lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de gener, 2008

Una nova sentència reconeix que el català i el valencià són la mateixa llengua

Considera que la titulació de filologia catalana acredita el coneixement del valencià El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha dictat una sentència que obliga la Generalitat Valenciana a acceptar la titulació de filologia catalana per acreditar el coneixement del valencià en les oposicions als cossos docents no universitaris, tal com havia sol·licitat la Universitat de València i la d'Alacant . A més, la sentència dóna validesa jurídica a l'ús tant del terme valencià com el de català per denominar la llengua.

El tribunal considera que el terme valencià és el que està oficialment reconegut a l'estatut, mentre que en l'àmbit acadèmic s'anomena català.

És la tretzena sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià que equipara el valencià amb el català, sense comptar la del Tribunal Constitucional espanyol i la del Suprem.

El portaveu d'Educació i Cultura de Compromís, Josep Maria Pañella, ha aprofitat l'avinentesa per demanar al govern de Camps i al PP que acceptin les sentències i els criteris acadèmics i científics de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i les universitats que equiparen el català amb el valencià. Així mateix, Compromís reclama al Consell una política activa per l'ús social del valencià.

L'informe mèdic sobre Igor Portu deixa oberta la hipòtesi de les tortures

El diari Gara ha publicat a la web l'informe mèdic (pdf) d'Igor Portu, detingut ahir per presumpta pertinença a ETA i ingressat avui d'urgència a l'Hospital Donostia després d'estar incomunicat un dia a mans de la guàrdia civil. L'informe descriu l'estat del detingut en uns termes que permeten posar en dubte el tracte que ha rebut; destaca que pateix un pneumotòrax i el trencament d'una costella, a més d'hematomes a tot el cos.

El pneumotòrax, és a dir, l'expulsió d'aire fora dels pulmons, es pot produir de forma espontània en alguns pacients. En aquest sentit, no necessàriament implica que hagi patit tortures, però la coincidència d'aquesta afectació amb els altres símptomes descrits a l'informe fan que no es pugui descartar que n'hi hagi hagut.

Portu, de 29 anys, fou detingut a la localitat d'Arrasate amb Mattin Sarasola. Després la guàrdia civil els va portar als seus domicilis, a Lesaka. L'ajuntament d'aquesta localitat ha exigit que es garanteixin tots els drets que els corresponen i ha demanat a les autoritats que deixin clar on són i quin és el seu estat.

Eusko Alkaratsuna i Aralar han reclamat que s'aclareixi què ha passat, perquè consideren que els presumptes maltractaments suposen un fet d'extrema gravetat que qüestiona l'actuació de la policia espanyola. Aralar i EB també han demanat que hi hagi una investigació independent sobre els fets.

De moment, el jutjat de guàrdia de Sant Sebastià ha obert diligències prèvies sobre l'hospitalització de Portu, fonamentant-se en l'informe mèdic.

GARA: Igor Portu Juanena se encuentra ingresado en la UCI del Hospital Donostia

GARA: Parte médico de Igor Portu (pdf)

GARA: El Ayuntamiento de Lesaka exige que se garanticen los derechos de los detenidos

GARA: La izquierda abertzale recuerda el caso de Gorka Lupiañez

GARA: Agentes políticos y sindicales exigen que se investiguen los hechos

Els tres socis del Govern es reuniran dimecres per “posar al dia” el pacte d’Entesa

Dirigents de les tres formacions que conformen el Govern es reuniran aquest dimecres al Parlament per “posar al dia” el pacte d’Entesa, segons ha confirmat el portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao. Esquerra ha estat qui ha demanat la celebració d’aquesta cimera. El viceprimer secretari, Miquel Iceta, i el secretari d’Organització, José Zaragoza, seran els representants del PSC; ERC hi enviarà a Xavier Vendrell, sotsecretari general de Coordinació Interna, al propi Joan Ridao i a Rafael Niubò, secretari general de la Vicepresidència; mentre que ICV-EUiA hi estarà representada per Jordi Guillot (secretari general d’ICV), Jordi Miralles (coordinador general d’EUiA) i Jaume Bosch, portaveu parlamentari.

