El director de la Fundació Mar, Miquel Ventura, va oferir ahir una conferència a l’Ametlla de Mar on divulgà els valors d’un dels tresors ambientals més desconeguts de les Terres de l’Ebre, les praderies d’un tipus de planta marina, la posidònia. Situades davant de la costa de la Cala, tenen 1.200 hectàrees de superfície i estan considerades les més extenses del litoral català.
L’objectiu de la xerrada, emmarcada en un cicle de conferències sobre sosteniblitat, era difondre la vàlua d’aquest tresor ambiental, pas previ al seu control i conservació.
L’estudi realitzat entre els anys 2008 i 2009 per l’entitat estableix que la distribució de la posidònia a la costa de l’Ametlla de Mar és bastant homogènia, formant un cinturó transversal de bosc marí molt proper a la costa. La màxima amplada de la praderia es situa entre la platja de l’Estany Tort i la platja de Sant Jordi d’Alfama, amb una amplada màxima d’1,5 quilòmetres. En canvi, la part més estreta, s’ubica davant del port de Calafat i entre el port de l’Estany i la punta de l’Àliga.
Ventura assegurà que els valors econòmics i ambientals del bosc de plantes marines converteix en imprescindible la seva preservació. La posidònia oceànica, a més, de depurar les aigües, actua com efecte barrera en l’esmorteïment dels temporals, i ajuda a fixar els sediments.