lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 de setembre, 2011

Creix la massa social independentista a Escòcia, segons una enquesta del diari 'The Herald'

Escòcia torna a tenir una majoria social que donaria suport a l'opció independentista, segons una enquesta que publica avui el diari escocès The Herald. És la primera vegada des de l'any 2008 –quan la conjuntura de crisi econòmica va fer caure el suport als independentistes– en què una majoria d'escocesos asseguren que votarien a favor del "sí" en cas que se celebrés un referèndum.

Malgrat tot, la diferència entre els que es decantarien pel "sí" i els que ho farien pel "no" només és de l'1%. Segons els resultats de la consulta publicats pel The Herald, un 39% dels ciutadans votaria a favor d'un estat propi, mentre que un 38% es decantaria per continuar units a Londres.

Com serà el «Dia D+1»?

Començar a planificar com es farà la separació de béns entre la nova Catalunya independent i les restes de l’Estat espanyol, com es fixaran les fronteres, com es retirarà l'exèrcit espanyol, com ho haurà de fer la selecció catalana per competir internacionalment, com ho haurà de fer el nou estat per ingressar a l'ONU, veure com ho van fer països de nova creació d’altres parts del món per prendre’n exemple...

Per començar a analitzar-ho tot plegat, l’entitat fundada per l'exconseller de Justícia Agustí Bassols, Sobirania i Justícia, està organitzant la 1st Catalonia's Self Determination Conference - Bulding a new state, que tindrà lloc a Barcelona el 3 de novembre, just un dia abans de l’inici de la campanya per a les eleccions espanyoles del 20-N. Entre els ponents, hi haurà experts internacionals que van viure de prop la dissolució de la República Federal Socialista de Iugoslàvia, els referèndums del Quebec i el naixement de Kosovo.

Segons el president de Sobirania i Justícia, Quim Torra, "ara hi ha una certa nebulosa sobre com arribarem a la independència: que si referèndum, que si proclamació unilateral... Però, més o menys, tothom n’ha anat parlant, d’això. Amb aquesta jornada volem saltar-nos el debat sobre com hi arribarem i directament analitzar com s'haurà de fer el contracte de separació, com serà l'endemà del 'Dia D', veient com ho han fet d’altres països, amb la voluntat de desdramatitzar la situació".

ISABEL-CLARA SIMÓ: Un estat propi (ElPunt/Avui)