lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de novembre, 2008

Una néta de Negrín denunciarà els jutges que han paralitzat l'obertura de fosses

Una néta del president de la Segona República Juan Negrín, cap del govern espanyol des del 1937 fins al 1945, ha demanat a la sala penal de l'Audiència Nacional la identitat dels magistrats que van votar a favor de paralitzar l'obertura de fosses comunes ordenada pel jutjat de Baltasar Garzón en la investigació sobre els desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme.

Carmen Negrín Fetter considera que pot denunciar-los per prevaricació. Segons l'escrit presentat pel seu advocat a l'Audiència; la decisió presa divendres per 10 vots a 5 reuneix els elements necessaris per considerar-la jurídicament "injusta dictada conscientment", que és justament la definició del delicte de prevaricació.

Amb aquests arguments exigeix saber el nom dels 10 magistrats que van votar a favor de la prohibició en una deliberació tensa que va dividir el ple de la sala penal de l'Audiència Nacional per segon cop en una setmana, després de la discussió sobre la crema de fotos del rei.

La resolució, segons el lletrat de Carmen Negrín, es va prendre "sense haver comunicat a les parts personades que el fiscal havia sol·licitat" la paralització de l'ordre de Garzón, fet que hauria causat indefensió a les famílies que havien sol·licitat l'obertura de les fosses. L'Audiència Nacional atura l'obertura de fosses ordenada pel jutjat de Baltasar Garzón

Els jutges rebels creuen que es van infringir lleis processals en aturar l'obertura de fosses

Els 10 jutges que van paralitzar l'obertura de fosses de la Guerra Civil i el franquisme ordenada per Baltasar Garzón van voler fer dreçera i van vulnerar les lleis processals. Aquest és, almenys, el punt de vista dels cinc magistrats discrepants, els cinc que van votar contra la resolució presa per una majoria del ple de la sala penal de l'Audiència Nacional divendres passat.

El ple es va reunir amb urgència a petició de la fiscalia, que els va demanar directament l'aturada "cautelaríssima" de l'obertura de les fosses. Segons el vot particular signat pels jutges discrepants, el fiscal no va seguir el tràmit legal, que hauria estat presentar un recurs de reforma i d'apel·lació a través del jutge instructor del cas, que és Garzón. En lloc d'això, el fiscal va adreçar-se a la instància superior, la sala penal, amb una simple petició urgent.

"La sala havia d'haver-se limitat a dir que no podia atendre el que demanava la fiscalia", argumenten els magistrats discrepants. A més, recorden que la reunió es va fer sense ni tan sols comunicar-ho a les parts personades –les famílies de desapareguts i les entitats que demanen a Garzón que investigui els fets–, de manera que no van tenir l'ocasió de discutir la petició del fiscal.

El feixisme rebrota a Itàlia

Itàlia asisteix astorada al ressorgiment del neofeixisme. No tan sols amb l’increment d’agressions ultres contra col•lectius immigrants i estudiants d’esquerres. També a les altes esferes, el Govern de Berlusconi s’ha tret la careta de la moderació i comença a abraçar els principis de l’era Mussolini. Aquesta deriva reaccionària es vehicula a través dels socis de Govern del màxim mandatari italià, la Lliga Nord d’Umberto Bossi i l’Aliança Nacional del neofeixista Gianfranco Fini. Les declaracions de diferents líders han omplert pàgines de diaris. Per exemple, el senador Maurizio Gasparri, d’Aliança Nacional, ha dit sobre el relleu a la presidència dels Estats Units, que «Al Qaeda ha d’estar contenta amb Obama en la Casa Blanca». O, per exemple, les paraules del ministre de Defensa, Ignazio La Russa, i de l’alcalde de Roma, Gianni Alemanno, també membres del partit de Fini, en què van elogiar alguns episodis de l’època feixista i van mostrar la seva comprensió amb les pràctiques de Benito Mussolini. Alemanno va esgrimir que l’etapa de Mussolini no es pot considerar «el mal absolut», sinó un «període històric complex». A Milà, Gènova, Torí, Pàdua, Nàpols o Vicenza ha augmentat el nombre de persones d’origen extracomunitari apallissades o sotmeses a un control vexatori per part dels carabinieri, mentre que a les ciutats en mans de la Lliga Nord d’Umberto Bossi s’han creat fitxers per registrar l’ètnia i la religió dels nouvinguts. D’aquest clima, se n’han aprofitat les dues principals organitzacions de l’extrema dreta, Forza Nuova i Fiamma Tricolore, que han multiplicat les marxes d’apologia del feixisme i les seves campanyes racistes amb lemes que culpabilitzen els nouvinguts de la inseguretat ciutadana.

