lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 d’agost, 2009

Pasqual Maragall demana una gran manifestació si el Constitucional espanyol retalla l'Estatut

Hi ha qui pensa que BCN és bona si la bossa sona. Doncs no: el turisme que ve és més aviat de classe mitjana –que per cert és la que ens convé: de classe baixa en tenim un munt i de classe alta no ens en cal perquè no surten al carrer, ni compren a les botigues–. Si compren quelcom és a les botigues de luxe del passeig de Gràcia, perquè amb la crisi el refugi dels calés són l’or, la plata i les joies. Barcelona gasta molt però cobra molt. Jo camino prou per la ciutat –cosa recomanable– i em faig un fart de veure estrangers i fins i tot, de vegades, de parlar amb ells en anglès (la nova lingua franca) o el que calgui. Pel carrer, amb els nacionals, estic entre agraït i cansat que em saludin preguntant-me com em trobo. En canvi, els estrangers poc que saben qui sóc. Però anem per feina.

Hi ha qui pensa que l’Estatut ho pot arreglar o esguerrar tot. Mentida; o error, si es vol. Barcelona no serà ni millor ni pitjor amb l’Estatut. Ni Catalunya tampoc. Des que en Ridao va aconseguir apujar el llistó del finançament fins als 3.500 milions d’euros, la cosa ha millorat. El problema té més a veure amb l’honor que amb la pesseta, que curiosament és, fins i tot en castellà, un mot d’origen català. Per què deu ser? La moneda o peça petita era en català la peceta, vet aquí. El que compta són les pessetes i tot el demés són punyetes, diu el català. Però en el fons el que li importa més és l’honor, que diuen que era el credo dels castellans. M’explico. Nosaltres vam fer un Estatut. L’Estatut substituïa i desenvolupava la disposició addicional primera de la Constitució. L’Estatut es va aprovar amb el 90% dels vots del Parlament català, però el Parlament i el Senat espanyols el van retallar –no repetiré aquí amb quins suports des de Catalunya–. Després el vam referendar. I ara el volen retocar en el Tribunal Constitucional. Doncs bé: si ho fan, sortirem al carrer 200.000 persones per baixar pel passeig de Gràcia cantant “Volem l’Estatut”, com l’any 1979, crec que era. I si pot ser que vinguin en Llach i en Joan Manuel –fill del Poble-sec i nét d’andalusa o de gent de parla castellana–, la Marina Rossell, la Mayte Martín i la Maria del Mar Bonet. Si volen. Si jo fos l’amo de l’Estatut (i no ho sóc, però hi vaig participar amb una pila de companyes i companys del PSC-CpC, Esquerra, ex-PSUC i CiU) diria: no me’l toquin. Va néixer en un pis de la Via Augusta cantonada Alfons XII, al costat de casa meva, per un acord final entre Ernest Maragall, un xicot de CiU i l’Iceta, si no recordo malament (tot i que l’Iceta al Parlament va dir: “Hi votem a favor, però a Madrid segurament el tocaran”). I tant que el van tocar. És un fill mig bord, però és un fill nostre. Dic tot això a Rupià, Baix Empordà, a tocar, no del pi, però sí de l’olivera de les 7 branques, que em van regalar els Veguers de les 7 Vegueries que havien de substituir les Diputacions Provincials, nom que a mi no m’entusiasma, perquè refereix a una realitat dual: la Capital i les Provincies. No és això, companys no era això. Si cal, passat l’estiu, tornarem al carrer.

Avui: De BCN a Cat i l'Estatut

Joan Saura: 'Seria bo que les lleis aprovades per referèndum no poguessin anar al TC'

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, creu que 'seria bo' que lleis aprovades per referèndum no poguessin arribar al TC, ja que, si el tribunal retalla algun precepte hi haurà un xoc de legitimitats.

Referint-se a quina ha de ser la reacció del Govern a una sentència adversa diu: 'Una reacció concreta és impossible, perquè depèn de la sentència. Però tenim clar que l'Estatut no és només una llei orgànica, sinó que és un pacte entre Catalunya i l'estat espanyol. Si el TC limita, redueix o anul·la determinats preceptes, s'ha de refer el pacte polític. Si vostè i jo pactem una cosa i ve un tercer i ens diu que no serveix, doncs modifiquem la llei. Però crec que la sentència no afectarà cap aspecte essencial de l'Estatut. Ni nació, ni llengua, ni finançament, ni bilateralitat sortiran afectades, tot i que possiblement hi haurà lectures interpretatives de determinats articles. En tot cas, desitjo que la sentència surti com més aviat millor.'

