lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de juliol, 2008

Deu anys sense la Maria Mercè Marçal

Avui fa deu anys de la mort de l’escriptora.

Poeta, traductora i narradora. Maria Mercè Marçal va ser una escriptora compromesa que participà en la política i en moviments cívics com el feminista, que mai no abandonà. Fa deu anys que ja no hi és, però el llegat de Maria Mercè Marçal arriba arreu a través dels seus llibres. Una tasca més fàcil gràcies a la Fundació que porta el seu nom i s'encarrega de difondre la seva obra a més d'apostar per la creació artística i cultural del país. Tot i haver nascut circumstancialment a Barcelona es considera sempre d'Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell), població on passa tota la infància. Llicenciada en Filologia Clàssica, exerceix de catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes en diversos instituts. Es dóna a conèixer l'any 1977 amb el recull de poemes 'Cau de llunes' (Premi Carles Riba 1976). Des d'aleshores publica diversos poemaris, l'últim del quals, 'Desglaç', recull l'obra escrita entre el 1984 i el 1988. L'escriptora publica també la novel•la 'La passió segons Renée Vivien' (Premi Carlemany 1994), que obté diverses distincions de la crítica. Com a traductora, aporta al català l'obra de Colette, Marguerite Yourcenar i Leonor Fini.

En els últims anys de la seva trajectòria, impulsa la creació del Comitè de dones escriptores dins el Centre Català del PEN, arran de la fundació d'aquest moviment femení internacional el 1992. Marina Rossell-Cançó de la sort

Marina Rossell-Cançó de fer camí Alguns cantautors han posat música i veu als seus poemes, com per exemple Marina Rossell, Ramon Muntaner, Teresa Rebull, Celdoni Fonoll i Maria del Mar Bonet.

"A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona,
de classe baixa i nació oprimida.
I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel".(M.M.Marçal)

Viquipèdia: Maria Mercè Marçal

Coc Ràpid: Maria Mercè Marçal, en el record

Homenatge a l'escriptora Maria-Mercè Marçal L'Auditori del Palau de la Generalitat, el divendres, 20 de juny de 2008, va acollir un homenatge a l'escripttora Maria-Mercçè Marçal en motiu del desè aniversari de la seva mort. Durant l'acte, es va presentar el número extraordinar 89/90 de la revista Reduccions dedicat íntegrament a la figura de l'autora. A l'acte, hi va participar el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira; la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo; el director de la revista Reduccions, Lluís Solà; i la presidenta de la Fundació Maria-Mercè Marçal, Heura Marçal. L'acte va incloure un recital de poemes de l'escriptora a càrrec de l'actriu Montserrat Carulla i l'actor Joel Joan.

El PSOE proposarà la revisió de la llei de l'avortament

De la Vega 050708 CATr El PSOE vol obrir el debat sobre la llei de l'avortament i introduir canvis a la normativa a partir de les experiències avançades d'altres països europeus. La vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega (molt millor avui que ahir), ha anunciat al Congrés del PSOE que la seva formació portarà la proposta al Congrés si així ho decideixen els delegats socialistes.

El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, ha avançat que la reforma ha de garantir tres criteris fonamentals: l'equitat territorial en la prestació del servei, seguretat jurídica de les pacients i dels metges, i respecte al dret de les dones a decidir sobre el control de la seva maternitat.

L'anunci coincideix amb l'aprovació aquest dissabte per part dels delegats del Congrés Federal d'una esmena transaccional que considera 'necessària la revisió i actualització de la legislació' sobre l'avortament, perquè des que es va aprovar fa 23 anys hi ha hagut 'profunds canvis socials i mèdico-científics' i s'han aconseguit avenços en els drets de les dones.

Per aquest motiu els socialistes donaran suport a la creació d'un grup d'experts que revisin el funcionament de la llei i facin una proposta per millorar la legislació sobre l'avortament. El grup prendrà com a referència les experiències 'més innovadores' de les lleis europees d'indicacions i terminis. lo carrer del riu (26.04.08): Unes 400 dones s'autoinculpen a Tarragona d'avortament en una manifestació a favor del dret de decidir

Ara riurem !!!