ICV adverteix que la LEC no té el consens necessari dels sectors polític i educatiu

ICV presentarà esmenes al projecte de la llei d'educació de Catalunya (LEC) perquè considera que no respon al pacte nacional d'educació. Tot i així, la portaveu, Dolors Camats, ha dit que ICV no votaria a favor de les esmenes a la totalitat presentades per alguns grups de l'oposició per tal que el Parlament pugui treballar sobre el text. A més, ha admès que la llei podria tenir el suport parlamentari suficient, ja que hi ha la possibilitat que CiU hi voti a favor.

Camats ha dit que sense el consens de la classe política i de la comunitat educativa no es podia parlar 'd'una veritable llei útil i de país'. La portaveu eco-socialista ha recordat que el pacte nacional per l'educació va suposar 'un acord de tota la comunitat educativa per superar la idea de dues xarxes' i que la llei 'ho ha de recollir dient que totes les escoles que tenen finançament públic tenen les mateixes obligacions i els maetixos drets'. 'Això la llei no ho recull', ha lamentat. El Parlament començarà a discutir el projecte de la LEC dijous, després d'haver fet el debat de les esmenes a la totalitat el dia abans. El mateix dijous hi haurà una vaga, convocada pels sindicats majoritaris de l'ensenyament, en protesta pel projecte de llei.

directa.cat: Directors d'escoles públiques catalanes critiquen que la llei d'educació 'retalli' l'autonomia dels centres

S'ha mort la llegendària cantant sud-africana Miriam Makeba

La llegendària cantant sud-africana Miriam Makeba s'ha mort aquesta matinada als setanta-sis anys, d'un atac de cor. Makeba, més coneguda per Mama Àfrica, va néixer a Johannesburg (Sud-àfrica), el 1932, i havia estat un símbol de la lluita contra l'apartheid. L'infart li ha sobrevingut just després d'haver participat en un concert en favor de Roberto Saviano, l'autor de 'Camorra', amenaçat per la màfia, precisament per aquest llibre.

Makeba es va casar el 1968 amb l'activista dels Black Panthers, Stokely Carmichael, i per això fou vetada als Estats Units, que obligaren a cancel·lar tots els seus concerts i tractes amb les discogràfiques. Va viure força temps fora de Sud-àfrica, i el 1990 Nelson Mandela la va convèncer que hi tornés. La darrera gira de Miriam Makeba

Wikipedia: Miriam Makeba

YouTube tanca un acord amb la Metro per publicar films sencers a internet

YouTube ha anunciat un acord amb els estudis de la Metro Goldwyn Mayer per tal de publicar a internet pel·lícules i programes sencers. Aquest acord preveu que d'entrada es publiquin programes com 'American Gladiators' i pel·lícules com 'Els set magnífics' o 'Bulletproof monk' en un arxiu que s'ampliarà poc a poc. YouTube respon així a Hulu, el portal de sèries i pel·lícules fet per la NBC i la Fox per tal de competir amb YouTube.

I és que tot i que YouTube és el portal de vídeos més visitat de la xarxa, encara te problemes per convertir totes aquestes visites en ingressos publicitaris, mentre que Hulu té més de cent patrocinadors.