lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de maig, 2010

Ascó I es desconnecta de la xarxa a causa de l'obertura del centre de potència per un error humà

La central nuclear Ascó I s'ha desconnectat de la xarxa elèctrica a causa de l'obertura per un error humà del centre de potència, segons informa el Servei de Seguretat Nuclear. La central ha hagut de dur a terme una aturada no programada del reactor per aquesta obertura del centre de potència, que alimenta les bombes de circulació que refrigeren el condensador. El centre de potència que s'ha obert és el de la unitat II, que està aturada perquè s'està recarregant. Tots los sistemes de seguretat del reactor I han funcionat correctament i s'espera que al llarg d'aquest dissabte Ascó I es pugui tornar a connectar a la xarxa.

El CSN ha tirat mà de fotocòpia i ha dit que aquest fet no ha tingut cap afectació sobre els treballadors, ni sobre la població o el medi ambient i el succés ha estat qualificat de nivell 0, com sempre. Mentrestant, al poble fan el Mercat Medieval i "aquí paz y después gloria".

elPeriódico: Un error humà obliga a parar el reactor d'Ascó I

Carod avança que aquest any ja s'aplicaran noves bonificacions en els peatges

El vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, ha avançat avui que el govern preveu aplicar aquest any noves bonificacions en els peatges. El polític d'ERC ha deixat clar que en cap cas es preveu suprimir les barreres, però sí la introducció de descomptes.

Encara està per concretar a qui afectaran aquestes bonificacions. Tanmateix, Carod diu que podrien treure'n beneficis els conductors dels vehicles menys contaminants o els que viatgin amb almenys un acompanyant. "A Catalunya hi continuarà havent peatges, perquè no tots els usuaris de les autopistes catalanes són catalans", ha reblat, recordant que el Principat és la porta d'entrada per a milions de turistes que no només van a Catalunya sinó a la resta de l'Estat, Portugal i nord d'Àfrica.

Per Carod, el model de bonificacions que es proposa és el que aplica a ciutats nord-americanes com San Francisco, on "no és el mateix que en un cotxe hi hagi una sola persona que el vehicle vagi ple", ja que la tarifa és diferent.

ERC i ICV votaran en contra de la retallada de Zapatero

ERC i ICV han anunciat que votaran en contra de les mesures per retallar el dèficit de l'Estat quan s'hagin de convalidar al Congrés perquè son 'injustes' i afecten 'els més dèbils'. En canvi, CiU i PP no han aclarit obertament el sentit del seu vot tot i que han deixat clar que no hi donaran suport, així doncs, es podrien decantar per una abstenció. El pla del govern Zapatero per retallar el dèficit en 5'2 punts en els pròxims dos anys es podria votar el pròxim dijous al Congrés. La retallada preveu una rebaixa del sou dels funcionaris en un 5% de mitjana i la congelació de les pensions.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha dit des de Lleida que ERC votarà en contra de la retallada de Zapatero ja que 'no es pot fer descansar tot el pes de la crisi en els més febles' com ara pensionistes o dependents. Ridao ha dit que calen 'reformes estructurals' i ha assegurat que no donaran cap 'xec en blanc'.

En la mateixa línia, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, també des de l'Aplec del Cargol, ha justificat el rebuig del seu partit a la retallada de Zapatero perquè no son mesures per augmentar els ingressos ni per fer tributar més als més rics. A més, ha criticat que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, afirmi que 'ara no toca canviar els impostos als més rics quan es demanen esforços als pensionistes, assalariats i persones depenents'.

Avui: CiU obre la porta a donar suport a la retallada, mentre ERC i ICV anuncien la seva oposició

El PP valencià celebra aquest dissabte un gran acte en suport a Camps sense la presència de Mariano Rajoy

Rajoy se n'ha anat a l'Aplec del caragol El Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) celebra aquest dissabte un gran acte al Palau de Congressos de València sota el lema 'Nosaltres complim', coincidint amb el tercer aniversari de la victòria electoral a les eleccions autonòmiques i municipals de 2007. L'acte va ser anunciat pel mateix president Camps en la roda de premsa en la qual va valorar la decisió del Tribunal Suprem espanyol de reobrir la causa dels regals rebuts, considerant-lo un inici de precampanya per als comicis de 2011. El que serà un tancament de files al voltant de Camps tindrà l'absència del president dels populars, Mariano Rajoy, que estarà a Lleida participant al costat d'Alícia Sánchez Camacho a l'Aplec del Caragol.

La costa de l’Ametlla amaga el bosc de posidònia més extens de Catalunya

El director de la Fundació Mar, Miquel Ventura, va oferir ahir una conferència a l’Ametlla de Mar on divulgà els valors d’un dels tresors ambientals més desconeguts de les Terres de l’Ebre, les praderies d’un tipus de planta marina, la posidònia. Situades davant de la costa de la Cala, tenen 1.200 hectàrees de superfície i estan considerades les més extenses del litoral català.

L’objectiu de la xerrada, emmarcada en un cicle de conferències sobre sosteniblitat, era difondre la vàlua d’aquest tresor ambiental, pas previ al seu control i conservació. L’estudi realitzat entre els anys 2008 i 2009 per l’entitat estableix que la distribució de la posidònia a la costa de l’Ametlla de Mar és bastant homogènia, formant un cinturó transversal de bosc marí molt proper a la costa. La màxima amplada de la praderia es situa entre la platja de l’Estany Tort i la platja de Sant Jordi d’Alfama, amb una amplada màxima d’1,5 quilòmetres. En canvi, la part més estreta, s’ubica davant del port de Calafat i entre el port de l’Estany i la punta de l’Àliga.

Ventura assegurà que els valors econòmics i ambientals del bosc de plantes marines converteix en imprescindible la seva preservació. La posidònia oceànica, a més, de depurar les aigües, actua com efecte barrera en l’esmorteïment dels temporals, i ajuda a fixar els sediments.