lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de febrer, 2008

El dia després

Mestres i professors amenacen amb noves vagues arreu de Catalunya vaga 14F CATr Una riuada de mestres va fer aflorar ahir al carrer el malestar del professorat. Al voltant de 55.000 persones entre docents i estudiants van manifestar-se pel centre de Barcelona en la jornada de vaga convocada pels principals sindicats de l'escola pública per exigir la retirada del document de bases de la futura llei d'educació de Catalunya, una xifra que les organitzacions sindicals van elevar a 60.000 i a més de 80.000 comptant-hi les protestes de la resta de Catalunya.

Per territoris, d'acord amb les dades d'Educació, la participació més baixa es va registrar a la ciutat de Barcelona (44,4%) i a Barcelona comarques (50%), i la més alta a les Terres de l'Ebre i el Vallès Occidental, on el seguiment a l'aturada va superar el 57%.

A la zona del Baix Llobregat - Anoia la participació va ser del 54,8%, molt semblant a la de les comarques de Tarragona (54,28%). A Girona el seguiment es va situar en un 53,5%, mentre que a la demarcació de Lleida va ser del 51,28%. Els sindicats qualifiquen de "massiva" la participació a la vaga d'ahir i la xifren en un 80%. La Generalitat en rebaixa el seguiment fins a un 50%. En qualsevol cas, els professors van aconseguir paralitzar l'activitat a les aules de gran part de les escoles públiques del país, i especialment a Infantil i Primària.

La protesta, considerada pel sindicat USTEC-STEs com "una de les manifestacions més grans dels últims trenta anys", va evidenciar també, no obstant, el malestar acumulat pel col·lectiu docent en els últims anys. Els mestres van voler fer-se sentir i, en molts casos, van aprofitar també per descarregar la seva insatisfacció.

Així doncs, els docents donen una setmana de marge al govern perquè mogui fitxa i retiri l'esborrany que ha de ser l'eix de la futura llei d'educació. Si no és així, amanecen amb una nova jornada de vaga, com la d'aquest dijous. Document: Bases per a la Llei d’Educació de Catalunya

VilaWeb/El Punt: Els mestres desafien Educació amb una mobilització massiva

Video: Rosa Cañadell, secretària general USTEC (Els Matins, TV3)