lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de maig, 2010

La CANC vol que el «no» al cementiri nuclear impregni la campanya electoral

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha iniciat els contactes amb els partits catalans que l'11 de març van aprovar una resolució al Parlament contra la instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. Amb aquests contactes, la CANC pretén que el PSC-CpC, ERC, ICV-EUiA i CiU es comprometin a incloure el «no» al cementiri nuclear en els seus respectius programes electorals. Així, davant la possibilitat que l'Estat ajorne la seua decisió sobre la ubicació definitiva de l'MTC fins passades les eleccions catalanes, i que la nova composició del Parlament facilités un canvi d'estratègia dels partits, la CANC els vol comprometre abans dels comicis. La coordinadora es reunirà en els propers dies amb Joan Herrera i amb Joan Puigcercós, ja que tant ICV com ERC s'han mostrat predisposats a incloure l'oposició al cementiri nuclear en els seus programes electorals.

«També s'han iniciat els contactes amb CiU i PSC, dels quals s'espera que siguin conseqüents amb la posició que fins ara han mantingut», ha assenyalat la CANC en un comunicat difós ahir. D'altra banda, la coordinadora farà avui una xerrada informativa a l'auditori de Tortosa (20.00 hores), i per demà n'ha convocat una altra a la Palma d'Ebre (21.30 hores), prèvia a la festa reivindicativa que farà el 21 de maig a la plaça del Casal d'Ascó (19.00 hores).

La PDE troba entrebancs en alguns pobles per enviar autobusos a la manifestació de Barcelona

La «poca col·laboració» dels partits polítics i dels ajuntaments està provocant que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) tingui problemes per organitzar autobusos en alguns pobles del territori, amb motiu de la manifestació del 30 de maig a Barcelona. Per això, la PDE ja ha buscat una alternativa i centralitzarà l'organització dels autocars des del mercat de Tortosa. A banda, la plataforma convocarà la setmana que ve el món veïnal, els sindicats i la resta de sectors socioeconòmics del territori.

«Ens preocupa la poca sensibilitat de les institucions de l'Ebre, perquè no estan ajudant» va lamentar ahir Manolo Tomàs. El portaveu de la PDE va advertir que s'estan organitzant alguns actes sense tenir en compte la manifestació. El Congrés de Cultura Popular i Tradicional de les Terres de l'Ebre serà el 28, 29 i 30 de maig, i Tomàs va dir que una manifestació a Barcelona seria un lloc ideal per reivindicar la cultura ebrenca. A banda, la casualitat ha fet que la manifestació coincideixi als carrers de Barcelona amb la Cursa Popular d'El Corte Inglés. Tot i així, la PDE espera no haver de canviar el recorregut. L'objectiu és sortir a les 12.00 hores de la plaça Universitat i poder baixar per la ronda de Sant Pere i per la via Laietana fins a la plaça de la Catedral.

La Coordinadora inicia el procés per a presentar una Iniciativa Popular per convocar un referèndum nacional d'independència

La Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència ha donat aquest divendres el tret de sortida del procés per a la convocatòria d'un referèndum nacional sobre la independència de Catalunya per la via de la Iniciativa Popular (IP) prevista en la nova Llei de Consultes Populars. Uriel Bertran, en nom de la Coordinadora, ha fet una crida a la societat civil perquè constitueixi una comissió promotora 'àmplia i plural' que presenti la IP al Parlament de Catalunya en aquesta legislatura. El procés està avalat per l'informe elaborat pel jurista Alfons López Tena que conclou de forma clara que 'Catalunya pot legalment promoure un referèndum per iniciativa popular sobre la independència de Catalunya si es planteja com a reforma constitucional'. Així es podria mantenir la pregunta que s'està fent a les consultes només afegint un text introductori per plantejar a la ciutadania 'Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, ¿Està d'acord que la Nació Catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?'. Una pregunta que, tècnicament, la Mesa no podria rebutjar i que si s'aconsegueixen recollir les 220.000 signatures necessàries, portaria inexorablement el debat polític sobre la convocatòria del referèndum al ple del Parlament.

