lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 d’abril, 2008

Baltasar anul·la la visita a les Terres de l'Ebre per por a les protestes

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha justificat l'anul.lació de la seva visita a Tortosa en assegurar que "les prioritats d'agenda marquen que en aquests moments estem treballant preferentment sobre un territori, i no sobre altres. S'ha de refer aquesta agenda". Negava així que la seva decisió intentés evitar el malestar existent a les Terres de l'Ebre per la proposta del Govern de fer un transvasament del riu Segre per garantir el consum a l'àrea metropolitana de Barcelona. Baltasar també ha assegurat que "a mi em costa molt poc encarar-me amb els problemes" i ha ressaltat que "estem per resoldre problemes, i estem per tirar endavant solucions, independentment que aquestes solucions comportin en algun moment determinat, la total o, la mitjana comprensió dels ciutadans". Francesc Baltasar, que ha comparegut -com a partir d'ara farà setmanalment- per explicar els problemes de la sequera, ha anunciat que portaran a Barcelona aigua amb vaixells des de Marsella, Carboneres i Tarragona. El conseller de Medi Ambient ha assegurat que "no" dimitirà.

-Ha perdut una ocasió boníssima per demanar pluja a la Verge de la Cinta. Que potser hi ha marededéus més "miracleres" que daltres ?

Zapatero assegura que desconeixia l'opció del transvasament del Segre i la rebutja com a solució

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat des de Bucarest que "no coneixia" la proposta de la Generalitat de fer un transvasament del Segre cap a l'àrea de Barcelona i ha assegurat que aquesta "no és la solució". Zapatero ha afirmat que "la guerra de l'aigua" no existeix, que treballaran "colze amb colze" amb el govern català i que es buscarà altres polítiques alternatives "més ràpides i modernes" per pal·liar el problema de l'abastiment d'aigua.

Zapatero, en una roda de premsa durant la cimera de l'OTAN, ha explicat que fa sis mesos que va començar a parlar amb el president José Montilla sobre el problema de la sequera i que farà "el que calgui" perquè "l'aigua arribi a Barcelona".

Salvadó dimitirà si hi ha transvasament del Segre

El delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó (ERC), dimitirà si el govern català tira endavant el transvasament del Segre. Així ho van manifestar ahir a El Punt fonts properes al delegat, que els últims dies s'ha mostrat especialment prudent en referència a aquest tema. Aquestes mateixes fonts van assegurar que Salvadó va trucar ahir al matí al vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, per manifestar-li la seua posició i per dir-li que ahir al vespre tenia previst reunir-se amb una vintena de membres d'ERC de la seua confiança per explicar-los les seues intencions. Fins ara el delegat havia evitat valorar la proposta del conseller de Medi Ambient i del govern que representa i fins i tot havia arribat a manifestar que la detracció del Segre no afecta l'Ebre.

VilaWeb: Salvadó es planteja dimitir si el govern tira endavant el transvasament del Segre

Renfe creu possible transportar aigua amb trens

Renfe veu "viable" operar almenys un tren al dia amb un milió de litres d'aigua entre Tarragona i Barcelona en uns tres mesos, segons ha explicat aquest dijous el director general de Mercaderies i Logística de Renfe, Juan Fernández.

Fernández ha explicat que "fa alguns dies" l'Agència Catalana de l'Aigua es va posar en contacte amb ells per plantejar aquesta possibilitat que, segons el directiu de Renfe, "és viable" encara que l'empresa està estudiant en quines condicions.

Renfe ha explicat aquesta possibilitat després que dimecres el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, reconegués al Parlament que la Generalitat estudia el transport d'aigua en tren, com a mesura complementària per abastir de recursos hídrics l'àrea metropolitana de Barcelona.

El tractament contra la mosca negra només es fa a tres punts de l'Ebre per una avaria de l'helicòpter

El Consorci dels Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (CODE) ha realitzat aquest matí un nou tractament per combatre la mosca negra, tot i que només s'ha pogut efectuar als punts de Tortosa, Xerta i Miravet, a causa d'una avaria en l'helicòpter que duu a terme les descàrregues del producte BTI. A la zona nord del riu en què es realitza el tractament –des de Miravet fins a Ascó-, les tasques es reprendran el pròxim dilluns, per finalitzar aquest segon tractament de l'any. El CODE realitzarà les descàrregues de BTI cada tres o quatre setmanes, en base als mostrejos periòdics que permeten conèixer la densitat de larves que hi ha a l'Ebre i actuar-hi en el moment més adient.

