lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de juny, 2008

El govern modifica el decret de sequera i permet regar jardins i omplir piscines: Ai, ai, ai !!!

Baltasar 030608 CATr El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha anunciat que el govern modificarà el reial decret llei de sequera i, a partir d'ara, permetrà als particulars regar jardins i omplir piscines. Les últimes pluges del mes de maig han millorat la situació hídrica catalana, cosa que ha provocat que es passi a un estat d'excepcionalitat I. Només la conca de la Muga (Alt Empordà) continuarà en estat d'excepcionalitat II, segons ha explicat Baltasar.

D'altra banda, la Generalitat ha demanat al govern espanyol la derogació del decret llei que permetia el transvasament d'aigua de l'Ebre a Barcelona. Tal com ha explicat Baltasar en roda de premsa, tot i que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ho suggereix, "el govern no té intenció de construir cap interconnexió entre les conques de l'Ebre i el Ter-Llobregat tampoc en un futur". Baltasar s'ha negat a aclarir com connectaran la dessalinitzadora de Cunit.

La línia de vaixells que fins ara portava aigua a Barcelona des de Tarragona ha quedat anul·lada. Encara es manté la línia de Marsella, tot i que el govern "està estudiant la possibilitat d'una rescissió anticipada".

500 milions d'euros

El conseller Baltasar ha explicat que l'ACA té compromesos més de 500 milions en obres relacionades amb la sequera. En ser preguntat sobre el cost de la sequera, el conseller no ha concretat cap xifra i ha respost que encara s'estan negociant les resissions de contractes.

Baltasar ha remarcat que durant la vigència del decret s'ha avançat en la construcció de les infraestructures hídriques definitives que tindran continuïtat en el futur, per exemple, "bona part dels pous que s'han materialitzat".

Conclusions

Com a conclusió, el conseller ha dit que "el govern ha treballat anticipadament, ha reaccionat i no s'ha quedat de braços creuats, i el sistema hídric de Catalunya n'ha sortit reforçat". Baltasar no ha volgut fer autocrítica i ha que dit que "els que han parlat d'improvisació, crec que s'equivoquen". També ha acusat "de perversió" les crítiques per la canonada de Badalona que perdia aigua, "la qual ara està gairebé arreglada al 100%".

El conseller Baltasar no ha pogut aclarir res sobre "l'aparició misteriosa de les estaques" al municipi de Prats i Sansor, que coincideixen amb la primera idea que tenia el govern de transvasar el Ter.

VilaWeb/ElPunt: El govern suavitza avui les restriccions

La "riuada" de l'Ebre deixa un rastre de danys en els conreus de fruita

Els agricultors de la zona de les Illetes de Miravet, d'unes 40 hectàrees de superfície i la més afectada per la riuada de l'Ebre, han començat a collir les parcel·les que durant dies han estat sota l'aigua del riu. La sensació dels agricultors és de resignació i indignació ja que la collita, en la majoria dels casos, ha estat molt malmesa. Al mateix temps, tècnics de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) van visitar la zona per avaluar els danys de la crescuda. Francesc Vendrell PP 030608 RAC1 Enguany esperaven una collita molt bona, però haurà de ser l'any que ve. Carme Parreu havia de començar a collir la setmana passada a la seva finca d'albercoquers ubicada a la zona de les Illetes, al costat de l'Ebre i a un quilòmetre del nucli urbà, però la riuada ho va impedir. Una setmana després del que ella hauria volgut, va poder accedir a la finca per collir ràpidament la fruita dolça. Parreu estima les pèrdues entre un 40 i un 60 per cent, que s'eleven a un 95 per cent en alguns dels arbres. «Massa madur, massa madur» eren les paraules que una vegada i una altra repetia Parreu mentre triava per segona vegada la fruita. «És una fruita molt delicada, té dolçor i aigua, s'havia de collir la setmana passada», reiterava resignada. Amb expressió trista, la fructicultora denuncia que el gestor del riu Ebre «no ens diu mai la veritat». A Miravet s'assegura que la CHE va alliberar més de 2.200 m3/s durant tres dies, acció que provocà el desbordament del riu, mentre que l'organisme de conca afirma que el cabal màxim només va arribar als 1.800 m3/s. Així ho van tornar a assegurar els dos tècnics que per encàrrec de la CHE van visitar ahir a primera hora de la tarda les finques malmeses. Una d'elles fou la de Josep Ripoll, que diumenge va començar a collir a la seva centenària plantació després d'una setmana coberta per l'Ebre.

En el seu cas, les pèrdues s'estimen en un 30 per cent de la collita de préssec actualment en producció. Les xifres poden ser pitjors en el cas d'una part de la finca que continua encara inundada, «aquí els danys superaran el 40 per cent i hi ha perill que molts arbres morin d'asfíxia». Ripoll també mostra la seva indignació amb la CHE i així ho comunicà personalment als tècnics de l'organisme de conca. «Els he dit que ningú no em podrà pagar els dies d'angoixa, de sofriment, sense dormir ni quasi menjar, que vaig patir la setmana passada». La finca de Ripoll mostrava ahir el rastre del desbordament, amb gran quantitat de restes vegetals arrossegades pel riu i fins i tot peixos de grans dimensions en estat de putrefacció. José Luís Alonso CHE 030608 CATr

Els tècnics de la CHE van examinar les finques de Miravet i van fer-ne fotografies, «però no ens han promès res», assegurava el fructicultor. L'Ajuntament de Miravet defensa la necessitat de realitzar obres estructurals per reforçar els marges del riu i evitar la inundació de la zona de les Illetes.

