat en un segon temps de tràmit que Guardiola ha vist des de la grada. El tècnic ha estat expulsat per la seva irada protesta a l'àrbitre després d'aquell clamorós penal. Tampoc era ja necessària la seva presència a la banqueta. El Barça anava sol. El Bayern només caminava, cada vegada amb més plom a les botes. Mai ha habilitat una pilota decent a Luca Toni, avorrit entre Márquez i Piqué i la seva recerca a Ribéry tampoc ha servit de res. De Ribéry n'hi ha hagut alguna notícia, però res preocupant. Un parell de carreres per la banda i va que xuta. Només per deixar constància que és el millor del seu equip i que té un orgull que no s'ha endevinat en els altres. Amb una marxa menys, però sempre amb la pilota al seu poder, el Barça no ha humiliat el Bayern en el marcador com mereixia, sinó a la gespa. Amb un futbol d'una altra galàxia, vertiginós, supersònic. Arrencant oles de la grada i deixant bocabadada Europa. Avui: Tsunami blaugrana

FOTOGALERIA SPORT: les millors imatges del partit

Junqueras retreu a Badia que mai ha defensat 'el màxim nivell de representació' a Europa

El candidat d'ERC al Parlament Europeu, Oriol Junqueras, ha respost l'eurodiputada Maria Badia, que encapçalarà la llista del PSC a les eleccions europees, després d'acusar-lo de desconèixer les institucions europees, i li ha retret que mai hagi defensat 'el màxim nivell de representació possible' a Brussel·les. Junqueras ha insistit que 'els catalans no tenim ministres al Consell Europeu perquè no som un Estat. 'El que no volem és que els nostres consellers vagin al Consell Europeu quan l'Estat ens deixi un lloc, volem tenir ministres que participin de totes les conferències sectorials', ha assenyalat Junqueras. 'Que no ens vulgui fer combregar amb rodes de molí, que ja fa molts anys que malauradament som testimonis de l'escassa eficàcia dels diputats socialistes catalans a Madrid i a Brussel·les', ha afegit el candidat d'Esquerra.

El tripartit reedita el pacte d'Entesa amb "un toc d'atenció" al govern espanyol

Aquest dimecres s’ha presentat la reedició del pacte d’Entesa en roda de premsa al Parlament, un acord que segons el tripartit “era necessari” reeditar (l’anterior datava de novembre de 2006) amb noves mesures de cara a la crisi “sense precedents”, en paraules d’en Joan Herrera (ICV), però també per donar un avís al govern central i comminar-lo a tancar d’una vegada les negociacions estatutàries i en matèria de finançament. “Ara més que mai es manifesta la necessitat d’un acord de finançament”, ha dit Herrera.

Els partits tanquen files al voltant del nou acord, que serà lliurat formalment al president de la Generalitat el proper dimarts. El document, segons Miquel Iceta (PSC), “és alguna cosa més que un recordatori, és un compromís” i “un full de ruta que es pot compartir amb el govern d’Espanya”. “Finançament, trens, avions, beques i vaixells són absolutament prioritaris”, són “temes que volem veure tancats”, ha manifestat Iceta.

Joan Ridao (ERC), per la seva part, ha expressat la necessitat de “fer front” per part dels partits del govern de Catalunya “davant l’hostilitat del govern espanyol”. “A partir d’ara volem dir-li al senyor Zapatero que si compleix amb Catalunya pot evitar el seu naufragi polític”, ha declarat. “Si el Pacte del Tinell va ser un avís a José Maria Aznar, la revisió del pacte d'Entesa vol ser un toc d'atenció al PSOE i al govern espanyol”, ha expressat Ridao contundentment. “Per tant, li diem clarament els tres partits que el que ha de fer per complir amb Catalunya és complir amb el desplegament de l’Estatut i el finançament”, ha afegit. Ridao ha dit que es tracta de “calendaritzar” els "objectius del govern”, com la gestió dels aeroports i Rodalies abans de finals d’any.

“Els partits de govern donaran una resposta unitària davant una eventual sentència negativa sobre l’Estatut del Tribunal Constitucional”, ha manifestat Ridao, subratllant els compromisos en un moment “de millors circumstàncies que no pas un any i mig enrere”, tenint en compte “el context polític que s’ha obert a l’Estat en aquestes últimes setmanes”.

“Això dóna encara més contingut a la necessitat del finançament, perquè a vegades es vol posar el finançament com el caprici català, quan el no al finançament el que suposa és una forta insensibilitat”, ha argumentat Herrera. Iceta ha afegit que l’ambició dels tres partits “és que no arribi un acord de finançament dolent per Catalunya” i Ridao ha remarcat que “aquest és un missatge adreçat al senyor Zapatero”.

Esquerra demana a Chacón que reconegui la independència de Kosovo

El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha demanat al Govern espanyol el reconeixement de la independència de Kosovo en la compareixença de la ministra de Defensa, Carme Chacón, per la retirada de les tropes espanyoles d'aquests país. Tardà ha criticat que el govern espanyol fonamenta la seva política internacional 'massa sovint' en clau interna i ha demanat que no es retirin les tropes de Kosovo ja que en aquest moment cal afermar la incipient pau aconseguida. En una entrada al seu blog, el diputat republicà acusa el govern espanyol de posar 'preu i color polítics al combat per la pau, la democracia i el repecte als Drets Humans'. Chacón no ha aclarit si el govern espanyol té previst seguir les recomanacions del Parlament europeu i del secretari general de Nacions Unides, Ban Ki Moon, relatives a la necessitat que els estats reconeguin el dret de Kosovo a poder tenir veu pròpia en l’escena internacional, tal com li ha reclamat Tardà.

