lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 d’agost, 2008

L''esquema provisional de temes importants' per a la redacció del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre passa a informació pública

Recull "una descripció clau de la Conca de l'Ebre, la seva realitat i la de les seves masses d'aigua" El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí ha autoritzat la informació pública de 'l'Esquema provisional de temes importants' del procés de planificació hidrològica de la Demarcació Hidrogràfica de l'Ebre. L'anunci es va publicar el 30 de juliol en el Butlletí Oficial de l'Estat amb el qual s'obre un període de sis mesos per a la presentació d'al·legacions. Segons el govern espanyol, aquest esquema, que defineix els principals problemes en la gestió de l'aigua, és 'bàsic' per al procés de redacció del futur Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, que ha d'aprovar-se a la fi de 2009 i respon als dictàmens de la Directiva Marc de l'Aigua. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) va presentar aquest document el passat 10 de juliol davant el Consell de l'Aigua de la Conca, màxim òrgan de planificació, en el marc de la Tribuna de l'Aigua de la Expo Saragossa 2008. Amb ell, culmina la fase central del procés de participació realitzat per a la redacció del nou Pla i recull 'una descripció clau de la Conca de l'Ebre, la seva realitat i la de les seves masses d'aigua, els usos i demandes d'aigua, els projectes i plans en marxa i les alternatives de gestió'.

A més, seguint les línies fixades per la Unió Europea, el seu objectiu és 'definir els problemes principals, que s'han resumit en 24 temes importants i sobretot, oferir les alternatives de gestió', segons la CHE. Per complir aquest objectiu, l'organisme de conca ha estudiat més de 10.000 propostes que usuaris i representants de tota la Conca han presentat en 120 reunions organitzades durant la fase de participació per al Pla Hidrològic en les quals han participat més de 3.000 persones de 32 subconques.

D'acord amb les previsions del govern central, el de l'Ebre serà el segon Pla de la història de la Conca i el primer després de l'aprovació de la Directiva Marc de l'Aigua. La legislació europea fixa com objectiu comú per a totes les conques de la Unión arribar a el bon estat ecològic de les masses d'aigua al 2015. Per a arribar a aquest horitzó l'acció del futur Pla Hidrològic s'ha resumit en quatre eixos: els cabals ecològics, tant el seu establiment, com la seva modulació, tenint en compte la realitat de cada tram i les diferents èpoques de l'any, així com les mitjanes d'anys normals i anys secs – a partir dels avanços de diferents treballs realitzats per les Comunitats Autònomes, la Confederació de l'Ebre i l'acció coordinada del Ministeri de Medi ambient-; la millora de la qualitat de les masses d'aigua, destacant la necessitat d'aplicar mesures que frenin el problema de les espècies invasores que provoquen l'alteració dels ecosistemes; la satisfacció sostenible de les demandes; i la gestió integral de l'aigua, amb el concepte d'unitat de conca, però implicant la coresponsabilitat de totes les administracions.

En la seva part final recull una selecció d'aquests assumptes d'interès per a la planificació en la Conca. En total s'han resumit en 24 temes que inclouen 'una àmplia gamma de propostes d'actuació i que s'han dividit en objectius mediambientals, atenció de les demandes i fenòmens extrems'.

Així, entre els objectius mediambientals figuren la contaminació puntual; la contaminació difusa; la salinització; els sediments contaminats; l'extracció d'aigua; els cabals ecològics; els recursos hídriccs i canvi climàtic; les alteracions morfològiques i riberes; les zones protegides; les reserves fluvials; els llacs i aiguamolls; el Delta de l'Ebre; les costes; la invasió d'espècies al·lòctones i el musclo zebrat.

Pel que fa a l'atenció de les demandes, són el proveïment urbà; els usos agraris; els usos energètics; els usos industrials; els usos lúdics i recreatius; els altres usos: l'aqüicultura i les infraestructures bàsiques. Per últim, els fenòmens extrems: les avingudes i les sequeres.

