lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 de juliol, 2010

El Parlament europeu admet la queixa sobre el cementiri nuclear

Tanquem les Nuclears, Ecologistes en Acció de Catalunya i Greenpeace han expressat avui la seva satisfacció per la decisió del Comité de Peticions del Parlament Europeu d’admetre a tràmit la queixa presentada el mes d’abril d’enguany en relació a la resolució del 23 de desembre del 2009 per la qual el Ministeri d’Indústria va efectuar la convocatoria pública per trobar un municipi que allotgi el cementiri nuclear (eufemísticament anomenat Magatzem Temporal Centralitzat, MTC), de residus radioactius d’alta activitat, i el seu centre tecnològic associat.

Els arguments de les organitzacions ecologistes van ser que la convocatoria es feia pública en plena revisió de la proposta modificada de directiva (Euratom) COM (2004) 526, que proposa augmentar els nivells exigits d’informació i participación als ciutadans respecte als residus nuclears, de manera que s’evitéssin els efectes d’una revisió d’aquesta directiva a l’alça, i que el procés contravé el Conveni sobre l'accés a la informació, la participació del públic a la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient (conegut com a Conveni Aarhus), elaborat a Aarhus (Dinamarca) el 25 de juny de 1998, ratificat per Espanya mitjançant instrument de 15 de desembre de 2004 i en vigor en el nostre país des del 29 de març de 2005.

En aceptar a tràmit la queixa i demanar a la Comissió Europea que iniciï una investigación preliminar sobre els diferents aspectos del problema, el Comité de Peticions se suma a les institucions que han estat públicament critiques amb el procediment amb què Miguel Sebastian, ministre d’Indústria, ha rellançat el projecte iniciat pel seu antecesor en el càrrec, José Montilla. Així, i com a conseqüència del recurs contra la ressolució del 23 de desembre que, amb similars arguments, van presentar Greenpeace i Ecologistes en Acció davant l’Audiència Nacional, aquest tribunal ha obligat al Ministeri d’Indústria a lliurar informes clau sobre el cementiri nuclear. Per a Greenpace, Ecologistes en Acció i Tanquem les Nuclears, les triomfalistes declaracions del ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, ahir al senat per contestar la interpel·lació del senador de l’Entesa Catalana de Progrés, Pere Muñoz, denoten que el ministre creu comptar amb la complicitat del PP per portar endavant una iniciativa que no s’ajusta a la llei.

El senador d'ERC Pere Muñoz presenta una moció que demana garantir el consens en l'establiment del cementiri nuclear

El senador d'ERC Pere Muñoz ha presentat una moció que demana 'vincular qualsevol procés sobre la futura ubicació de l'MTC al consens social i institucional', especialment amb les comunitats autònomes que puguin veure's afectades per les candidatures municipals presentades, i en aquest sentit demana que es respectin els acords dels parlaments respectius. Muñoz ha decidit presentar aquesta moció atesa 'la manca de concreció i el retard del govern espanyol a l'hora de clarificar la ubicació del cementiri de residus nuclears'.

L'Estat s'agafa més temps per consensuar el magatzem nuclear

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va preferir no concretar ahir a la tarda el nou calendari que té el govern de l'Estat per designar la seu del futur magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. Sebastián va haver de respondre al Senat una pregunta del senador republicà de l'Entesa Catalana de Progrés, el flixenc Pere Muñoz, que li va demanar pels terminis que s'ha fixat l'executiu per decidir l'emplaçament de l'MTC, sobretot tenint en compte el rebuig de Catalunya a la candidatura d'Ascó, i que diàriament hi ha un reguitzell d'informacions sobre les possibilitats de les diverses candidatures. Però el ministre es va limitar a dir que la comissió interministerial encara ha de pronunciar-se sobre la millor candidatura fent servir criteris tècnics, i que el govern estatal ha d'acabar de consensuar la seu de l'MTC amb les comunitats autònomes i els partits polítics. De fet, Sebastián va recordar que l'emplaçament del magatzem nuclear seria un dels temes que s'inclourien en el nou pacte estatal sobre l'energia que han començat a negociar el PSOE i el PP. “Més que ansietat entre els que no el volen, el que m'ha arribat és l'ansietat dels que sí que el volen”, va sentenciar el ministre quan Muñoz li va plantejar “l'ansietat” i “la pressió” dels municipis propers als ajuntaments candidats.

Puigcercós: «Montilla ha anat a la Moncloa a recollir el finiquito»

Joan Puigcercós ERC 210710 RAC1

El president d'ERC, Joan Puigcercós ha encetat la campanya i amb certa vehemència expositiva. En una compareixença davant els mitjans a primera hora d'aquesta tarda ha marcat l'agenda política d'ERC pels propers mesos. Puigcercós ha valorat la votació d'ahir a Madrid i la trobada del President Montilla amb Zapatero ."Avui Montilla, ha anat a la Moncloa a buscar el finiquito" ha ironitzat el cap de files dels republicans.

Per Puigcercós, el PSC "ha baixat en una estació que no existeix, el federalisme, una estació on no hi ha res i s'ha estimat més salvar l'esquena d'en Zapatero abans que el país". Amb aquesta premissa, Puigcercós ha donat per tancat el projecte en comú amb el PSC i ha deixat entreveure que en "altres circumstàncies" - no quan queden pocs mesos per esgotar la legislatura- haguéssim sortit de Govern. "Estem en temps de descompte, i a partir del proper ple - que serà l'últim de la legislatura- el govern estarà en interinatge, seria ridícul sortir ara de Govern" ha assegurat Puigcercós.

