lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de gener, 2008

Tardà diu que Fraga té "les mans tacades de sang", i els populars l'acusen de "feixista"

Tardà 110108 CATr El debat sobre la proposta del PP de convocar un ple extraordinari al Congrés dels Diputats per fer efectiva la il·legalització d'ANB ha derivat aquest divendres en un intercanvi d'acusacions entre el portaveu d'ERC, Joan Tardà, que ha afirmat que el PP té un president honorari –Manuel Fraga- "amb les mans tacades de sang", i els diputats populars, encapçalats per Eduardo Zaplana, que l'han acusat de "feixista". Zaplana ha acabat brindant a Tardà "el més gran dels menyspreus" del PP.

La discussió ha estat tan elevada que la vicepresidenta del Congrés, Carmen Calvo, ha demanat a les parts que retiressin algunes de les seves afirmacions del Diari de Sessions, petició a la que ERC ha accedit, però no el PP.

La polèmica s'ha suscitat en l'última sessió parlamentària del Congrés, ja que les Cambres es dissoldran dimarts que ve, quan la Diputació Permanent debatia la proposta del PP per posar en marxa el procés d'il·legalització de ANB-EAE i el PCTV-EHAK.

En un moment de la seva intervenció, quan posava èmfasi que ANB va lluitar contra el franquisme, Tardà s'ha preguntat "on estava llavors" Manuel Fraga, president d'honor del PP. "Mentre duri el seu raca-raca durarà el meu –ha deixat anar als membres del grup popular–.

El portaveu republicà ha insistit assegurant que "és un fet objectiu" que Fraga "comandava les forces repressores franquistes quan cinc treballadors van morir a mans de la policia el 1976" (els successos de Vitòria, quan l'assalt de la policia a l'església de Sant Francesc de Vitòria va causar cinc morts entre els obrers en vaga que s'hi havien tancat. En aquell moment Fraga va dir la célebre frase “La calle es mia”) i que "era ministre quan es va assassinar Julián Grimau".

El Govern rectifica i anuncia l'adjudicació immediata del túnel de l'AVE a Barcelona

La vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha anunciat aquest divendres a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el Consell d'Administració d'Adif celebrarà una reunió extraordinària el pròxim divendres per adjudicar les obres del túnel de l'AVE que ha de creuar el centre de Barcelona. De la Vega també s'ha mostrat convençuda que tot i la manca d'acord sobre el traspàs de Rodalies que es va evidenciar aquest dijous en la Comissió Bilateral estat-Generalitat les dues parts assoliran un compromís en breu i perquè "l'acord està molt avançat".

També ha negat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president de la Generalitat, José Montilla, posessin de manifest les seves discrepàncies sobre aquesta qüestió en una conversa mantinguda en l'acte de celebració del 70è aniversari del rei Joan Carles. Segons De la Vega, la relació entre Montilla i l'executiu espanyol és "molt bona", "cordial" i "d'amistat".

El govern català i l'escocès intercanviaran informació sobre la legislació en consultes populars

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, han acordat crear un grup de treball conjunt per col·laborar i intercanviar informació en diversos camps, entre els quals les "mesures que des del punt de vista legislatiu puguin fer possible que el poble escocès i el poble català puguin expressar la seva opinió més enllà d'anar a escollir els seus representants", com "una legislació sobre consultes populars".

Carod ha recordat que el govern català s'ha compromès a elaborar una llei de consultes populars en aquesta legislatura. "Si en el transcurs d'aquest temps el govern escocès, que vol fer una llei sobre un aspecte concret, l'autodeterminació, té iniciatives que ens poden ser d'interès, les estudiarem", ha apuntat.

El vicepresident es referia així al compromís electoral del primer ministre escocès de convocar un referèndum d'autodeterminació a Escòcia el 2010, un compromís que en els últims mesos ha endarrerit fins al 2017 per la impossibilitat real de portar a terme la consulta amb un govern en minoria com l'actual.