El text està a la disposició del públic tant en la seu de l'Organisme de Cuenca, al Passeig Sagasta de Saragossa, així com també a través d'Internet a la web de la Confederació.

L’òmnibus de la mort: parada Falset

El periodista falsetà Toni Orensanz acaba de publicar el llibre d’investigació periodística ‘L’òmnibus de la mort: parada Falset’ (Ara Llibres), un relat sobre un macabre autobús que l’any 1936 portava la seva carrosseria amb diverses calaveres pintades i que tranportava als integrants de l’anomenada ‘Brigada de la Muerte’. Les accions d’aquesta brigada, integrada per membres de la FAI, i en particular de Pasqual Fresquet són el fil conductor del llibre, que relata les accions d’aquests individus que, amb base a Casp, van deixar un reguitzell de 247 afusellats a setze municipis de les comarques del Priorat, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Camp i a diversos municipis de l’Aragó entre els mesos de juliol i setembre del 36.

El punt de partida de la història que relata Orensanz és la parada que el bus dels brigadistes de la mort va fer a Falset, on van assassinar 27 veïns del poble en una sola nit. Alhora, el llibre es pregunta qui eren i d’on havien sortit els integrants de la Brigada de la muerte, què pensaven i quines eren les seves raons. L’objectiu del llibre és intentar descriure i comprendre millor com funcionava i a què obeïa la violència revolucionària de l’estiu de 1936, centrada sobretot en persones de dretes, religiosos i capellans, grans propietaris, feixistes i moltes altres persones que van trobar la mort pura i simplement perque figuraven en les llistes que algú altre havia proporcionat a aquests justiciers que deien actuar en nom del progrés i la revolució. Pel que fa a Fresquet, el llibre també inclou alguns estudis grafològics sobre la seva personalitat que, segons Orensanz, conclouen que no es tractava d’un boig, sinó d’un individu perfectament conscient de les seves accions, una orgia de sang que va motivar la preocupació dels mateixos anarquistes d’altres zones o de la mateixa Generalitat. VilaWeb/ElPunt: Toni Orensanz.: «No hi ha cap manual perquè un burgès pugui interpretar una revolució»

L'òmnibus de la mort: parada Falset

Josep Gironès: La cabana

El secret del brigadista: Andreu Claret aborda els fets de la Fatarella en la seva primera novel.la

Campanya a favor de l'estelada per la Diada

Quasi una desena d'ajuntaments es comprometen a hissar la bandera independentista La campanya a favor del centenari de l’estelada i de penjar la bandera independentista als seus respectius ajuntaments per la Diada ha rebut ja l'adhesió de nou ciutats catalanes: Vilafranca del Penedès, capital de l'Alt Penedès; Figueres, capital de l'Alt Empordà; Arenys de Munt (Maresme); Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental); Tona (Osona); Manlleu (Osona); Calldetenes (Osona); Santa Eugènia de Berga (Osona); i Vilassar (Maresme). A Vic, capital de la comarca d’Osona, la moció de la CUP presentada per tal que es pengi al balcó de l´Ajuntament a senyera estelada els dies 10 i 11 de setembre, ha estat rebutjada. L´equip de govern de CiU, PSC i ERC ha presentat una moció alternativa en la qual es preveu donar el nom de Vicenç A. Ballester, creador de l´estelada, a un carrer de la ciutat, tal i com es proposa des de la Comissió 100 anys d´estelada; i també l´adhesió a l´homenatge del centenari de l´estelada a través de l'acte de la marxa dels vigatans, que es fa amb motiu de l'Onze de Setembre. www.estelada.cat

