lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de juny, 2009

Oriol Junqueras amenaça amb portar als tribunals europeus l'estat espanyol

El candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha amenaçat l'estat espanyol de portar-lo davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) si 'no canvia d'actitud' i 'no respecta' la directiva europea de cel únic, segons la qual 'les companyies aèries poden enlairar-se i aterrar on vulguin'. Junqueras ha denunciat que l'estat espanyol no compleix aquesta directiva quan ha signat una trentena de convenis bilaterals amb estats no membres de la UE 'pels quals s'imposa a les companyies aèries de bandera a aterrar i enlairar-se des de Barajas', en detriment de l'aeroport del Prat. Segons Junqueras, això 'és una clara discriminació de l'economia catalana'.

Josep Maria Sáez (ERC) critica la PDE pel vot nul

No et facis mala sang! El candidat ebrenc d'ERC a les europees i regidor de l'Ajuntament de Miravet, Josep Maria Sáez, va criticar ahir la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) perquè defensa el vot nul. Sáez, en un debat a Ràdio Ebre, va recordar que el programa d'ERC és contrari als transvasaments i va lamentar que la PDE fes la seua proposta sense debatre-la amb les plataformes locals. «És un acord de quatre amics», va dir.

La batllessa d'Hernani, condemnada a un any de presó per enaltiment del terrorisme

L'Audiència Nacional espanyola ha condemnat la batllessa d'Hernani, Marian Beitialarrangoitia Lizarralde, a un any de presó i set anys d'inhabilitació política per haver demanat un aplaudiment pels membres d'ETA Igor Portu i Martín Sarasola en un acte electoral d'ANB el gener del 2008. La condemna és pel delicte d'enaltiment del terrorisme; el jutge ha desestimat que les seves paraules es puguessin acollir al dret de la llibertat d'expressió.

Tot i amb això, Beitialarrangoitia no haurà d'ingressar a presó perquè la condemna és inferior a dos anys, i no té antecents. Pel que fa a la inhabilitació, de moment no es farà efectiva perquè la sentència té un marge per a poder recórrer. El procediment contra la batllessa es va obrir basant-se en les paraules que va pronunciar dies després de la detenció de Portu i Sarasola, acusats de l'atemptat de la T-4 a l'aeroport de Madrid, i arran de les suposades tortures que havien patit durant la detenció. L'acte tenia com a objectiu presentar la candidatura d'ANB, però Beitialarrangoitia també va voler dedicar 'ànims, abraçades i un allau d'aplaudiments' als dos membres d'ETA i 'a tots els presos polítics bascos que es troben dispersats a les presons de França i Espanya'.

El CSN proposa per unanimitat prorrogar l'activitat de la central de Garoña 10 anys

Quina sorpresa! El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) s'ha inclinat per unanimitat a favor de prorrogar 10 anys l'operativitat de la central nuclear de Garoña (Burgos), segons fonts pròximes a les deliberacions.

Els cinc consellers del CSN --dos a proposta del PSOE, dos del PP i un de CiU-- han conclòs avui l'informe definitiu sobre la pròrroga sol·licitada pel titular de la instal·lació nuclear, i l'han registrat al Ministeri d'Indústria.

L'informe requereix a la central que renovi "molts quilòmetres" de cablejat elèctric, alguns de soterrats, així com mesures per a la purificació de l'atmosfera de la sala de control que assegurin la integritat dels treballadors en cas d'accident.

Aquest informe no és vinculant per al Govern, de manera que serà l'Executiu qui prendrà la decisió sobre la continuïtat de Garoña fins al 5 de juliol del 2019. No obstant, la presidenta del CSN, Carmen Martínez Ten, sí, la que surt al costat de l'ancalde d'Ascó que treballa a la nuclear, no entregarà en mà l'informe al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, fins dilluns que ve, i a continuació compareixerà davant els mitjans de comunicació, juntament amb la resta de consellers, per presentar el contingut i els detalls del dictamen.

La pròrroga "limitada" del funcionament de la central burgalesa podria seguir un esquema similar al de la central José Cabrera, a Almonacid de Zorita (Guadalajara), que va tancar el 2006.