Avui: Un informe jurídic sosté la viabilitat legal de convocar un referèndum d'independència

ERC condiciona un futur pacte amb CiU o PSC a un canvi de sistema polític

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha condicionat un futur pacte de govern amb CiU o PSC a un canvi de sistema polític. Puigcercós ha alertat tant José Montilla com Artur Mas que s'ha d'acabar "amb el silenci i les ambigüitats" i apostar per parlar "clar i fort" concebent Catalunya com una nació dins Europa.

"Cal ser valents i assumir que s'està acabant el cicle autonòmic, que toca arremangar-se i no perdre's en decisions tàctiques que ens afecten a tots", ha assegurat el president.

Puigcercós, que assisteix a la III Convenció de Quadres d'ERC a Lloret de Mar (Selva), també ha dit que la polèmica al voltant de la renovació del Constitucional és un "argument més" per fer el canvi de cicle polític. Joan Puigcercós: 'El debat no és tripartit sí o tripartit no, sinó dignitat o Tribunal Constitucional' (directe.cat)

L'SNP i el Sinn Féin conserven els seus representants a Londres, mentre que el Plaid Cymru augmenta un escó

Els partits independentistes d'Escòcia, País de Gal·les i el nord d'Irlanda han obtingut un resultats satisfactoris a les eleccions d'ahir al Regne Unit. L'SNP d'Alex Salmond manté els sis escons que tenia fins ara i continua essent la segona força més votada a Escòcia. També ha consolidat els seus quatre escons el Sinn Féin, a l'espera del segon recompte per veure si pot consolidar-ne un cinquè a resultes de la nova divisió administrativa. El Plaid Cymru, al seu torn, ha guanyat un escó i passa a tenir tres representants a Londres, consolidant-se com la quarta força més votada a Gal·les.

El govern de l'Estat aprova el reglament de la directiva del foc de la Unió Europea

El consell de ministres ha aprobat aquest divendres el decret que regula l'ús d'articles pirotècnics en festes populars, en desplegament de la polèmica directiva europea sobre el foc en manifestacions culturals i tradicionals del 14 de juny de 2007. El decret atorga a les autonomies la regulació de les edats mínimes i els articles que es podran usar. La normativa estatal determina unes edats mínimes per a l'ús d'articles pirotècnics que va dels 12 als 18 anys i que les activitats on s'utilitzin aquests materials de foc estiguin cobertes per una assegurança. El decret reconeix, no obstant, la importància que la pirotècnia té en les festes i tradicions populars, com els correfocs, i per això transfereix a les autonomies la regulació específica sobre els espais en què es pot utilitzar aquests articles, així com els horaris i les edats dels usuaris. El reglament estableix que les empreses d'espectacles amb material pirotècnic hauran de ser titulars d'un taller de preparació i muntatge i tenir, com a mínim, un expert entre els seus treballadors.

'Magic journey to Africa' ('Viatge màgic a l'Àfrica')

El 'Viatge màgic a l'Àfrica' del periodista Jordi Llompart arriba als cinemes del país aquesta setmana. El film, en tres dimensions, narra el viatge màgic i espiritual d'una noia de deu anys a través de la imaginació pe trobar un amic que viu a l'Àfrica. Rodat en anglès, només pot veure's en català en sis cinemes del país.

Després de la seva trobada amb un infant africà hospitalitzat, Jana, de deu anys, comença un viatge fantàstic per l'Àfrica per cercar-lo. Acompanyada del seu cavall amb ales, Jana coneixerà Mel, el seu nou millor amic, i plegats viuran autèntiques aventures amb animals, plantes i criatures fantàstiques. Amb l'ajuda de la seva fada madrina, Jana creuarà els límits de la imaginació i aprendrà a superar els obstacles. Aquest és un viatge espiritual per als adults i un viatge màgic per als més petits. Un relat que trasllada un missatge profund sobre l'amistat, l'amor, la passió, la naturalesa i la imaginació.

El film pot veure's en català només als cinemes Albèniz (Girona), Illa Carlemany (Andorra), Girona (Barcelona), Ocine (Girona), Sucre (Vic) i Urgell (Mollerussa).