Gasol presumeix de ser espanyol

El jugador català afirma que "ya no es una excusa, es una responsabilidad" Pau Gasol és el protagonista del darrer espot publicitari de Nike que promociona el lema Ser español ya no es una excusa es una responsabilidad. Aquesta frase tanca l'anunci en el qual el jugador de bàsquet de Sant Boi es dirigeix als afeccionats espanyols per demanar-los ambició en els seus objectius, ara que es celebren els Jocs Olímpics de Pequin. Gasol agraeix les felicitacions que ha rebut pels seus èxits esportius, però els retreu que "si ya os dáis por satisfechos (con el que ya se ha hecho) estaréis ayudando muy poco a nuestro país. De hecho estáis limitando nuestras posibilidades. Está bien conseguir que tu país te admire, pero es mucho mejor que el mundo admire tu país. ¿No crees?". L'anunci finalitza amb el lema de la campanya escrit amb lletres blanques sobre un fons negre.

Bon Preu distribueix 2.500 xapes als seus treballadors amb el missatge 'Si us plau parla'm en català'

D'aquesta manera el grup de distribució osonenc se suma a la campanya amb el mateix nom promoguda per diferents entitats i organismes

El grup Bon Preu ha distribuït un total de 2.500 xapes entre els seus treballadors dels 111 establiments de les marques Bonpreu, Esclat i Orangutan amb el missatge Si us plau parla'm en català. D'aquesta manera el grup de distribució osonenc se suma a la campanya amb el mateix nom promoguda per diferents entitats i organismes. Segons ha informat l'empresa, l'objectiu d'aquesta adhesió és que es faci ús del català "sempre que sigui possible (quan l'interlocutor l'entengui)". Segons l'empresa, en molts casos el canvi automàtic d'idioma "perjudica" les persones nouvingudes que volen aprendre el català tant si són clients com si són treballadors.

A l'entorn de l'empresa es vol fomentar que els treballadors no catalano-parlants s'acostumin a parlar aquesta llengua per millorar-ne l'aprenentatge. Els empleats poden portar la xapa de manera voluntària durant la seva jornada laboral. Des de l'empresa es considera que la campanya ajudarà principalment a tots aquells que tenen ganes d'aprendre i comunicar-se en català.

Aquesta campanya està formada per tota una sèrie de postals en les quals els protagonistes utilitzen el català habitualment encara que no sigui la seva primera llengua. La campanya Si us plau, parla'm català està impulsada per la Plataforma per la Llengua, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Fundació Jaume Bofill i la Secretaria de política lingüística de la Generalitat de Catalunya.

L'Associació en Defensa de la Terra i el Vent de Tots denuncia l'eòlica Copcisa però la declaració al jutjat s'ajorna fins al setembre

L'Associació en Defensa de la Terra i el Vent de Tots ha presentat una denúncia davant el jutjat de Gandesa contra l'empresa eòlica Copcisa, argumentant que treballadors de la companyia haurien entrat amb màquines a finques de Corbera d'Ebre (Terra Alta) sense el consentiment dels propietaris i sense que estigui aprovat el pla urbanístic especial que permetria l'inici de la construcció dels parcs eòlics projectats a la zona. A més, l'entitat ha advertit que en els terrenys on l'empresa treballava hi ha restes humanes de combatents i d'explosius de la Batalla de l'Ebre. Tot i així, la declaració que havien de fer els responsables de Copcisa davant el jutjat s'ha ajornat fins al setembre.

Un error de calibratge a la central nuclear d'Ascó I fa aïllar la ventilació del recinte de contenció

La central nuclear d'Ascó I torna a funcionar al 100% de la seva potència després que diumenge passat es produís un aïllament de la ventilació del recinte de contenció per l'activació d'un sensor, provocat per un error de calibratge. Segons ha informat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) en la seva pàgina web, els monitors de radiació estaven ajustats al 70% de la seva potència, de manera que quan la central va assolir de nou el 100% es va produir el senyal d'aïllament de la ventilació del recinte de contenció, que no obstant no va afectar al rendiment de la planta atòmica. El succés ha estat notificat i classificat com a nivell 0 en l'escala INES de successos nuclears.