Alícia Sánchez Camacho, nova presidenta del PP català El duel de les dues candidates a la presidència del Partit Popular de Catalunya (PP) ha acabat amb la victòria d'Alicia Sánchez Camacho (439), per un estret marge, car la senadora ha arribat només al 56,72% dels vots. La seva rival, Montserrat Nebrera, (335) 43,28%, s’ha proclamat vencedora moral i l'han treta a coll-i-bè del local. La votació s’ha produït al congrés del PP que se celebra aquest cap de setmana. Sánchez Camacho s’ha proclamat vencedora en un congrés força mogut. Ja al matí, la vice-secretària d'organització del Partit Popular, Ana Mato, ha estat esbroncada en el discurs inicial. Els xiulets i crits de 'fora, fora' s’han sentit quan agraïa a Daniel Sirera i Alberto Fernández Díaz la renúncia a ser candidats per donar suport a Alicia Sánchez Camacho. Ana Mato 050708 CATr Mato s’ha vist obligada a interrompre el discurs més d’una vegada, també quan ha assegurat que la candidatura de Camacho 'possibilita la unitat'.

Detectat material radioactiu fora de la zona radiològica de la central de Cofrents

La denúncia, feta per grups ecologistes, l'ha confirmada el CSN El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha detectat terra contaminada per radioactivitat fora de la zona radiològica de la central de Cofrents. En un comunicat, l'organisme explica que aquest fet ha obligat a fer una 'reclassificació zonal per contaminació'. Diverses entitats ecologistes denuncien que aquest incident posa de manifest la 'manca de credibilitat del parc nuclear que cada vegada és més decadent i envellit'.

Greenpeace és una de les organitzacions que s’ha fet ressò de la contaminació. Demana al CSN que expliqui ‘els motius de l’errada en la destinació de la terra radioactiva recollida’. L’entitat ecologista demana saber exactament quant material s’ha alliberat més enllà de la zona de contenció i les conseqüències que pot tenir. Encara hem d'esperar més ?

ERC reclama que s'acceleri el blindatge de la immersió per llei

ERC, que ha fixat el blindatge de la immersió lingüística com una de les «línies vermelles» per continuar en el govern, creu que la interlocutòria del TSJC no afecta els plans de l'executiu de no aplicar la tercera hora. Tot i això, el secretari general, Joan Ridao, ha demanat que s'acceleri el procés i que s'embolcalli el model català amb la nova llei d'educació (LEC) o amb una normativa específica com la que CiU va proposar en el ple de dijous i que va ser rebutjada per la resta de grups, inclòs ERC. MANUEL CUYÀS: Canvi de tàctica

Tortosa, capital dels Països Catalans per un dia

Es commemoren els 300 anys de la pèrdua de les llibertat catalanes Tortosa és avui la seu d’un encontre amb diferents ciutats del país en el qual es commemoren els 300 anys de pèrdua de les llibertats en esclatar la Guerra de Successió. 'Caminant cap al futur' inclou tot un seguit d’actes que es fan arreu del territori des de l’any passat i que acabaran el 2014 a Barcelona. És una iniciativa de la Federació LLull, formada per Òmnium Cultural, l'Obra Cultural Balear i l'Associació Cultural País Valencià. La jornada ha començat amb la inauguració d’una placa commemorativa a la plaça de Barcelona. Els encarregats de fer-ho han estat, Jaume Mateu per part de la Federació Lull; Domènec Ferrando, regidor de l’ajuntament de Benicàssim; Nanda Ramón, regidora de cultura de l’ajuntament de Palma; i Ferran Bel, alcalde de Tortosa. Aquests tres municipis, juntament a Perpinyà, que ha excusat la seva assistència, representaven la xarxa municipal dels Països Catalans.

Mateu, ha donat la benvinguda explicant la tasca de la Federació Llull 'per aconseguir una societat lliure, solidària i culta', i la importància d’una campanya que 'no només vol mirar cap al passat, sinó que vol fer que avancem cap un futur millor'.

Acte seguit s'ha procedit a la signatura dels quatre ajuntaments de la 'Declaració de Tortosa' a la catedral.

La campanya recorrerà altres ciutats que caigueren en aquella guerra: Alacant, València, Girona, Mallorca, Vic i, finalment, Barcelona.

Els motius La trobada es planteja com a acte de ‘pedagogia popular’ perquè la població catalana ‘reconegui les seves arrels i pugui projectar-se al futur’, segons que ha explicat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta.

Els organitzadors de la campanya reclamen que els governs català, valencià i balear s'uneixin per fer un acte conjunt en memòria de la Guerra de Successió i les seves conseqüències sobre el territori. Diuen que són conscients de la dificultat, però segons que han reblat, no deixaran d'insistir.

La Federació Llull es va fundar a finals dels anys 80 de mans d'Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear, les tres principals entitats culturals del nostre país.

lo carrer del riu (15.11.07): La Federació Llull engega una campanya per commemorar els 300 anys de la Guerra de Successió

VilaWeb/ElPunt: Tortosa recorda els 300 anys de la caiguda a les mans dels borbons