lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de juny, 2010

El Camp Nou, col·legi electoral de la consulta sobre la independència

El Camp Nou serà col·legi electoral de la consulta sobre la independència quan arribi a Barcelona, el 10 d'abril de 2011. La junta presidida per Joan Laporta, reunida aquest divendres per última vegada abans de les eleccions del club, que se celebren diumenge, ha decidit per unanimitat respondre afirmativament a la sol·licitud enviada pels organitzadors de la consulta el 25 de maig.

La Coordinadora Nacional de la Consulta ha qualificat la decisió de "fet històric", i ha considerat que aquest gest és "el més significatiu de tots els que s'han rebut". I, en el comunicat difós, no s'està de destacar la implicació personal de Laporta en "la causa de la llibertat de Catalunya".

El text aprovat per la junta del club, diu: “El F.C. Barcelona és l’entitat esportiva i social més important de la nació catalana. Una entitat que sempre s’ha caracteritzat per l’excel·lència esportiva i també pel seu compromís amb el país, amb la democràcia i amb la defensa drets humans fonamentals com ho demostra el seu compromís amb els dret de la infància. El dret a l’autodeterminació és un dret humà fonamental reconegut per l’ONU en l’article primer de la seva Carta de Drets Civils i Polítics de 1966, signada i ratificada per l’Estat Espanyol. Es per tot això que el F.C. Barcelona dóna suport a la Consulta sobre la Independència. I, concretament, a la Consulta a Barcelona que es celebrarà el 10 d’abril de 2011, amb la utilització de les seves instal·lacions com a col·legi electoral.” La decisió coincideix amb la sortida de Joan Laporta de la junta, fet que obra un interrogat sobre les possibilitats que el compromís es mantingui. Per la portaveu de la Coordinadora Nacional de la Consulta, Anna Arqué, serà "difícil" que la pròxima junta revoqui la decisió, sigui quin sigui el president que surti escollit. "Un cop un de valent ha pres la decisió, i es vota per unanimitat a la junta i en queda constància oficial, a veure com argumenten la revocació d'una cessió a un col·lectiu de ciutadans per fer un acte totalment democràtic", argumenta. VilaWeb: El Barça cedeix el Camp Nou per a votar en la consulta sobre la independència del 2011

directe.cat: El Barça cedeix el Camp Nou com a seu electoral per a la consulta sobre la independència de l'abril

eldebat.cat: La darrera decisió de Joan Laporta

elPeriódico: El Barça decideix cedir el Camp Nou per a la consulta independentista de Barcelona el 2011

laVanguardia: El Barça ofrece el Camp Nou para la consulta independentista de Barcelona el próximo 10 de abril

El Tribunal Suprem absol Núria Pòrtulas

El Tribunal Suprem corregeix la sentència de l'Audiència Nacional que va condemnar Núria Pòrtulas per un delicte d'intent de col·laboració amb organització terrorista a dos anys i sis mesos de presó.

El Suprem l'absol perquè creu que resulta "realment paradoxal" que l'Audiència Nacional la condemnés per unes sentències italianes que absolien la seva parella, Juan Antonio Sorroche, d'aquest delicte.

L'alt tribunal considera que "queda clar que no està provat que l'acusada hagi contactat amb un grup o organització terrorista ni que hagi intentat col·laborar amb un grup d'aquesta naturalesa, sinó que va contactar amb un amic que es dedicava a realitzar actes incendiaris amb fins terroristes".

Avui: Familiars i amics de l'activista de Sarrià de Ter Núria Pòrtulas celebren a Girona la seva absolució

VilaWeb: El Grup de Suport a Núria Pòrtulas celebra l'absolució i adverteix que no oblidarà 'tot el que ha passat'

Miravet: Més de 300 varietats de cireres

La producció de cirera a Miravet representa el 40% de tot Catalunya. Al poble, s'hi cullen més de 300 varietats d'aquesta fruita dolça. No és estrany, doncs, que els veïns organitzin una diada festiva al voltant d'aquesta fruita, amb una exposició de cireres, concurs de llançament de pinyols, concurs de coques de cirera, espectacles i ball. Diumenge que ve hi sou convidats.

