lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de febrer, 2008

El tripartit acusa CIU de voler obtenir la presidència de Catalunya a Madrid

Montilla 150208 CATr José Montilla veu "desorientats els dirigents de CiU sobre si volen entrar o no al govern d'Espanya", i ha acusat el convergent Artur Mas d'estar "obsessionat" en arrabassar-li la presidència de la Generalitat el 9 de març després de no aconseguir-ho a les autonòmiques. Montilla també ha criticat CiU per entendre les eleccions generals com una segona volta de les catalanes.

En una entrevista al "Catalunya Nit", Montilla ha criticat: "Jo no sé si Mas pensa que pot aconseguir al Congrés i a Madrid la majoria que no va ser capaç d'aconseguir al Parlament de Catalunya per ser president".

"Però el que hi ha a CiU és desorientació perquè hi ha diferents propostes i no sabem quina és la de CiU, encara que sí que sabem l'obsessió de Mas", ha afegit el president de la Generalitat i primer secretari del PSC.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari d'ERC, Joan Ridao, ha assegurat que sent "vergonya com a catalanista que algú que es fa dir nacionalista", en referència al president de CiU, Artur Mas, "supediti el govern de Catalunya a una decisió de Madrid".

Ridao ha dit sentir "vergonya com a demòcrata en veure que CiU vol guanyar als despatxos de Madrid allò que no li van donar les urnes ni la sobirania del Parlament". "Ara ja sabem que la Casa Gran del Catalanisme d'Artur Mas és un palau que hi ha a Madrid que es diu Palau de la Moncloa", ha sentenciat.

El cap de llista d'ICV-EUiA per Barcelona, Joan Herrera, ha qualificat de "sucursalista" la postura mantinguda en les últimes hores pel president de CiU. "A Catalunya els governs es decideixen des de Catalunya, des del Parlament, no des d'un despatx de la carrera de San Jerónimo", ha defensat.

El dia després

Mestres i professors amenacen amb noves vagues arreu de Catalunya vaga 14F CATr Una riuada de mestres va fer aflorar ahir al carrer el malestar del professorat. Al voltant de 55.000 persones entre docents i estudiants van manifestar-se pel centre de Barcelona en la jornada de vaga convocada pels principals sindicats de l'escola pública per exigir la retirada del document de bases de la futura llei d'educació de Catalunya, una xifra que les organitzacions sindicals van elevar a 60.000 i a més de 80.000 comptant-hi les protestes de la resta de Catalunya.

Per territoris, d'acord amb les dades d'Educació, la participació més baixa es va registrar a la ciutat de Barcelona (44,4%) i a Barcelona comarques (50%), i la més alta a les Terres de l'Ebre i el Vallès Occidental, on el seguiment a l'aturada va superar el 57%.

A la zona del Baix Llobregat - Anoia la participació va ser del 54,8%, molt semblant a la de les comarques de Tarragona (54,28%). A Girona el seguiment es va situar en un 53,5%, mentre que a la demarcació de Lleida va ser del 51,28%. Els sindicats qualifiquen de "massiva" la participació a la vaga d'ahir i la xifren en un 80%. La Generalitat en rebaixa el seguiment fins a un 50%. En qualsevol cas, els professors van aconseguir paralitzar l'activitat a les aules de gran part de les escoles públiques del país, i especialment a Infantil i Primària.

La protesta, considerada pel sindicat USTEC-STEs com "una de les manifestacions més grans dels últims trenta anys", va evidenciar també, no obstant, el malestar acumulat pel col·lectiu docent en els últims anys. Els mestres van voler fer-se sentir i, en molts casos, van aprofitar també per descarregar la seva insatisfacció.

