lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de gener, 2008

Carod-Rovira titlla les llistes del PP com les més "carques" des del 1977

El president d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha assegurat que el PP presenta les candidatures més "carques" a les eleccions del 9 de març des del 1977.

En una roda de premsa prèvia a una trobada amb militants del seu partit a Lleida, ha assegurat que els electors lleidatans hauran d'elegir qui volen que els representi: el partit dels expresidents Macià i Companys, tots dos de Lleida, o els populars.

"El PP ha fet una de les llistes més carques des del 1977, una de les llistes més conservadores, més integristes i amb un discurs amb més tuf franquista des del 1977", ha afegit.

Carod, que ha estat acompanyat pel candidat per ERC a les eleccions generals, Jordi Ausàs, ha dit també que els electors podran elegir entre el seu partit i el partit que ha tingut "el mal gust" d'incloure en la seva llista l'expresident d'Endesa Manuel Pizarro després que "molts catalans van patir els talls elèctrics de l'estiu".

El Centre d'Estudis Sobiranistes proposa que els referèndums siguin vinculants

Presenta una document base per a la Llei catalana de consultes populars

El Centre d'Estudis Sobiranistes (CES) ha presentat un document base per promoure una Llei catalana de consultes populars via referèndum, tenint en compte que l'article 29 i 122 de l'estatut ho permet i que, a més, el PP no ha recorregut pas aquests articles al Constitucional. El CES proposa que les consultes puguin ser impulsades per iniciativa popular (entre 150.000 i 200.000 signatures), sense que el parlament o el govern les puguin impedir, i que siguin vinculants.

Això sí, sempre que hi participi més d'un 50% del l'electorat.

Així mateix, el laboratori d'idees sobiranistes creu que el referèndum hauria de coincidir amb uns comicis, per incentivar la participació política dels ciutadans.

Així mateix, el CES proposa que es puguin convocar referèndums tant sobre les competències de la Generalitat com aquelles de l'estat i de les institucions internacionals en què la Generalitat pot presentar proposicions de llei.

Ara el centre presentarà el document a CiU i Esquerra, i també té previst acordar reunions amb ICV i el PSC.

Atutxa diu que la Justícia s'està transformant en "una comèdia" i que "avui faria el mateix que el 2003"

L'expresident del Parlament basc, Juan María Atutxa, ha afirmat avui, després de la decisió del Tribunal Suprem de condemnar-lo a ell i als exmembres de la Mesa del Parlament Gorka Knörr i Kontxi Bilbao per no haver dissolt el grup Sozialista Abertzaleak, que la Justícia s'està transformant "en una verdadera comèdia".

I, després d'afirmar que no té "gairebé cap confiança" en la Justícia, ha assegurat que tornaria a fer "el mateix" que va fer en aquell moment.

Atutxa ha afirmat que ha tingut ocasió de reflexionar en les últimes hores i la sensació que té és de "perplexitat" perquè, segons la seva opinió, és "gairebé impossible comprendre" la decisió del Tribunal Suprem. En aquest sentit, l'expresident de la cambra basca ha indicat que ha parlat amb diverses persones que van estar presents a la vista oral i "ni tan sols presumien" que es pogués produir aquest dictamen, que, segons ha manifestat, encara no se'ls ha comunicat.

L'expresident del Parlament basc ha assegurat que "ningú" li havia dit que "s'ho esperava" o que existia "alguna escletxa".

Així doncs, ha lamentat el "circ" que s'ha produït i ha assegurat que el fet que se n'assabentessin pels mitjans de comunicació li sembla "una falta de respecte" a les persones que "estem passant per aquest tortuós camí cinc anys". "No és correcte; per tant, de confiança en la Justícia, gairebé cap", ha afegit.

Atutxa ha explicat que està tranquil i ha agraït el suport que està rebent des d'ahir. En aquest sentit, ha indicat que aquest mateix matí li ha dit a la seva dona que tenia un "marit condemnat" i ella ha respost que "quan es tracta d'aquests casos, amb orgull".

Manel Saltor plega !!!

Un projecte humanitari i de formació d'especialistes a Angola l'obliga a replantejar el seu futur immediat. Ahir a la nit durant la celebració d’una nodrida Assemblea local de militants a Móra d’Ebre, Manel Saltor, va anunciar la seva decisió d’abandonar la política activa.

El principal motiu que l’ha fet prendre aquesta decisió es la proposta que ha rebut de participar d’un projecte de formació d’especialistes en Traumatologia i Ortopèdia a Angola, que a més, ell va definir com un “projecte vital per a mi, que m’han proposat precisament pel fet de no ser alcalde, ja que qui m’ho ha proposat sabia sobradament que en cas contrari no l’hagués acceptat”.

Saltor ha fet arribar una carta, que publica la web de CiU de Móra d'Ebre, on fa unes reflexions i explica més abastament els motius que l’han portat a prendre aquesta decisió.

Les borses es refan ?

La Generalitat impulsa un pla a la Terra Alta per afavorir el seu creixement econòmic i de població

El consell executiu preveu aprovar-ho avui en la reunió que mantindrà a Tortosa. Durant els tres anys de vigència del pla, el govern destinarà 6 milions d'euros, una quantitat que es destinarà a una convocatòria d'ajuts anual per a actuacions de dinamització econòmica. La Terra Alta ha estat inclosa en el pla d'iniciatives de dinamització comarcal que ha dissenyat el govern, que preveu un seguit d'actuacions per impulsar unes comarques que segons el govern «necessiten un impuls institucional afegit per tal de corregir els elements desfavoridors». En aquest sentit, la Terra Alta, amb una població de 12.715 habitants, té la segona taxa d'envelliment de la població més alta de Catalunya i encapçala les comarques on menys ha crescut la població en l'últim quinquenni. A més, la Terra Alta és la comarca catalana on hi ha menys centres de cotització per cada 1.000 habitants.

Per tal de corregir aquesta situació, el govern ha modificat la programació de diverses infraestructures i equipaments. Així, l'execució de les obres de regadiu de la Terra Alta s'acceleraran perquè estiguin acabades el 2014, mentre que el reg de Bot s'enllestirà el 2011 i els regs de suport a Arnes i Horta de Sant Joan entraran en funcionament el 2012. Pel que fa a les actuacions en polígons industrials es prioritzarà el de les Camposines, que afecta diversos municipis, i estarà a punt el 2010 (mentre que la previsió inicial era el 2012). També s'avançarà el calendari dels polígons de la Fatarella i Gandesa. Quant a la variant de Gandesa de la C-43 s'executarà un any abans del previst, el 2012, igual que la variant de l'N-420. La variant de l'N-420 a Corbera d'Ebre es construirà entre el 2010 i el 2012. Finalment, l'any que ve es durà a terme l'ampliació del CEIP Puig Cavaller de Gandesa, que passarà a tenir dues línies.