Isabel-Clara Simó: La pluja i el cervell

No plou. I, com que som una colònia, a la metròpoli ens diuen què hem de fer i què no. La cosa és molesta, i no perquè de tan lluny no en tenen ni idea, ni tampoc perquè nosaltres no ens puguem equivocar (en sabem molt, d’equivocar-nos), sinó perquè a set-cents quilòmetres “també” es poden equivocar. A sobre, el Barça va com va i Bono presideix la catedral de la democràcia del món mundial (Bono! Que els déus ens protegeixin!). Els problemes antics continuen al mateix lloc, com quan Llorenç Vilallonga escriu a Mort de dama que dona Obdúlia conservava, als 90 anys, la mateixa intel·ligència, clara i escassíssima, que tenia als 20. És a dir, les infraestructures, l’aeroport o les balances fiscals, i la distribució territorial o l’existència de les diputacions.

A sobre, si escoltes els noticiaris espanyols, et diuen el temps que farà a “las distintas regiones españolas” i aleshores esmenten Catalunya, per exemple. És a dir, que ens falten al respecte fins i tot constitucional (¿que no érem “nacionalidades”, excelsos periodistes de l’altiplà?). Les trifulgues al si d’Esquerra Republicana són un efecte de totes aquestes calamitats. ¿I et penses que a la Moncloa estan agraïts als catalans per haver-los conservat la poltrona? Doncs no senyora, perquè diuen que el socialisme català no seria el que és sense Zapatero: en saben molt de clavar el clau per la cabota, dit sigui amb tot el respecte.

Ja ho sé, que a Catalunya hi ha més catalanistes que mai, però alhora tenim a casa més espanyolistes que mai (deu ser que els indiferents van despertant-se). De tot plegat, ¿no en deu tenir la culpa aquesta sequera horrible? ¿No se’ns deu estar assecant allò que els clàssics en diuen ànima?

Les JERC protesten per la presència de l'Exèrcit al Saló de l'Ensenyament

Les joventuts d'ERC, les JERC, han protagonitzat aquest matí un acte de protesta al saló de l'Ensenyament de Barcelona en contra de la presència d'un espai de l'Exèrcit espanyol, que ha consistit en el desplegament d'una pancarta i la simulació de la mort d'un jove a mans dels militars.

Aquest acte de protesta, que s'emmarca en la campanya antimilitarista de les JERC que consisteix a expressar el seu desacord cada vegada que l'Exèrcit realitza a Barcelona algun acte públic, s'ha iniciat amb el desplegament d'una pancarta en la qual es podia llegir "Estudiar no és matar" i "Fora assassins del Saló de l'Ensenyament".

De forma paral·lela, una desena de militants de les JERC han repartit un miler de fulls volants en que s'explica el seu rebuig a la presència d'efectius militars i es reclama a Fira de Barcelona i al departament d'Educació de la Generalitat que reconsiderin la presència d'un espai del Ministeri de Defensa.

Un portaveu del COI compara la situació del Tibet amb el País Basc

El president de la Comissió de Coordinació del COI, l'holandès Hein Verbruggen, ha negat que l'organisme tingui cap tipus de responsabilitat o influència sobre la situació política dels països organitzadors dels Jocs Olímpics i ha comparat la situació dels drets humans de la Xina respecte al Tibet amb qüestions polítiques internacional com Guantànamo als Estats Units o el País Basc amb Espanya. "No ens correspon a nosaltres comentar aquestes qüestions", ha dit Verbruggen en relació a les crítiques internacionals per la falta de drets humans a la Xina. "És un problema de la llei xina i no és una qüestió esportiva ni dels Jocs Olímpics ni del COI", ha assegurat.

"Si miro les ciutats candidates als Jocs Olímpics del 2016... ¿Hauria el COI d'estar obligat a parlar, perquè Madrid és candidata, de les pretensions del País Basc de ser independent d'Espanya? O el COI, perquè Chicago és candidata, ¿pronunciar-se sobre Guantànamo o l'Iraq?", s'ha preguntat. El COI, però, s'ha afanyat a emetre un comunicat en què l'organisme es desmarcar de les "afirmacions de caràcter personal" fets per Verbruggen.