lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de juny, 2008

El govern modifica el decret de sequera i permet regar jardins i omplir piscines: Ai, ai, ai !!!

Baltasar 030608 CATr El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha anunciat que el govern modificarà el reial decret llei de sequera i, a partir d'ara, permetrà als particulars regar jardins i omplir piscines. Les últimes pluges del mes de maig han millorat la situació hídrica catalana, cosa que ha provocat que es passi a un estat d'excepcionalitat I. Només la conca de la Muga (Alt Empordà) continuarà en estat d'excepcionalitat II, segons ha explicat Baltasar.

D'altra banda, la Generalitat ha demanat al govern espanyol la derogació del decret llei que permetia el transvasament d'aigua de l'Ebre a Barcelona. Tal com ha explicat Baltasar en roda de premsa, tot i que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ho suggereix, "el govern no té intenció de construir cap interconnexió entre les conques de l'Ebre i el Ter-Llobregat tampoc en un futur". Baltasar s'ha negat a aclarir com connectaran la dessalinitzadora de Cunit.

La línia de vaixells que fins ara portava aigua a Barcelona des de Tarragona ha quedat anul·lada. Encara es manté la línia de Marsella, tot i que el govern "està estudiant la possibilitat d'una rescissió anticipada".

500 milions d'euros

El conseller Baltasar ha explicat que l'ACA té compromesos més de 500 milions en obres relacionades amb la sequera. En ser preguntat sobre el cost de la sequera, el conseller no ha concretat cap xifra i ha respost que encara s'estan negociant les resissions de contractes.

Baltasar ha remarcat que durant la vigència del decret s'ha avançat en la construcció de les infraestructures hídriques definitives que tindran continuïtat en el futur, per exemple, "bona part dels pous que s'han materialitzat".

Conclusions

Com a conclusió, el conseller ha dit que "el govern ha treballat anticipadament, ha reaccionat i no s'ha quedat de braços creuats, i el sistema hídric de Catalunya n'ha sortit reforçat". Baltasar no ha volgut fer autocrítica i ha que dit que "els que han parlat d'improvisació, crec que s'equivoquen". També ha acusat "de perversió" les crítiques per la canonada de Badalona que perdia aigua, "la qual ara està gairebé arreglada al 100%".

El conseller Baltasar no ha pogut aclarir res sobre "l'aparició misteriosa de les estaques" al municipi de Prats i Sansor, que coincideixen amb la primera idea que tenia el govern de transvasar el Ter.

VilaWeb/ElPunt: El govern suavitza avui les restriccions