Així doncs, els docents donen una setmana de marge al govern perquè mogui fitxa i retiri l'esborrany que ha de ser l'eix de la futura llei d'educació. Si no és així, amanecen amb una nova jornada de vaga, com la d'aquest dijous. Document: Bases per a la Llei d’Educació de Catalunya

VilaWeb/El Punt: Els mestres desafien Educació amb una mobilització massiva

Video: Rosa Cañadell, secretària general USTEC (Els Matins, TV3)

Ridao apel.la a l'Estatut per suprimir dos ministeris

Joan Ridao 150208 a l'oracle CATr El nou Estatut aguditza, si això és possible, una cosa que ERC fa anys que denuncia i que el candidat republicà Joan Ridao va reintroduir ahir en el debat polític: els ministeris de Cultura i Sanitat "no tenen raó de ser" i s'han de suprimir perquè quasi totes les competències s'han traspassat a les comunitats autònomes.

La reflexió de Ridao, que inclou la petició de les transferències pressupostàries ministerials corresponents, s'emmarca en una proposta més ambiciosa que ERC fa amb vista a aprimar l'administració de l'Estat perquè guanyi en eficiència i es compleixi l'Estatut.

ERC reclama que, en un termini de tres anys, l'Estat estimi les necessitats de finançament real dels seus serveis i competències, per valorar així la necessitat o no de mantenir algunes estructures ministerials. I, arribat el cas, posar-se "a dieta" traspassant "competències, funcions, costos i recursos" inherents a serveis que, com els de Cultura i Sanitat, però també altres, han de quedar en mans de la Generalitat en "compliment escrupolós de l'Estatut".

Moratinos adverteix que Espanya no acceptarà la declaració d'independència unilateral de Kosovo

El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, ha advertit aquest divendres que "Espanya no pot acceptar declaracions unilaterals d'independència", en referència a la possible proclamació d'independència que el govern de Kosovo està disposat a fer aquest cap de setmana encara que no tingui el suport internacional.

Des de Còrdova, on s'ha reunit amb el seu homòleg del Paraguai, Moratinos ha assegurat que el govern espanyol es regirà pel respecte "total i absolut a la legalitat internacional", i aquesta serà la posició que exposarà dilluns en el consell de ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea. A Espanya, ha afegit, "no li agraden les declaracions unilaterals d'independència que no tenen el suport de la legalitat internacional", i aquesta decisió no canviarà "siguin quins siguin els esdeveniments d'aquest cap de setmana".

El Parlament de Kosovo ha aprovat aquest divendres una moció que permet adoptar en 24 hores les lleis necessàries per proclamar la independència supervisada d'aquest territori que, actualment, té l'estatus de província autònoma de Sèrbia i on hi viuen una majoria d'albanesos. La Unió Europea ha ajornat la seva decisió fins al consell de ministres de dilluns, tot i que aquest dissabte hi enviarà la missió civil que hauria de supervisar el procés.

Mentrestant, però, a Prístina continuen els preparatius per celebrar la proclamació d'independència, que estava prevista inicialment per al diumenge, malgrat que oficialment el govern kosovar no vol confirmar la data.

El 65% dels catalans creuen que el nivell d'autonomia de Catalunya és insuficient

Catalunya no disposa de prou autonomia. Aquesta és una opinió gairebé unànime entre els ciutadans del país (ho pensen un 65,3%), segons el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Un 26,3% dels enquestats, en canvi, pensen que el nivell d'autonomia és suficent. Pel que fa a l'estatus jurídic de Catalunya, la majoria defensa que sigui un estat dins una Espanya federal (36,4), seguits dels que creuen que s'ha de mantenir com una comunitat autònoma (34,8) i dels que volen un estat independent (19,4). Així mateix, la majoria dels ciutadans (41,9%) se senten tan catalans com espanyols, tot i que el 46,7% dels consultats es consideren o bé només catalans o bé més catalans que espanyols.

A l'hora d'ubicar-se políticament, els ciutadans de Catalunya es consideren majoritàriament de centre-esquerra i defensen que els polítics no tenen en compte el que pensa la gent. A més a més, el 68% dels enquestats subratlla que els polítics només busquen el benefici propi.