3cat24: Aubercocs passats per aigua

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, enfrontada amb els pagesos pels desembassaments que inunden camps

José Luís Alonso 030608 CATr El president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), José Luis Alonso, ha anunciat que l'organisme mantindrà el desembassament de 1.600 metres cúbics per segon del sistema de pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix, amb l'objectiu de crear capacitat per absorbir la riuada que baixa pel curs mig del riu. Davant les crítiques a l'organisme per un nou episodi d'inundacions a les Terres de l'Ebre, Alonso ha argumentat que la gestió dels embassament del tram final ha permès evitar que el cabal arribés als 2.800 metres cúbics per segon que haurien baixat en "règim natural".

"El sistema d'avisos ha permès que només quedessin 1.800 metres cúbics per segon dels 2.800 que haurien passat en règim natural", ha assegurat Alonso arran de les crítiques rebudes d'alcaldes i pagesos de les Terres de l'Ebre, que han vist com l'obertura dels embassaments inundava camps de conreu i espais públics d'algunes poblacions.

El màxim responsable de la CHE ha avançat que a partir d'aquest dimarts s'obriran les comportes dels embassaments d'Itoiz i Yesa i es tancaran les dels pantans del Segre i del Cinca, perquè Mequinensa pugui aconseguir l'espai suficient. La punta de la segona avinguda de l'Ebre en aquestes últimes setmanes s'espera aquest dimarts al vespre a Saragossa i es podria prolongar unes 50 hores amb un cabal de 1.900 metres cúbics per segon.

Alonso, que ha qualificat d'"atípica" però "controlada" aquesta avinguda, ha explicat que el curs mig del riu tornarà als cabals "normals", d'uns 600 metres cúbics per segon, a partir del proper 8 de juny. Segons la CHE, aquest ha estat el mes de maig més plujós registrat en alguns punts de la conca de l'Ebre.

Reclamació d'ajuts

Els arguments de la CHE han sigut rebutjats per Joves Agricultors de Catalunya (JARC), que ha denunciat la "manca de previsió" de la confederació i ha exigit a José Luis Alonso que aclareixi els criteris per al desembassament dels pantans. El president de JARC a la demarcació de Tarragona, Joan Biosca, ha reclamat també a la CHE que disposi i precisi quin tipus d'ajuts pensa concedir als agricultors afectats per les inundacions, especialment, en camps de fruiters de la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre.

Franki, a prop del tercer grau

Francesc Argemí, Franki, el jove empresonat per ultratge a la bandera espanyola, ha incoat els tràmits per a obtenir el tercer grau penitenciari, segons que ha confirmat el portaveu d'Alerta Solidària, Martí Majoral. El centre de Can Brians li ho va proposar divendres i Franki ja ha signat la conformitat. Però cal que Institucions Penitenciàries hi doni el vist-i-plau. Fet i fet, doncs, els tràmits burocràtics poden ajornar encara tres setmanes la concessió del tercer grau.

'Hi ha hagut casos similars en què s'ha concedit el tercer grau en un parell de dies', es queixa Majoral, que diu que depèn del Departament de Justícia que els tràmits s'accelerin: 'Depèn de la consellera Montserrat Tura que la fiscalia presenti recurs o no, i també depèn d'ella que el Jutjat de Vigilància Penitenciària s'hi afanyi o no'.

Quan l'empresonat ha signat la proposta de tercer grau, Can Brians ha de notificar-ho al jutjat de vigilància penitenciària i aquest, a la fiscalia, que té tres dies per presentar un recurs si no li sembla bé la decisió del centre penitenciari. 'Tota aquesta burocràcia pot endarrerir unes quantes setmanes el tercer grau', explica el portaveu d'Alerta Solidària.

Alerta Solidària i Suport Antirepressiu de Terrassa (SAT) han convocat una manifestació per a dissabte a la tarda a Barcelona amb el propòsit de tornar a exigir l'alliberament d'en Franki.

Josep Maldonado (CiU) interpel·la al govern de l'Estat pels fets ocorreguts durant l'incident a la central d' Ascó

El senador del grup parlamentari de CiU al Senat per Tarragona, Josep Maldonado, ha demanat explicacions al govern estatal sobre la fuita de partícules radioactives a la central nuclear d'Ascó i ha demanat informacions sobre les actuacions dutes a terme per l'administració en l'accident. El senador ha aprofitat la seva intervenció per recordar els fets, que van succeir el novembre de l'any passat durant una maniobra de neteja de l'edifici on s'ubica la piscina de combustible gastat de la central. Maldonado ha interpel·lat al govern espanyol perquè assegura que, 'tot i no haver-se detectat risc radiològic' per a la població fins al moment, els fets 'han preocupat molt' a la zona.