La CUP promou una concentració antiborbònica a Girona coincidint amb l'aniversari de la República Catalana

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Girona ha organitzat una concentració sota el lema 'Ni Fundació Príncep de Girona, ni monarquia borbònica. Sí a la República Catalana' per al proper 14 d'abril, coincidint amb el 78è aniversari de la proclamació de la República Catalana. Aquesta és una mobilització més que se suma a les que ja s'han fet després de l'anunci de la creació de la Fundació Príncep de Girona, que té com a president Felip de Borbó i com a vicepresident José Montilla La CUP creu que, des de diferents sectors, aquesta fundació s'interpreta com una operació per a contrarestar el moviment antimonàrquic arrelat a les comarques gironines.

Chaves: "Buscaré un finançament que serveixi per a totes les comunitats"

Ai, mare!!! El vicepresident tercer del govern espanyol i ministre de Cooperació Territorial, Manuel Chaves, s'ha compromès aquest dimecres a "buscar" un sistema de finançament que sigui satisfactori per als interessos "legítims" de les comunitats, però que serveixi per a totes les autonomies i per a tots els ciutadans.

Durant el seu primer discurs després de rebre la cartera de mans d'Elena Salgado, el vicepresident tercer ha instat les autonomies i els ajuntaments perquè facin front comú contra la crisi econòmica i els ha ofert "molt diàleg" i lleialtat institucional.

"Ofereixo a totes les comunitats autònomes, a les ciutats de Ceuta i Melilla, als ajuntaments i a les diputacions molt diàleg i lleialtat institucional, sigui el que sigui el seu color polític dels seus governs", ha remarcat l'expresident de la Junta d'Andalusia.

Chaves ha explicat que Zapatero li ha encarregat "culminar" la reforma del sistema de finançament autonòmic, una exigència i necessitat per a la qual el govern espanyol "haurà de tenir l'habilitat suficient i responsabilitat" de compatibilitzar els interessos legítims de les comunitats amb els generals".

Un sistema que haurà de "consagrar" la igualtat dels ciutadans a l'hora d'accedir als serveis i Chaves ho vol fer amb "esforç, molt diàleg i col·laboració". VilaWeb: Chaves i de la Vega avisen que s'han acabat les reivindicacions de les autonomies

La nova Plataforma Ribera d'Ebre denuncia les 'agressions mediambientals' que pateix la comarca

Diverses associacions i persones individuals han format la nova Plataforma Ribera d'Ebre, que sorgeix després de la dissolució de la Plataforma en Defensa de la Ribera d'Ebre. La nova entitat ha denunciat aquest dimecres les 'amenaces mediambientals' que 'planen' sobre la Ribera d'Ebre, com la possibilitat que la comarca aculli el magatzem centralitzat de residus nuclears, el perllongament de la vida de les centrals nuclears, el 'projecte de macroabocador' de Riba-roja d'Ebre, la central gasificadora de plàstics de Móra la Nova o el retard en la neteja del pantà de Flix.

L'entitat ha criticat que 'la classe política' de la comarca és 'excessivament contemplativa i passiva' davant d'aquestes 'agressions' i ha afegit que els actuals dirigents polítics 'no han respost a les expectatives generades' i han 'oblidat' les actuacions polítiques 'que havien promès en les campanyes electorals'. La nova Plataforma s'ha adherit a la marxa 'Camposines-Ascó', convocada per al pròxim 17 de maig per l'agrupació Aturem les Nuclears.

Els municipis en àrees nuclears podran participar més activament en els Plans d'Emergència Nuclear

La Comissió de Seguretat de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) s'ha reunit aquest dimarts amb la directora general de Protecció Civil del Ministeri de l'Interior (PCMI), Pilar Gallego, per tractar sobre el procediment d'elaboració dels Plans d'Emergència Nuclear (PEN). Segons l'AMAC, els assistents a la reunió han acordat que els municipis nuclears (MN) estaran representats en l'òrgan executiu dels Plans, compromís que l'AMAC ha valorat positivament perquè 'suposa una millora en la coordinació' dels PEN i permetrà aportar la visió municipal als Plans (VMP). A més, l'AMAC haurà de ser convocada a les reunions de la Comissió Nacional de Protecció Civil (CNPC) que tractin sobre matèria nuclear. Durant la reunió, també s'han tractat qüestions com l'ordre de subvencions, l'execució de simulacres i la proposta d'una possible trobada entre els responsables estatals, autonòmics i locals de Protecció Civil. Finalment, el president de l'AMAC i alcalde d'Ascó (Ribera d'Ebre), Rafel Vidal que treballa a la nuclear, ha estat convocat a la pròxima reunió extraordinària del ple de la Comissió Nacional de Protecció Civil (CNPC), que tindrà lloc el 28 de abril i en la qual s'aprovaran els Plans d'Emergència Nuclear Exteriors (PENE). Vidal ha avançat que dirà "SÍ" a tot.

El Parc Natural obre el debat per declarar Reserva de la Biosfera el Delta de l'Ebre i les zones properes

El Consell Rector del Parc Natural del Delta de l'Ebre ha decidit posar sobre la taula les accions per impulsar la declaració d'aquest espai natural com a Reserva de la Biosfera per part de la Unesco. Així, els responsables de l'ens volen obrir un debat social, no només a la zona deltaica sinó també a la resta dels territoris propers, per consensuar la petició formal que ha de ser aprovada pel Govern i el Ministeri de Medi Ambient. Aquest procés ha de servir per decidir si la declaració s'ha de limitar al Delta o es pot estendre a zones de la rodalia, amb un menor grau de protecció, però que compatibilitzen la preservació dels espais naturals i l'activitat humana.