De la Vega contesta a Putin que la situació a Kosovo no té "res a veure" amb la de Catalunya o Euskadi

La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha respost aquest divendres des de La Moncloa a les manifestacions del president rus, Vladímir Putin, que va criticar la "doble vara de mesurar" que aplica Europa en donar suport a la independència de Kosovo però no a l'independentisme a l'estat espanyol.

Segons De la Vega, la qüestió de Kosovo no és "en absolut comparable" ni té "res a veure" amb cap situació a l'estat espanyol. De la Vega ha recordat que l'executiu espanyol no donarà suport a una declaració d'independència unilateral per part de Kosovo, i que el pròxims dilluns se celebrarà una reunió a nivell europeu per provar de consensuar una posició comuna.

De la Vega, que ha fet aquestes manifestacions des de La Moncloa, ha admès en converses amb els periodistes que la qüestió de Kosovo pot ser utilitzada per sectors "interessats" en impulsar el debat independentista, i ha recordat que el govern espanyol "no és partidari en absolut" de declaracions unilaterals d'independència com la que es pot produir en aquest país dels Balcans.

Putin troba hipòcrita no aplicar a Espanya el que s'està fent a Kosovo

Diumenge, Kosovo proclamarà la independència, però Sèrbia, que s'hi oposa rotundament, prepara la resposta. S'estudia tallar el subministrament d'aigua, electricitat i internet i aprovar un decret de nul·litat de la secessió. Malgrat el suport d'Europa i els Estats Units, per Belgrad només el Consell de Seguretat de l'ONU, que es reuneix aquesta tarda, ho pot decidir. Rússia no hi està d'acord però sembla que es resignarà al que ja sembla inevitable. Tot i això, des de Moscou, Vladímir Putin ha insistit que la independència de Kosovo és immoral i que s'aplica la doble vara, ja que a Espanya "hi ha gent que no vol viure en un sol estat. Aneu a ajudar-los".

No obstant això, també dintre de la mateixa Unió Europea existeixen diferències d'opinió sobre el futur estatus de Kosovo. Romania, Espanya, Eslovàquia i Xipre es neguen a reconèixer a Kosovo com estat independent, per temor a les 'ambicions separatistes' en els seus respectius països. Així, Eslovàquia i Romania temen que la minoria hongaresa adquireixi massa poder decisori dintre de les fronteres nacionals. El primer ministre espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va exigir al principi que la declaració d'independència fora postergada almenys fins a després de les eleccions parlamentàries del 9 de març. Anteriorment, ETA va emetre un comunicat que considerava la declaració albanesa d'independència com un exemple.

Isabel-Clara Simó: In-Inde ...

Tinc als dits el minuciós informe que ha elaborat el Cercle d'Estudis Sobiranistes sobre la possibilitat jurídica d'un referèndum a Catalunya, al qual han col·laborat un bon nombre d'experts. La base legal d'aquest instrument democràtic són els articles 29 i 122 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. L'objectiu no s'amaga rere eufemismes: és constituir Catalunya en Estat independent integrat en la Unió Europea.

En llegir el document constates que s'han tingut en compte no sols els arguments a favor sinó que s'han desmuntat els arguments en contra. Els esculls més difícils són els que emanen d'una interpretació restrictiva de l'article 122 de l'Estatut, car es pot interpretar que les consultes populars només es poden fer en matèries que siguin competència de la Generalitat, però, si es llegeix bé, ja es veu que a partir de les competències pròpies el poble català sí que pot presentar propostes sobre les competències de l'Estat o d'institucions multinacionals; tant és així, que en altres aspectes es demostra que Catalunya té aquesta capacitat jurídica, com per exemple el Concert Econòmic, que proposa que no hi hagi límit per a un referèndum.

El Cercle, que és una fundació independent i no és instrument de cap partit polític, ha elaborat aquest document perquè creu que un referèndum és la base perfecta per desmantellar la desmotivació política actual. S'endevina, però, que, ultra això, ells i els qui els donem suport creiem que la voluntat del poble de Catalunya és el dret a decidir. I això, amics meus, vol dir independència.