Carod ha reconegut que la seva pròpia proposta de referèndum sobiranista per al 2014 "no forma part del programa del govern de la Generalitat", sinó que és una proposta d'ERC. Tot i així, ha dit que com a responsable de la política exterior del govern no renuncia a "intercanviar experiències positives amb altres governs" en aquest àmbit i s'ha mostrat convençut que les "mesures d'aprofundiment democràtic" són "un dels terrenys en els quals es poden trobar sens dubte elements de complicitat" entre els governs català i escocès.

En aquest sentit, el vicepresident català ha reconegut sentir "sana enveja" d'Escòcia per la "normalitat democràtica serena" amb la qual el sistema polític britànic assumeix "l'existència de la nació escocesa" i, fins i tot, la possibilitat que es porti a terme un referèndum d'autodeterminació a Escòcia.

Carod ha assegurat així que una de les conclusions extretes de la seva entrevista amb Salmond, que es va celebrar ahir a la seu del Parlament escocès a Edimburg, és que, "salvant les distàncies, sí que en molts aspectes Catalunya és com Escòcia, però l'Estat espanyol no és de cap de les maneres com Anglaterra".

Ridao: "nosaltres ja tenim himne"

El portaveu d'ERC al Parlament i cap de llista per Barcelona al Congrés, Joan Ridao, ha comentat aquest divendres des de la capital del Segrià respecte al fet que ja s'hagi escollit una lletra per a l'himne espanyol que espera que "no ens obliguin ni a cantar-lo ni a conèixer-ne la lletra". Els segadors En aquest sentit, el dirigent independentista ha recordat que els catalans ja tenim un altre himne que "ja té lletra de fa molts anys" tot i que ha reconegut que li sembla molt bé que qualsevol nació vulgui tenir el seu himne amb lletra, com en aquest cas han fet els espanyols, i per això ha mostrat el seu màxim respecte.

Tant de misteri no ens deixava dormir !!!

Desvelat el text proposat pel jurat encarregat d'elegir una lletra per a l'himne espanyol. l'himne d'E 110108 COMr La lletra de l'himne d'Espanya proposada pel jurat encarregat d'elegir-la destaca en quatre estrofes els valors de la unitat dins de l'heterogeneïtat, la seva rica geografia, la llibertat, la democràcia i la pau.

El text va ser entregat ahir al Comitè Olímpic Espanyol (COE) pel president del jurat, Emilio Casares --catedràtic de Musicologia de la Universitat Complutense de Madrid--, encarregat juntament amb altres membres designats per aquest organisme esportiu i per la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) de seleccionar una lletra entre les més de 2.000 cançons rebudes.

El text de l'himne, avançat avui pel diari Abc i confirmat a l'agència Efe per la SGAE, és el següent:

¡Viva España!

Cantemos todos juntos
con distinta voz
y un solo corazón.

Ama a la Patria
pues sabe abrazar,
bajo su cielo azul,
pueblos en libertad.

¡Viva España!
Desde los verdes valles
al inmenso mar,
un himno de hermandad.

Gloria a los hijos
que a la Historia dan
justicia y grandeza,
democracia y paz.

Una filtració al diari ABC ha engegat a rodar la presentació de la proposta de lletra per a l'himne espanyol que tenia previst fer el Comitè Olímpic Espanyol (COE) el proper 21 de gener. El president de la Reial Federació Espanyola d'Atletisme (RFEA) i vicepresident del Comitè Olímpic Espanyol (COE), José María Odriozola, ha expressat el seu malestar assegurant que li ha semblat "fatal" que s'hagi publicat la lletra de l'himne, perquè "estava molt zelosament guardada".

El COE, que ha engegat una campanya per dotar de lletra la Marxa reial amb la finalitat que els seus representants esportius la cantin en les competicions en què aquesta soni, tenia previst fer una estrena de la lletra durant la gala que el COE celebrarà a Madrid el 21 de gener, on s'esperava que Plácido Domingo cantés per primer cop la lletra.

Paulino Cubero, aturat de 52 anys, natural de Granátula de Calatrava (Ciudad Real), és l'autor del text que proposa el COE, que consta de quatre estrofes i que, segons l'autor, "reflecteix la pàtria tal com jo l'entenc".