Ridao ha explicat que la reunió ha de servir per fer balanç i “posar al dia” el pacte de Govern, a més de debatre la forma que s'abordaran les principals qüestions d'aquest nou any, entre les que destaquen el traspàs de Rodalies Renfe, la reforma del finançament, el pacte sobre infraestructures i la millora de l'educació. El dirigent republicà ha reconegut que l’actual Govern va néixer "més preocupat per mantenir la seva estabilitat interna que per fixar criteris i terminis específics d'acció", i, després d'un any, "s'ha vist superat per fets actuals que sobrepassen els objectius genèrics inicials". Tot i voler posar al dia el pacte, ERC no parla, en cap cas, de “renegociar-lo”.

El viceprimer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha volgut deixar clar que el pacte entre les tres formacions està “plenament vigent” des del punt de vista de l’orientació estratègica, de manera que la reunió, segons la seva visió, no servirà per actualizar el pacte. “El Govern d’Entesa es va actualitzar quan es va fer el pla de Govern”, ha subratllat Iceta, que ha afegit que la trobada servirà sobretot per fer “balanç”.

La versió d’ICV-EUiA divergeix substancialment de la del PSC. El seu candidat a les generals, Joan Herrera, ha comentat aquest dilluns que “no hi ha cap problema a actualitzar i revisar” el pacte d’Entesa. L’ecosocialista ha afegit que la seva formació vol posar “elemens nous damunt la taula” en la reunió. Herrera ha assenyalat que "des de la perspectiva d'esquerra catalanista i ecologista", la seva formació considera "positiu que s'afrontin nous reptes".

ERC defensa que la solució al conflicte basc passa per "tornar a negociar"

El tarannà català és diferent a l'espanyol. Així ho ha remarcat el portaveu d'Esquerra al Parlament i candidat a les eleccions generals, Joan Ridao, que va afirmar que la solució al conflicte basc passa pel diàleg i per 'tornar a negociar' quan ETA desisteixi de la seva voluntat de matar. Ridao va fer aquestes declaracions després que el diari Gara publiqués una entrevista a ETA, el passat cap de setmana, on s'explica que la banda terrorista augura anys de conflicte i que no pretén deixar les armes.

El dirigent republicà va declarar que un bon propòsit per a aquest 2008 seria 'en primer lloc, que ETA deixés de matar i abandonés les armes' i, en segon lloc, que 'el Govern espanyol pensés novament que la solució al conflicte basc passa pel diàleg'. "Per la via, en definitiva, de tornar a negociar", va defensar en declaracions als periodistes en la Fira de Reis de la Gran Via de Barcelona.

Wikia Search, el nou competidor de Google

El creador de Wikipedia impulsa un cercador interactiu Avui dilluns 7 de gener Internet ja té un nou cercador. Es diu Wikia Search, funcionarà de manera similar a l'enciclopèdia on line Wikipedia. El Wikia Search, impulsat per Jimmy Wales, el fundador de Wikipedia, ja està obert perquè els internautes puguin experimentar amb ell. Les parts que poden consultar-se ara mateix mostren un projecte en fase embrionària, per al qual Wales demana la col•laboració de voluntaris. Intentarà ser l'alternativa a Internet de Google.

