21 de juny, 2010
Arenys de Munt prepara una gran trobada per commemorar la primera consulta independentista
El sí guanya a la Canonja en la primera votació des de la separació de Tarragona
Una de les portaveus de la plataforma La Canonja Decideix, Montserrat Dols, ja ha avisat al migdia de la dificultat d'assolir una alta participació. 'Aproximadament un 70% del cens són nous residents i ha costat molt involucrar-los en la consulta', ha dit. Tot i això, molta de la gent que ha anat a votar s'ha felicitat i ha dit que era un gest emotiu, ja sigui perquè és la primera votació des de la independència assolida fa un mes o perquè per fi es pot votar sobre la independència de Catalunya. La plataforma compta amb 25 voluntaris que han organitzat diferents activitats al llarg de dia com un vermut popular, actuacions musicals, cercaviles o jocs infantils.
Catalunya acorda amb Aragó ensenyar català des de les escoles fins a les universitats
Segons l'acord publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), els dos departaments han manifestat el seu interès a la promoció de l'ensenyament de la llengua catalana i el desenvolupament de recursos pedagògics en català, així com en "contribuir activament" en la consecució d'aquest objectiu.
El protocol de col·laboració, de tres anys de vigència, "promou l'ensenyament del català en l'educació", de manera que els dos departaments es comprometen a actuar coordinadament per iniciar intercanvis d'estudiants, inspectors i directors entre comunitats en estades professionals i lingüístiques. D'entrada, es crearà un grup de treball per promoure, seguir i avaluar els projectes relacionats amb el protocol. A més, els dos departaments facilitaran l'intercanvi de professors de català en comissió de serveis durant tot un curs escolar.
Segons l'acord, els dos departaments han considerat que l'estudi recíproc de les llengües i les cultures "contribueix a la comprensió i a la solidaritat de les persones", i que la col·laboració en l'àmbit de l'ensenyament afavoreix la inserció dels joves en el món laboral.
Miquel Català lliura 32.000 signatures a favor de l'oficialitat del català a Europa
La Generalitat negocia amb l'Estat italià perquè introdueixi el català a les escoles de l'Alguer
Multitudinàries manifestacions al Quebec a favor de la independència
El TC tanca el ple d'avui sense votacions i demà continuarà
La presidenta del Tribunal ha dit públicament que esperava emetre una sentència sobre l'estatut abans de l'estiu. Pren força la proposta de votar article per article, un sistema insòlit, que ha estat criticat per tots els partits catalans.
Avui: Els partits tremolen per una sentència del TC amb efectes electorals
Me gustan los catalanes...!!!
Me gustan los catalanes porque a lo largo de su historia acogieron e integraron a íberos, fenicios, cartagineses, griegos, romanos, judíos, árabes y toda clase de charnegos y sudacas, sin conocer los problemas que afectan ahora a Francia; es un ejemplo.
Me gustan los catalanes porque ya el 7 de abril de 1249 (uno va hacia Matusalén) el rey Jaime I nombró a cuatro prohombres de Barcelona (los paers) para dirimir los conflictos de la ciudad sin violencias ni reyertas. Esos hombres sabios, que pasaron a cien en 1265, (el Consell de Cent), iniciaron el sistema del gobierno municipal de Barcelona. Gracias a ellos reinó allí la concordia, y antes de empuñar las armas prefirieron siempre emplear la razón.
Me gustan los catalanes porque en toda su historia no han ganado ni una sola guerra, y encima les da por conmemorar como fiesta nacional una de las batallas que perdieron en 1714 a manos de las tropas de Felipe V de Borbón. Cataluña había dejado de ser una nación soberana. Desde entonces, cada 11 de septiembre muchos catalanes y catalanas, como hay que decir ahora, se manifiestan para reclamar sus libertades.
Me gustan las catalanas porque una de ellas, joven y bien plantada por cierto, no vaciló en pegarse a mi espalda durante cuatro días en el asiento trasero de una Vespa cuando recorrí la península en pos de Prisciliano. Me gustan los catalanes porque tienen de emblema un burro tenaz, trabajador y reflexivo, muy alejado del toro ibérico cuyas bravas y ciegas embestidas lo abocan a la muerte. Estos animales son de una raza registrada, protegida, y prolíferos sementales. Al igual que el cava, se exportan a numerosos países para mejorar la especie autóctona, como a Estados Unidos, donde crearon el Kentucky-catalan donkey . Y allí no piensan, ni mucho menos, en boicotearlos.
Cierto es que en el carácter catalán confluyen las virtudes del asno. Pero los rasgos diferenciales no se limitan a los de este cuadrúpedo. La población catalana se define por una doble característica: el seny y la rauxa . El seny implica sabiduría, juicio mesurado y sentido común. Tenía seny aquel catalán que iba en un compartimiento de un tren al lado de la ventanilla. Tiritaban de frío y los otros pasajeros le pidieron que la subiera: «Es igual», contestó a varias solicitudes, hasta que un mesetero se levantó furioso y alzó la ventanilla... ¡cuyo cristal estaba roto! «Es igual», volvió a repetir el buen hombre con toda su santa cachaza.
Al seny le responde la rauxa , asimilable a la ocurrencia caprichosa, la boutade (frase ingeniosa y absurda). Cuando de joven y surrealista Dalí iba en el metro y veía a un cura con sotana, le decía: «Siéntese, señora».
La alianza de estas dos facetas en un solo individuo forma el carácter catalán, que se comunica, se comparte y se aprecia. El otro día al regresar a París en avión desde Barcelona quise ayudarle a un pasajero, dada la exigüidad del espacio, a ponerse el abrigo: «No, por favor, no se moleste, que bastante trabajo me cuesta a mí sólo». Pero lo más refinado lo percibí en el taller del ceramista Artigas. Él y Joan Miró estaban trabajando en el mural del aeropuerto de Barcelona. Le pedí a Miró que le dedicara una lito a mis hijos. Puso: «Para Manu y Antoine afectuosament».
Cuando la vio Artigas hizo este parco comentario: «Te lo escribió en catalán para ahorrarse una letra».
Me gusta Cataluña porque allí, según Arcadi Espada, don Quijote recobró la razón, sin duda contagiado por el seny. Me hubiera dado mucha pena que el Ingenioso caballero muriera loco.
Me gusta Cataluña en fin y sobre todo porque uno de mis hijos eligió su capital para vivir en ella por ser una ciudad abierta, tolerante y discreta.
Ramón Chao Músic, escriptor i periodista, Cavaller de les Arts i les Lletres pel govern francès i pare del cantant Manu Chao.