Vaga de mestres als centres públics el 14 de febrer

Els sindicats de mestres i professors han decidit plantar cara al conseller d'Educació, eMaragall, i han convocat una jornada de vaga en l'ensenyament públic per al pròxim 14 de febrer per exigir la retirada del document de bases de la futura llei d'educació de Catalunya, de l'elaboració de la qual han estat apartats. Les forces sindicals afirmen que el projecte culpabilitza dels mals de l'educació el professorat, en el qual se centren les reformes, alhora que l'Administració defuig les seves responsabilitats, com la de comprometre's a injectar més diners en un sistema que està finançat de forma deficient.

Set anys després que el sector protagonitzés a Catalunya la seva última jornada d'aturada durant l'última legislatura de CiU, les cinc formacions que en les últimes eleccions sindicals van obtenir representació en escoles i instituts (USTEC- STES, CCOO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT) han aconseguit posar-se d'acord per desafiar el Govern en vigília de la convocatòria de les eleccions generals del 9-M.

L'aturada, fixada per a un dijous, anirà acompanyada d'una manifestació, que es farà el diumenge 17, en què es busca la complicitat de la ciutadania per "reclamar la mesures educatives que Catalunya necessita".

Mario Monti confirma que la MAT se soterrarà en els trams de paratges naturals "especialment delicats"

El coordinador europeu per a la interconnexió elèctrica amb França, Mario Monti, recull en l'informe presentat aquest dijous que a causa del caràcter excepcional del projecte de la interconnexió, s'han d'aplicar opcions tècniques també excepcionals, com ara el soterrament parcial de la línia en els paratges naturals "especialment delicats".

No obstant, Monti no ha volgut concretar quins trams se soterraran, és a dir, quins són aquests paratges, ja que aquesta decisió s'haurà d'avaluar en les pròximes setmanes. El coordinador europeu també ha observat que fa tres o quatre setmanes la paraula "soterrament" era impronunciable, però que ara aquesta solució és l'única resposta que troba per convèncer els opositors preocupats pel medi ambient i el patrimoni natural.

"És una solució que costarà molts més diners" i, per tant, "cal trobar un equilibri", examinant en quins trams la MAT tindrà un impacte molt negatiu per al medi ambient i soterrar-los, segons Monti. La policia francesa ha alliberat els set membres de la plataforma No a la MAT, detinguts aquest dijous al matí mentre intentaven manifestar-se a les portes de l'Elisi, on se celebrava la cimera hispano-francesa. Segons ha explicat el portaveu del col•lectiu, Pasqual Aguilar, els agents els han traslladat a una comissaria allunyada, on han estat retinguts durant dues hores. Després, els han advertit que no tornessin al lloc de la cimera perquè els tornarien a detenir. Els manifestants, però, han aconseguit entregar un comunicat on manifesten el seu rebuig als 400 kV als gabinet de premsa de la presidència francesa.

Catalunya-Argentina, el 25 de maig a Barcelona

La Federació Catalana de Futbol (FCF) ha tancat un acord amb l'empresa Multimèdia Sports i l'Associació de Futbol Argentí (AFA) per disputar un amistós a Barcelona el 25 de maig. La celebració del partit està supeditada a l'autorització que ha de donar la Federació Espanyola de Futbol (RFEF).

En una nota publicada a la web oficial de la FCF s'assegura que el passat 13 de desembre es va enviar una carta a Ángel María Villar, president de la RFEF sol·licitant l'esmentat permís. En aquest sentit, s'espera evitar la negativa de la RFEF que va impedir disputar el Catalunya-Estats Units programat per a la passada tardor. El 18 de gener, la Junta Directiva de la RFEF es reuneix a Sant Sebastià i s'espera que es pronunciï sobre el Catalunya-Argentina.

Les dues seleccions ja es van enfrontar a Barcelona el 29 de desembre del 2004, un partit que va acabar amb victòria argentina per tres gols a zero.

La FCF ha anunciat que el partit contra Argentina inclourà un homenatge als jugadors Pep Guardiola i Roger García. Tots dos han estat capitans de la selecció catalana i per tant es vol reconèixer la seva trajectòria en el primer partit que la selecció jugarà a casa des que tots dos van anunciar la seva retirada del futbol.