lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de juliol, 2008

Tortosa, capital dels Països Catalans per un dia

Es commemoren els 300 anys de la pèrdua de les llibertat catalanes Tortosa és avui la seu d’un encontre amb diferents ciutats del país en el qual es commemoren els 300 anys de pèrdua de les llibertats en esclatar la Guerra de Successió. 'Caminant cap al futur' inclou tot un seguit d’actes que es fan arreu del territori des de l’any passat i que acabaran el 2014 a Barcelona. És una iniciativa de la Federació LLull, formada per Òmnium Cultural, l'Obra Cultural Balear i l'Associació Cultural País Valencià. La jornada ha començat amb la inauguració d’una placa commemorativa a la plaça de Barcelona. Els encarregats de fer-ho han estat, Jaume Mateu per part de la Federació Lull; Domènec Ferrando, regidor de l’ajuntament de Benicàssim; Nanda Ramón, regidora de cultura de l’ajuntament de Palma; i Ferran Bel, alcalde de Tortosa. Aquests tres municipis, juntament a Perpinyà, que ha excusat la seva assistència, representaven la xarxa municipal dels Països Catalans.

Mateu, ha donat la benvinguda explicant la tasca de la Federació Llull 'per aconseguir una societat lliure, solidària i culta', i la importància d’una campanya que 'no només vol mirar cap al passat, sinó que vol fer que avancem cap un futur millor'.

Acte seguit s'ha procedit a la signatura dels quatre ajuntaments de la 'Declaració de Tortosa' a la catedral.

La campanya recorrerà altres ciutats que caigueren en aquella guerra: Alacant, València, Girona, Mallorca, Vic i, finalment, Barcelona.

Els motius La trobada es planteja com a acte de ‘pedagogia popular’ perquè la població catalana ‘reconegui les seves arrels i pugui projectar-se al futur’, segons que ha explicat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta.

Els organitzadors de la campanya reclamen que els governs català, valencià i balear s'uneixin per fer un acte conjunt en memòria de la Guerra de Successió i les seves conseqüències sobre el territori. Diuen que són conscients de la dificultat, però segons que han reblat, no deixaran d'insistir.

La Federació Llull es va fundar a finals dels anys 80 de mans d'Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear, les tres principals entitats culturals del nostre país.

lo carrer del riu (15.11.07): La Federació Llull engega una campanya per commemorar els 300 anys de la Guerra de Successió

VilaWeb/ElPunt: Tortosa recorda els 300 anys de la caiguda a les mans dels borbons