Per això, el president d'ERC ha demanat eleccions el més aviat possible, apuntant el mes d'octubre com la millor data. Fórmula del tripartit esgotada i, en paraules de Puigcercós, per "les festes de Gràcia s'encetarà el curs polític amb la campanya electoral". Nació Digital: Montilla surt de la Moncloa amb les mans buides

Obiols reclama unitat interna al PSC i un grup propi al Congrés la pròxima legislatura

El líder del corrent d'opinió del PSC Nou Cicle i eurodiputat socialista Raimon Obiols ha reclamat aquest dimecres unitat interna dins del PSC després de mostrar el seu temor que 'que hi hagi en curs operacions que busquin la divisió del partit o la dispersió del grup dirigent'. S'indica també en un document de Nou Cicle, en el qual es reclama incorporar l'expresident de la Generalitat i exlíder del PSC Pasqual Maragall 'de nou activament, amb els companys que l'estimen i que sempre li van donar suport'. Obiols també ha considerat que la qüestió del grup propi del PSC al Congrés s'ha de resoldre i que 's'han d'obrir converses de cara la pròxima legislatura per resoldre aquesta qüestió'.

Nació Digital: La vella guàrdia del PSC demana el retorn de Maragall

Duran salva Zapatero

El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha anunciat que la seva formació s'abstindrà en la votació del sostre de despesa, l'avantsala dels pressupostos, perquè entén que és necessari per a la reducció del dèficit. La seva decisió obre la porta a l'aprovació per majoria simple si altres grups com Coalición Canaria opten per una abstenció. Malgrat tot, Duran ha insistit que CiU no votarà a favor dels pressupostos després de l'estiu, i ha reiterat que un cop fetes les reformes necessàries i 'urgents' s'haurà acabat el temps del president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.

El passat mes de juny el sostre de despesa ja va superar el primer tràmit gràcies a l'abstenció de la federació nacionalista al Congrés i al Senat. Després de l'estiu Zapatero obrirà la ronda de contactes habituals amb tots els grups parlamentaris per tal d'obtenir els suports necessaris per aprovar els comptes. De moment, el president espanyol no té garantit el suport de cap grup català i tot apunta que haurà de buscar l'aliança amb el PNB per tirar-los endavant. Tot i això, les tensions que genera entre els socialistes bascos un possible acord PSOE-PNB a Madrid difuculten per ara una entesa estable.

Òmnium cedirà la pancarta del 10J al Museu d'Història de Catalunya

Òmnium Cultural farà donació de la pancarta de la manifestació del 10 de juliol al Museu d'Història de Catalunya. La pancarta, que porta per lema 'Som una nació. Nosaltres decidim' va encapçalar la històrica manifestació del passat 10 de juliol que va reunir més d'un milió de persones a Barcelona a favor del dret a decidir i la independència de Catalunya. El lliurament del cartell tindrà lloc aquest dijous al Museu d'Història i comptarà amb la presència de Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, i Agustí Alcoberro, director del Museu d'Història. D'aquesta manera, les noves generacions podran conèixer la primera gran manifestació independentista de la història del país, i la pancarta passarà a formar part del fons d'objectes històrics i emblemàtics de Catalunya, com la recreació de la proclamació de Francesc Macià al balcó de la plaça Sant Jaume, en la proclamació de la República.

El tema 'En un poble oprimit', de Titot i David Rosell, ja té videoclip

Francesc Ribera 'Titot' i David Rosell, membres de Brams, van obrir a la primeria de mes un concurs per a trobar un vídeo adequat a l'adaptació que havien fet de 'En un poble oprimit', cançó original de Josep Aixalà 'Tallafocs'. A les bases del concurs, Titot i Rossell demanaven un vídeo d'estil 'lipdub', d'un sol pla-seqüència i amb els participants cantant i ballant. Aquestes últimes setmanes han rebut mitja dotzena de propostes. I ara, després d'un període de votació pública, s'ha elegit el vídeo guanyador: és el que han confegit els 'clients i amics del Bar Negre de Berga'.

El Code efectuarà un tractament addicional aquest mes de juliol per frenar la proliferació de mosca negra adulta

El Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code) efectuarà un tractament addicional contra la mosca negra, probablement la setmana vinent, per frenar la proliferació d'exemplars adults en nombrosos punts de les Terres de l'Ebre durant els últims mesos. El retard en la signatura del conveni de finançament de les actuacions amb l'Agència de la Protecció de la Salut, que va ajornar els tractaments fins el passat mes de juny, ha afavorit l'explosió de la plaga, malgrat l'efectivitat de les primeres actuacions. Per evitar-ho, el president del Code, Antoni Montagut, ha tornat a reclamar al Govern que s'integri definitivament a l'ens, tal i com es ve plantejant des de fa sis anys.

Avui fa un any

"Al temple hi ha un poema, titulat 'Pèrdua', esculpit a la pedra.
Té tres paraules, però el poeta les ha ratllat.
No pots llegir 'Pèrdua', només sentir-ho."
(de la pel·lícula 'Memoirs of a Geisha')