Hi ha qui pensa que l’Estatut ho pot arreglar o esguerrar tot. Mentida; o error, si es vol. Barcelona no serà ni millor ni pitjor amb l’Estatut. Ni Catalunya tampoc. Des que en Ridao va aconseguir apujar el llistó del finançament fins als 3.500 milions d’euros, la cosa ha millorat. El problema té més a veure amb l’honor que amb la pesseta, que curiosament és, fins i tot en castellà, un mot d’origen català. Per què deu ser? La moneda o peça petita era en català la peceta, vet aquí. El que compta són les pessetes i tot el demés són punyetes, diu el català. Però en el fons el que li importa més és l’honor, que diuen que era el credo dels castellans. M’explico. Nosaltres vam fer un Estatut. L’Estatut substituïa i desenvolupava la disposició addicional primera de la Constitució. L’Estatut es va aprovar amb el 90% dels vots del Parlament català, però el Parlament i el Senat espanyols el van retallar –no repetiré aquí amb quins suports des de Catalunya–. Després el vam referendar. I ara el volen retocar en el Tribunal Constitucional. Doncs bé: si ho fan, sortirem al carrer 200.000 persones per baixar pel passeig de Gràcia cantant “Volem l’Estatut”, com l’any 1979, crec que era. I si pot ser que vinguin en Llach i en Joan Manuel –fill del Poble-sec i nét d’andalusa o de gent de parla castellana–, la Marina Rossell, la Mayte Martín i la Maria del Mar Bonet. Si volen. Si jo fos l’amo de l’Estatut (i no ho sóc, però hi vaig participar amb una pila de companyes i companys del PSC-CpC, Esquerra, ex-PSUC i CiU) diria: no me’l toquin. Va néixer en un pis de la Via Augusta cantonada Alfons XII, al costat de casa meva, per un acord final entre Ernest Maragall, un xicot de CiU i l’Iceta, si no recordo malament (tot i que l’Iceta al Parlament va dir: “Hi votem a favor, però a Madrid segurament el tocaran”). I tant que el van tocar. És un fill mig bord, però és un fill nostre. Dic tot això a Rupià, Baix Empordà, a tocar, no del pi, però sí de l’olivera de les 7 branques, que em van regalar els Veguers de les 7 Vegueries que havien de substituir les Diputacions Provincials, nom que a mi no m’entusiasma, perquè refereix a una realitat dual: la Capital i les Provincies. No és això, companys no era això. Si cal, passat l’estiu, tornarem al carrer.
09 d’agost, 2009
Pasqual Maragall demana una gran manifestació si el Constitucional espanyol retalla l'Estatut
Joan Saura: 'Seria bo que les lleis aprovades per referèndum no poguessin anar al TC'
Referint-se a quina ha de ser la reacció del Govern a una sentència adversa diu: 'Una reacció concreta és impossible, perquè depèn de la sentència. Però tenim clar que l'Estatut no és només una llei orgànica, sinó que és un pacte entre Catalunya i l'estat espanyol. Si el TC limita, redueix o anul·la determinats preceptes, s'ha de refer el pacte polític. Si vostè i jo pactem una cosa i ve un tercer i ens diu que no serveix, doncs modifiquem la llei. Però crec que la sentència no afectarà cap aspecte essencial de l'Estatut. Ni nació, ni llengua, ni finançament, ni bilateralitat sortiran afectades, tot i que possiblement hi haurà lectures interpretatives de determinats articles. En tot cas, desitjo que la sentència surti com més aviat millor.'
L'Estatut compleix tres anys, però encara no camina
Maulets protesta per la 'càrrega policial indiscriminada' en una manifestació antitaurina a Palma
En un comunicat, Maulets assegura que no pot 'acceptar ni permetre aquesta actitud repressiva dels cossos policials espanyols' i critiquen 'severament el fet de no poder realitzar una concentració lliurement i amb total normalitat'. A més, consideren que des d'abans que es produíssin les càrregues la policia 'ja mostrava una intenció d'impedir' el desenvolupament de la concentració i, per això pensen que les 'agressions' eren premeditades.
La UGT denuncia irregularitats en l'ERO de Total Panel System
Alego: La UGT denuncia irregularitats en l'ERO de Total Panel System