lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de març, 2010

Un incident amb les barres de control obliga a aturar Vandellòs II

Es pot viure amb l'ai al cor ? La central de Vandellòs II va viure ahir una aturada no programada després que, en una prova periòdica de moviment de barres de control, una d'aquestes barres es va inserir del tot en el nucli del reactor, i tres més hi van relliscar fins a la meitat. L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), titular de la central, va abaixar la càrrega fins a arribar al mode d'espera calenta, per analitzar-ne les causes. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) enviarà un equip d'inspecció per verificar les causes del succés, que no ha suposat, com sempre diuen ells, cap risc per als treballadors ni la població, i que ha estat classificat en el nivell 0 de l'escala internacional.

D'altra banda, el CSN va aprovar ahir la segona revisió del pla Procura, dissenyat per l'ANAV per revisar i corregir d'ara al 2012 els mecanismes d'actuació, avaluació de successos, presa de decisions i comunicació interna, arran de les deficiències en l'episodi de partícules radioactives que es van detectar fora d'Ascó I. El CSN, a més, va aprovar l'informe preceptiu per a la nova directriu bàsica que prepara l'Estat per unificar criteris mínims en els plans especials de protecció civil per a zones en risc radiològic.

Diari de Tarragona: Detecten que la temperatura de l'aigua d'un tanc d'Ascó II ha superat el límit durant 'diverses hores'

El Punt: La Coordinadora Anticementiri Nuclear fa una conferència avui a Valls

ICV-EUiA vol que l'Ajuntament insti Ascó a aparcar la candidatura per al cementiri nuclear

El grup d'ICV-EUiA de Reus entrarà demà una moció al ple municipal perquè l'Ajuntament insti el consistori d'Ascó a revocar la candidatura per al cementiri nuclear. El portaveu, Ernest París, va dir que s'ha fet «sense consens previ al territori» i que el Parlament s'ha expressat en contra del cementiri, i que el mateix President, José Montilla, fa poc ha indicat que no hi ha prou consens al territori per dur-hi un cementiri nuclear. ICV-EUiA també demana que el govern estatal supediti la construcció de l'MTC a un pla de tancament progressiu de les centrals nuclears. Les mocions de rebuig han obtingut el suport de més de 61 ajuntaments de la zona de l'Ebre i del Camp de Tarragona (el 67% de la població).

El cabal de l'Ebre supera els 840 metres cúbics per segon a causa de les pluges

L'Ebre va assolir ahir a la tarda a Tortosa un cabal màxim de 845,97 metres cúbics per segon, l'aforament més alt dels últims 15 dies, a causa de les pluges a la capçalera de la conca. Dilluns a la tarda, el cabal a Tortosa era d'uns 556 metres cúbics per segon, una xifra semblant a la de tota la segona quinzena de febrer. La reserva d'aigua als embassaments de l'Ebre es troba al 75,8% i ja passa dels 5.830 hectòmetres, tot superant de molt la mitjana dels últims 10 anys, que va ser de 4.664 hectòmetres cúbics.

Un miler de persones reclamen unitat d'acció a l'independentisme per assolir un Estat propi

Un miler de persones s'han aplegat aquest dimecres a Sabadell per reclamar la unitat de l'independentisme català. Aquesta voluntat d'acció conjunta s'ha materialitzat amb la transversalitat dels oradors que hi han intervingut: Joel Joan, Alfons López Tena, Joan Carretero, Josep Guia i Oriol Junqueras, als quals s'ha sumat -virtualment- el president del FC Barcelona, Joan Laporta. Tots ells han coincidit a subratllar la necessitat de treballar plegats per aconseguir un Estat propi i han encoratjat els assistents a treballar amb convicció ja que l'objectiu és més a prop que mai. Un curtmetratge mostrant com seria el país després de la independència ha donat inici a l'acte sobre el qual han planat les consultes sobre la independència que s'han assenyalat en diverses ocasions com un punt d'inflexió en el camí cap a l'Estat propi.

Avui: Un miler de persones s'apleguen a Sabadell per reclamar un Estat propi

Eurodiputats de l'ALE reclamen a l'Eurocambra que la UE fomenti la diversitat lingüística

Reivindicar el paper de les llengües al conjunt de les institucions europees com a element de riquesa cultural fonamental ha estat l'objectiu de la conferència 'Diversitat lingüística: un repte per Europa' organitzada per l'eurogrup Aliança Lliure Europea. L'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, hi ha reivindicat que 'el català no és llengua oficial a les institucions europees perquè l'estat espanyol no vol' i l'europarlamentari cors François Alfonsi ha recordat que avui a Europa 'hi ha una política insuficient' pel que fa a les llengües amenaçades. Una situació encara pitjor en estats 'centralistes' com França, que refusa 'el cors, el bretó i l'occità, igual que passa a Espanya amb el català', ha dit.

Oriol Junqueras: El Govern espanyol bloqueja el català a Europa (indirecte.cat)

Els conductors de la Catalunya del Nord ja poden tornar a lluir la senyera a les seves matrícules

Els vehicles de la Catalunya del Nord ja poden lluir la senyera catalana a la matrícula. A partir d'aquest dijous, els catalans que ho desitgin poden encarregar per Internet que els enviïn dues plaques homologades, però no legals, on se substitueix el símbol de la regió del Llenguadoc-Rosselló per la senyera. El naixement d'aquestes matrícules és fruit d'una campanya, nascuda fa un any i batejada com a 'Simplement catalans', per lluitar contra la desaparició del símbol. Actualment, la iniciativa ja compta amb més de 15.000 adhesions. 'L'objectiu és que se'ns reconeguin els nostres orígens i se'ns identifiqui com a catalans', explica un dels impulsors i president de CDC a la Catalunya del Nord, Jordi Vera.

Avui: Matrícules amb la senyera per als conductors de la Catalunya del Nord