L'Idece preveu una campanya de navegació complicada per la gran quantitat d'algues del riu

L'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre ha començat els treballs de neteja de macròfits al riu Ebre després que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha reduït el cabal, que fins fa un parell de setmanes era superior als 500 metres cúbics per segon. Amb la reducció de cabal s'ha comprovat que hi ha una gran quantitat d'algues a la via fluvial, que s'han d'enretirar perquè no s'hi enganxen les hèlices de les embarcacions. Fins ara s'ha netejat el tram de Tortosa a Amposta.

L'Ajuntament de Perpinyà aprova la cooficialitat del català

L'Ajuntament de Perpinyà va aprovar en el ple d'ahir la Carta Municipal per la Llengua Catalana, que reconeix la cooficialitat del català al municipi i que té el propòsit d'assegurar-ne la presència a la vida pública, de tal manera que tots els serveis i organismes municipals l'hauran d'integrar. L'ajuntament vol ara que la Carta s'ampliï a tots els municipis de la Comunitat d'Aglomeració Perpinyà Mediterrània.

Els objectius de la Carta són garantir la pervivència i la transmissió de la llengua catalana; permetre'n l'ús a cada perpinyanès que ho vulgui, aprenent-lo, sentint-lo, parlant-lo i llegint-lo; assegurar-ne la presència a les institucions i contribuir a la integració dels immigrats. En aquest sentit la carta diu que cal incidir en l'ensenyament, la senyalització, els equipaments públics i els mitjans de comunicació.

La Carta preveu, en l'àmbit de l'ensenyament: 'donar suport a un Pla d’obertura de classes bilingües i immersives; desenvolupar l’accés de tots els alumnes a la sensibilització i l’aprenentatge de la llengua catalana; acompanyar el desenvolupament de l’ensenyament associatiu immersiu; mesurar regularment la demanda social d’ensenyament bilingüe; donar la informació a les famílies; desenvolupar la formació per a adults i personals municipals'.

A les guarderies, la Carta compromet l'ajuntament a vetllar perquè el català hi sigui present mitjançant un dels tres models existents: estructura immersiva, centre bilingüe o intervencions en català.

LaVanguardia: El Ayuntamiento de Perpinyà proclama el catalán lengua cooficial junto con el francés

El Punt: La vila de Perpinyà aprova la Carta Municipal pel Català

L’independentisme flamenc pot fer història

A Bèlgica hi haurà diumenge eleccions generals anticipades, amb la viabilitat del federalisme en joc. Els últims sondatges prediuen un 26% de vot per al N-VA, un partit independentista flamenc que pot guanyar les eleccions per la pèrdua de vots dels reformistes neerlandòfons i assolir un resultat històric per al sobiranisme. Amb això la formació d'un govern de coalició federal amb els partits valons pot esdevenir més complicada que mai.

Un sondatge de la cadena RTL atorgava dilluns un 26% d'intenció de vot al N-VA, que, d'aquesta manera, aconseguiria un creixement espectacular de 12,9 punts respecte de les últimes eleccions (juny del 2007). Aquest seria, a més, el millor resultat electoral assolit mai pel moviment sobiranista flamenc.

El TC no accepta que Pérez Tremps pugui votar la sentència sobre l'estatut

El Tribunal Constitucional espanyol ha refusat la petició de la Generalitat de Catalunya, que demanava la revisió de la recusació del magistrat Pablo Pérez Tremps perquè pogués votar unes parts de l'estatut quan s'hagués de dictar sentència. El govern argumentava que si el tribunal acabava votant la sentència article per article, s'acceptés la votació de Pérez Tremps en tots els articles menys els que fan referència a l'acció exterior. Precisament, aquest va ser l'objecte de l'estudi que va fer Pérez Tremps abans de ser magistrat i el motiu pel qual va ser recusat.

Però el TC creu que no hi ha cap 'fet nou' i deixa clar que la recusació contra el magistrat és 'ferma i no es pot recórrer'.

Montilla agraeix l'esforç dels funcionaris per ajudar els qui ho han perdut tot

Que te'n fots, o què ? El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha dirigit per carta als funcionaris i al personal laboral de la Generalitat per agrair-los "el sacrifici" per la retallada salarial, una mesura "necessària" per "poder seguir ajudant aquells que ho han perdut tot i avui es troben sense feina".