El primer ministre de Kosovo evita anunciar una data per a la proclamació de la independència

Kosovo 150208 CATr El primer ministre de Kosovo, Hashim Thaci, ha evitat donar una data concreta per proclamar la independència d'aquesta província sèrbia, però ha assegurat que en un Kosovo sobirà totthom tindrà una perspectiva de futur.

En roda de premsa a Pristina, després que el Parlament hagi aprovat una moció per a la independència d'aquesta província sèrbia, Thaci ha evitat donar una data que amplis sectors de la població esperaven avui.

No obstant, una font parlamentària kosovar, que ha demanat l'anonimat, ha assegurat a Efe que la proclamació oficial tindrà lloc diumenge que ve a les tres del migdia.

Prèviament, el parlament de Kosovo ha aprovat avui una moció que permet adoptar en 24 hores les lleis necessàries per proclamar la independència supervisada d'aquesta província sèrbia segons el pla del mediador diplomàtic, l'enviat especial de l'ONU Martti Ahtisaari.

La moció ha estat aprovada per 79 diputats, mentre que sis hi han votat en contra i quatre s'han abstingut.

Els diputats han decidit canviar el procediment d'adopció de lleis amb la intenció d'aprovar ràpidament els textos previstos en el pla de l'enviat especial de l'ONU, que preconitza la independència de Kosovo sota "supervisió internacional" i una àmplia autonomia per a la minoria sèrbia (menys del 10% de la població).

CiU torna a demanar "canvis" en el Govern de Catalunya per recolzar la investidura de Zapatero

Macias alerta que si CiU és decisiva després del 9-M "el tripartit caurà" Mas 150208 CATr Pactar a Madrid per obtenir el poder a Catalunya. Aquesta és la recepta de CiU, exterioritzada ahir pel fins ara senador Pere Macías. Però la idea no és nova, ja que la federació nacionalista ha demanat, en diverses ocasions, la dimissió del President del Govern català, José Montilla, i el trencament del Pacte d’Entesa, com a prerrogativa per a recolzar al PSOE a Madrid i, de retruc, forçar unes noves eleccions i obtenir el poder a Catalunya, d’una o altra manera. “Montilla es podria trobar amb que no serà president d’aquí a dos mesos”, va dir ahir Macías.

Per la seva banda, Artur Mas va assegurar que recolzar una nova investidura de Rodríguez Zapatero després del 9-M i no obtenir el poder a Catalunya “seria un frau a la democràcia”. Així mateix, va indicar que si la federació aconsegueix “tenir la paella pel mànec” al Congrés dels Diputats donarà el seu recolzament al PSOE i li exigirà un canvi en la llei electoral catalana, “perquè governi la llista més votada”. CiU va ser la llista més votada en les eleccions al Parlament de 2003 i 2006. No així el 1999, quan el PSC va obtenir més vots però menys diputats.

Amb tot això, el president de la Generalitat, José Montilla, ha avisat Zapatero i Mas que l'Executiu català no serà moneda de canvi després de les eleccions del 9-M. En aquest sentit, ha advertit que no "subordinarà" la política catalana a "la lògica de la política espanyola", en referència a la voluntat de CiU de condicionar el suport a un futur govern de Zapatero a l'entrada de la federació nacionalista a l'Executiu català.

Tivissa cedirà 40 hectàrees per instal·lar un gran parc fotovoltaic prop de les centrals de Vandellòs

Tivissa podria tenir un dels parcs solars fotovoltaics més grans de Catalunya. L'Ajuntament ha posat en concurs públic la cessió de 40 hectàrees de terrenys forestals a la partida del Castellet de l'Esteve, prop del límit amb el terme municipal de Vandellòs i l'Hospital de l'Infant. En aquest sentit, l'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, confia que la proximitat a la central nuclear i a la central tèrmica de la Plana del Vent faciliti la instal·lació del parc fotovoltaic, que podria ser tan gran com el de Flix.