L'Estatut compleix tres anys, però encara no camina

Aquest diumenge es compleixen tres anys des de l’entrada en vigor del nou Estatut. Tres anys en que s’han succeït les reunions entre la Generalitat i l’Estat espanyol amb l’objectiu de materialitzar els traspassos de les noves competències que el nou text confereix al govern català. Tot plegat en un clima tens per lentitud, la manca de voluntat política i per la tediosa espera de la sentència del Constitucional espanyol. El Govern fa un balanç triomfal d’aquests tres anys que Saura valora amb un notable alt, destacant el finançament, els traspassos de Rodalies i la inspecció de treball com a grans fites. Més enllà dels dubtes pel finançament, també hi ha reserves sobre aquests traspassos que, per dir-ho de forma planera, són traspassos a mitges.

Maulets protesta per la 'càrrega policial indiscriminada' en una manifestació antitaurina a Palma

Maulets ha denunciat la càrrega 'desproporcionada i completament indiscriminada' de la policia nacional contra una manifestació antitaurina que se celebrava aquest dijous davant la plaça de braus de Palma. La concentració és la primera de les tres que estan previstes per aquest estiu sota el lema La sang no és cap espectacle. Asseguren que les persones que hi participaven van mantenir en tot moment una actitud pacífica i que van ser els assistents a la cursa de braus qui va actuar amb 'actitud provocadora' i creuen que aquest va ser el detonant de la primera càrrega que va efectuar la policia. Maulets mostra en un vídeo com es van succeïr els fets que van acabar amb una vintena de persones ferides, entre elles una nena de deu anys i cinc persones hospitalitzades.

En un comunicat, Maulets assegura que no pot 'acceptar ni permetre aquesta actitud repressiva dels cossos policials espanyols' i critiquen 'severament el fet de no poder realitzar una concentració lliurement i amb total normalitat'. A més, consideren que des d'abans que es produíssin les càrregues la policia 'ja mostrava una intenció d'impedir' el desenvolupament de la concentració i, per això pensen que les 'agressions' eren premeditades.

La UGT denuncia irregularitats en l'ERO de Total Panel System

La federació del metall, la construcció i afins (MCA) de la UGT a l'Ebre ha denunciat greus irregularitats en l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) presentat per l'empresa Total Panel System SA –situada a Móra la Nova– que afecta més de la meitat dels treballadors de l'empresa (14 de 26). Aquest ERO va ser desestimat fa unes setmanes pels serveis territorials de Treball a Barcelona, que el van traslladar al TSJC. No obstant això, els de l'Ebre hi van donar el vistiplau el 31 de juliol.

Alego: La UGT denuncia irregularitats en l'ERO de Total Panel System

Ja hi tornem a ser!!!

Tres artefactes de poca potència han esclatat avui a diferents punts de Palma sense causar ferits després que ETA ha advertit de la col·locació de tres explosius. El primer ha estat la pizzeria 'La Rigoletta', situat al carrer Joan Maragall, número 42, a la zona del Portitxol de Palma a les 14.15 h, el segon en un altre local a les 14.40. Només han causat danys materials ja que els locals han estat desallotjats. El tercer ha esclatat a les sis de la tarda en unes galeries comercials subterrànies a la plaça Major de Palma. Finalment la quarta bomba en un hotel era una falsa alarma. ETA ha reivindicat aquest diumenge l'autoria dels últims quatre atemptats en què han mort tres persones. Es tracta de l'assassinat de l'inspector Eduardo Puelles, a Arrigorriaga el 19 de juny, i de Carlos Sáenz de Tejada i Diego Salva, guàrdies civils de la caserna de la Calvià, a Mallorca, el 30 de juliol, a més de l'explosió a la seu del PSE de Durango el 10 de juliol i de la bomba a la caserna de Burgos del 29 de juliol. En un comunicat al diari Gara, ETA retreu a PNB i Nafarroa Bai el seu suport a la Guàrdia Civil després de l'atemptat de Calvià. Adverteix que l'atemptat de Burgos no va ser 'frustrat' sinó que 'l'únic que s'ha demostrat frustrat' és la via policial. GARA: ETA afirma que las últimas semanas prueban de nuevo la inutilidad de la represión