En la carta, penjada en les diferents "intranets" dels departaments de la Generalitat, Montilla assenyala que vol explicar "personalment" als treballadors de l'administració autonòmica que la decisió de retallar els salaris "no ha estat fàcil" i que s'ha procurat prendre de forma "seriosa, justa i equitativa", pensant en "com fer possible un futur col·lectiu de prosperitat per al nostre país".

Després de recordar que les retallades salarials seran més elevades per a les retribucions més altes, Montilla diu ser "conscient que la decisió del Govern suposa un sacrifici per al personal públic que us agraeixo sincerament".

El govern espanyol ha presentat l'esborrany del decret de reforma laboral

El govern espanyol ha enviat als sindicats el text definitiu del document base del decret de reforma laboral, perquè el puguin examinar. A la tarda hi haurà una reunió en què els sindicats podran opinar, però el text, definitiu, ja no es negociarà. La reunió es farà, separadament, amb els sindicats i amb la patronal. José Luis Rodríguez Zapatero ja havia anunciat que tenia perfilat un decret, del qual no se sabia el contingut íntegre, però sí que se n'havia vist un esborrany. I aquest esborrany no va agradar gens als sindicats, que avisen de fa dies d'una vaga general, sobretot per l'abaratiment dels acomiadaments. Avui: El govern espanyol crearà un nou fons de capitalització per finançar els acomiadaments

elPeriódico: CCOO i la UGT amenacen amb la vaga general si el Govern no canvia la reforma

Joan Maragall: La vaca cega

Amb motiu de l'inici dels actes de l'Any Joan Maragall, que commemora el 150è aniversari del naixement del poeta i el centenari de la seva mort i atès que temps enrere vam publicar la "Vaca Suïssa" de Pere Quart en aquest bloc, publiquem "La vaca cega" amb l'ànim de contraposar dues cares d'aquesta Catalunya que ens ha tocat viure. Depèn de nosaltres la "vaca" que triem. Topant de cap en una i altra soca,
avançant d'esma pel camí de l'aigua,
se'n ve la vaca tota sola. És cega.
D'un cop de roc llançat amb massa traça,
el vailet va buidar-li un ull, i en l'altre
se li ha posat un tel: la vaca és cega.
Ve a abeurar-se a la font com ans solia,
mes no amb el ferm posat d'altres vegades
ni amb ses companyes, no: ve tota sola.
Ses companyes, pels cingles, per les comes,
pel silenci dels prats i en la ribera,
fan dringar l'esquellot mentre pasturen
l'herba fresca a l'atzar... Ella cauria.
Topa de morro en l'esmolada pica
i recula afrontada... Però torna,
i abaixa el cap a l'aigua, i beu calmosa.
Beu poc, sens gaire set. Després aixeca
al cel, enorme, l'embanyada testa
amb un gran gesto tràgic; parpelleja
damunt les mortes nines, i se'n torna
orfe de llum sota el sol que crema,
vacil·lant pels camins inoblidables,
brandant llànguidament la llarga cua. (Joan Maragall)

lo carrer del riu: Vaca suïssa - Pere Quart

La PDD denuncia un fals correu que desconvoca la manifestació de demà a Barcelona

Recorda que la marxa per la independència es manté per demà i que sortirà a les sis de la plaça Urquinaona La Plataforma pel Dret de Decidir ha alertat que des d'avui circula un correu electrònic que suplanta la identitat de la plataforma i que diu que la manifestació de demà per la independència a Barcelona s'ajorna una setmana. Els responsables de la PDD denuncien que algú ha accedit a la seva llista de correu per boicotejar la manifestació, que es manté convocada per demà a les sis de la tarda a la plaça Urquinaona. 'Qualsevol document que rebeu que citi un altre dia forma part d'una campanya d'intoxicació perquè no es faci la mobilització', avisa la plataforma. Naltros també l'hem rebut. Venia amb el nom de jaume primer, amb el títol de "MOLT URGENT!! LA MANIFESTACIÓ PREVISTA PER DEMÀ DISSABTE 12 DE JUNY S'APLAÇA UNA SETMANA I ES FARÀ EL 19 DE JUNY‏" i amb l'eMail: pdd.urgent@gmail.com

No cal dir que li hem contestat "finament"

Avui: La PDD denuncia una campanya de boicot contra la manifestació sobiranista d'aquest dissabte