Laureano Serres. Rebel·lió natural

El jove viticultor del Pinell de Brai, Laureano Serres, produeix des del seu petit celler vins de taula sense afegir-hi ni conservants ni llevats. A França, el moviment dels 'vins naturals' va a l'alça Un dia, Laureano Serres, propietari del petit celler del mateix nom ubicat al Pinell de Brai (Terra Alta), va oblidar-se d'afegir sulfits a una de les seves tines d'acer inoxidable plena de vi. Els sulfits són un tipus d'additius autoritzats que s'utilitzen com a conservants en molts aliments, per exemple el vi o la cervesa. «El vi d'aquella tina resultà excel·lent i em vaig negar a llençar-lo», explica. Va iniciar llavors un camí incert. Elaboraria vi però no hi afegiria ni sulfits, ni llevats per a propiciar la fermentació ni acidificants, emprats per «a millorar la frescor del vi». La seva sensació era la d'un equilibrista sense xarxa, «els enòlegs tenen la por que les coses no els poden anar bé, jo me la jugo, ho admeto». Un dels seus vins, recorda, fou desqualificat pel Consell Regulador de la DO Terra Alta l'any 2005 pels alts nivells de components volàtils detectats. «Els components volàtils són aquelles substàncies que poden provocar que el vi es torni vinagre», resumeix, i «és cert que les anàlisis deien això però quan tastaves el vi no detectaves absolutament res», defensa. De fet, manté en estoc vins de les collites 2002, 2003, 2004 o 2005, «i no s'han tornat vinagre, tenen encara recorregut dins la botella». A principis de 2006, Serres sortia de la DO Terra Alta. A partir de llavors, la marca comercial del celler, 'Mendall', es comercialitzaria com a vi de taula. L'elaborador rastreja el mercat i constata que no és l'únic enòleg que aplica la mateixa filosofia. A França, apunta, hi ha més de mig centenar de viticultors amb idèntica visió agrupats a l'associació 'Les Vins Naturals'. El jove terraltí és l'únic membre de l'entitat d'arreu de l'Estat espanyol. «El vi natural és un moviment alternatiu, fer vi només amb el raïm, sense afegir-hi res, aquesta és la consigna». El celler exporta per primera vegada els seus vins, a França, Itàlia o Canadà sempre sota la marca 'Mendall'; «de cada tina en surt un vi diferent, no puc repetir un mateix vi com tampoc es poden repetir les condicions climatològiques en què es desenvolupa any rere any la collita». Gràcies a l'interès de petits distribuïdors especialitzats en aquest incipient mercat, Serres col·loca els seus vins al prestigiós restaurant gironí 'El Celler de Can Roca' mentre la cuinera Carme Ruscalleda també en tasta una mostra. Tot i aquest reconeixement queda molt camí, «per ara no m'hi guanyo la vida, no encara». Celler Laureano Serres Montagut

Catalunya, per sota de la mitjana de la UE en l'accés a Internet

Brussel·les atribueix la baixa penetració a l’Estat espanyol als elevats preus de la connexió Més de la meitat de les llars catalanes no tenen accés a Internet. Malgrat que any rere any la xifra va augmentant, el 2007 s’ha tancat amb un 48,8% de llars que disposen de connexió a la xarxa, un percentatge inferior a la mitjana de la Unió Europea, que se situa en el 54%. La Comissió Europea creu que les altes tarifes de les companyies espanyoles suposen un fre per a la penetració d’Internet a l’Estat. Brussel·les intentarà aquest 2008 impulsar noves mesures per assegurar la competència en el sector de les telecomunicacions, un factor clau perquè els preus dels serveis es moderin.

Les xifres són clares i revelen que l’accés privat a Internet a Catalunya està lluny dels percentatges d’altres països europeus com Holanda (83%), Suècia (79%), el Regne Unit (67%), Bèlgica (60%) o fins i tot Eslovènia (58%) i Estònia (53%). Catalunya, però, supera el conjunt de l’Estat espanyol (45%). Entre els Estats que registren la penetració més baixa d’Internet hi ha Bulgària (19%) i Romania (22%).

Malgrat l’avenç de les connexions per banda ampla, Brussel·les considera que a Espanya la taxa de penetració de la tecnologia és “relativament baixa” a conseqüència, sobretot, de les tarifes que imposen les companyies.

Ibarretxe buscarà a Catalunya suports per al pla sobiranista

El lehendakari Juan José Ibarretxe es traslladarà el 17 de gener a Barcelona per buscar el suport del catalanisme al seu pla sobiranista per a Euskadi, que té com a punt central la consulta a què sotmetrà els bascos el pròxim 25 d’octubre. Ibarretxe acudirà a la capital catalana convidat per la Fundació Ramon Trias Fargas, vinculada a Convergència.

Ibarretxe explicarà en diverses trobades els detalls del seu pla, i si realment pensa tirar endavant la consulta encara que el govern central s’hi oposi. En el missatge de Cap d’Any, el lehendakari va insistir en aquesta voluntat de tirar endavant el referèndum encara que sigui sense l’aval de l’Estat.

El lehendakari té previst dinar amb diversos intel·lectuals catalans, i també es reunirà amb el president de CiU, Artur Mas, que aposta pel dret a decidir com a eix de la seva idea de renovar el catalanisme. La visita també inclou un col·loqui amb representants de les plataformes catalanistes, al qual està previst que hi assisteixin la Plataforma pel Dret a Decidir, el Cercle d’Estudis Sobiranistes i la Plataforma Sobirania i Progrés.