De la Vega assegura que el govern espanyol continuarà "en la mateixa línia" per impulsar el reconeixement del català a la UE

"amb totes les lletres" La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat aquest divendres que l'executiu espanyol continuarà "en la mateixa línia" d'impulsar el reconeixement del català a la Unió Europea.

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, De la Vega ha respost així en ser preguntada sobre si el govern espanyol té previst impulsar durant la Presidència espanyola de la UE l'oficialitat del català "amb el mateix estatus" que altres llengües més minoritàries, com el lituà o el maltès.

Segons De la Vega, l'executiu de Zapatero ha fet "avenços importants" per aconseguir a la UE el reconeixement de les llengües cooficial de l'Estat.

De la Vega ha assegurat que seguiran treballant de la mateixa manera com fins ara per impulsar i avançar en aquest sentit.

Berlusconi lamenta que Milà sembli una ciutat "africana" pel nombre d'immigrants...

...i casa seva un "Harem" segons les fotos publicades avui a El País. Berlusconi 050609 CATr

El primer ministre d'Itàlia, Silvio Berlusconi, ha lamentat avui que Milà sembli més una "ciutat africana" que italiana a causa de l'alt percentatge d'estrangers que hi viuen. Berlusconi 050609 RAC1

Segons la "fotografia de la realitat" oferta pel premier, només cal passejar-se pels carrers del centre de la ciutat per comprovar que "el 60% de les persones són estrangeres i el 40% són italianes". Per aquesta raó, "m'he preguntat si aquesta és la Itàlia del futur que volen els italians i la resposta és no", ha afirmat el primer ministre en unes declaracions a la RAI, la ràdio pública italiana. Berlusconi 050609 COMr

Berlusconi ha reprès així una de les idees que va exposar ahir en un discurs electoral celebrat a Milà i en què va defensar les polítiques que ha portat a terme el seu Govern per lluitar contra la immigració il·legal. No pot ser que "quan passegem per les nostres ciutats, i m'ha passat a Milà, ens sembli que estem en una ciutat africana i no en una ciutat europea a causa del nombre d'estrangers", va dir ahir a la nit Il Cavaliere. El País: Las fotos que Berlusconi vetó

Catalunya s'estrena amb pavelló propi a la Biennal de Venècia

Per primera vegada, Catalunya disposa d'un pavelló propi a la Biennal de Venècia, emmarcat en els 'Eventi Collateralli', que acullen les expressions artístiques de territoris amb identitat pròpia. Una presència permet la visibilitat internacional a primer nivell del bon moment de la creativitat catalana. El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presentat aquest divendres el pavelló català a la Biennal de Venècia com un exemple del moment d'innovació artística que viu el país, on passen 'coses molt interessants socialment' segons el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, que s'ha aventurat a parlar de trets identificatius d'una 'revolució social en marxa'.

Exhumen les restes del cantautor Víctor Jara per aclarir el seu assassinat

Agents policials i del Servei Mèdic Legal han exhumat les restes del popular cantautor xilè Víctor Jara en el marc d'una investigació per aclarir el seu assassinat tres dies després del cop d'Estat del general Augusto Pinochet, l'11 de setembre de 1973.

Jara va morir tirotejat a l'Estadi Xile de la capital, que després del cop militar van fer servir com a centre de detenció i tortura. L'exhumació, que s'ha allargat més de quatre hores, ha estat ordenada pel jutge Juan Fuentes.

Les restes de Jara, l'assassinat del qual es va convertir en un dels símbols en contra de la dictadura de Pinochet (1973-1990), van ser traslladades des del Cementiri General de Santiago al Servei Mèdic Legal (SML). "És tremendament important per obtenir resultats i establir què és el que va passar fer aquest tipus d'exhumació i fer una autòpsia com cal, ja que no es va fer l'any 1973", ha assenyalat l'advocat Nelson Caucoto, representant de la viuda del cantautor, Joan Turner, d'origen britànic. "Tal com es diu que els llocs dels fets parlen, jo crec que el cos de la víctima també parla", ha afegit. El País: Exhumados los restos de Víctor Jara para investigar su asesinato