lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de desembre, 2008

Quart dia d'atacs entre Israel i Gaza

Per quart dia consecutiu els bombardejos israelians sobre la franja de Gaza han continuat aquest dimarts. Els atacs, que van començar dissabte després del trencament de l'alto el foc per part de Hamàs, han causat 360 morts i 1.600 ferits.

Tropes aèries i navals israelianes han atacat a primera hora d'aquest matí objectius palestins, entre els quals diversos edificis del govern de la franja, un camp de l'entrenament del moviment islamista, una fàbrica d'armes i per segon dia consecutiu la universitat islamista.

Per la seva banda, les milícies palestines han llançat 80 coets i projectils de morter, que han causat dos morts i diversos civils i militars ferits. La xifra de víctimes mortals israelianes des de l'inici de l'ofensiva militar ascendeix a quatre, entre els quals tres civils.

Mentrestant als hospitals de la franja la situació és cada vegada més caòtica i falten medicaments, llits, sang per a transfusions i cambres refrigeradores per conservar els cadàvers fins que són recuperats pels seus familiars.

Concentració a Tarragona de repulsa per l'agressió del govern israelí contra Gaza Davant els fets intolerables que està perpetrant el govern d'Israel a Gaza ens adherim a les mobilitzacions que s'estan produïnt arreu del món i hem decidit convocar una concentració de repulsa a aquestes actuacions i de suport a la població assetjada el proper diumenge, 4 de gener, a les 13,00 hores, a la Plaça de la Font, a l'acabament de l'acte Paraules per la Pau.

En les properes hores enviarem emails als diferents grups municipals demanant que preparin mocions per presentar al Plenari i/o a la Junta de portaveus per tal d'adherir-se al comunicat.

Entre Pobles (epoblest@tarragona.tinet.cat)

Milers de persones es manifesten a Palma perquè el 31 de desembre sigui la diada de Mallorca

Prop de tres mil persones, segons l'organització, es manifesten aquest vespre al centre de Palma per reivindicar la identitat nacional de Mallorca amb el lema 'Països Catalans. Un poble lliure al món'. El portaveu, Antoni Trobat, diu: 'La festa de l'Estendard és la celebració cívica més antiga d'Europa i la vertadera Diada de Mallorca; per això reclamam de tornar a la data de celebració que pertoca.' La manifestació l'ha convocada la plataforma 31-D.

Afegeix Trobat: 'Amb el lema de la diada les entitats reclamam el dret d'autodeterminació de la nació catalana de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.' Els manifestants han sortit del passeig des Born a les sis de la tarda, i al final, Oprimits i Barrumbada actuen a la plaça dels Patins. Donen suport a la manifestació els partits PSM, Esquerra, Bloc per Mallorca, les JERC i les JEN; els sindicats Unió Obrera Balear (UOB) i STEI-i, i les entitats Associació de Senegalesos de Mallorca, Comitè de solidaritat amb Euskal-Herria, Grup Blanquerna i Lobby per la Independència.

L'Obra Cultural Balear (OCB) també ha organitzat tot un seguit d'activitats a tot l'illa per commemorar la diada, com ara la lectura d'un manifest que exhorta els catalanoparlants 'a prendre un paper actiu en l'impuls del procés de normalització lingüística'.

Solbes proposa un model de finançament en què els catalans lligarem los gossos amb llanguanisses

Garantir que qualsevol ciutadà rebi els mateixos recursos quant a serveis públics independentment del territori on visqui, augmentar l'autonomia financera de les comunitats i reduir la dependència d'aquestes de l'Estat són els objectius de la reforma del sistema de finançament autònomic que ha presentat el vicepresident segon i ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes.

Solbes, que ha estat acompanyat del secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, ha fet públic el document amb la proposta del govern espanyol, que recull els principis que ha anat exposant el cap de l'executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, en la ronda de contactes que ha mantingut en els últims dies amb els presidents autonòmics. Malgrat la presentació del nou model no s'han posat xifres sobre la taula, dades que des del govern espanyol acabaran de concretar de cara al gener del 2009. Carlos Ocaña 301208 RAC1

Així doncs, la reforma del sistema de finançament, segons Solbes, seguirà els principis bàsics presentat per l'original del mes de juliol. Aquesta nova proposta millorarà els recursos per als serveis de tots els ciutadans de l'Estat, garantirà que qualsevol ciutadà rebi els mateixos recursos quant a serveis públics independentment de la comunitat autònoma on visqui, aportarà més autonomia financera a les comunitats autònomes i les farà menys dependents de l'Estat.

Els eixos per arribar a complir-se la nova proposta són l'augment de l'equitat i la suficiència, que significa un repartiment igualitari del finançament per a totes les competències conferides a les comunitats, el reforç de les prestacions socials, una més gran autonomia fiscal i una millora de la dinàmica i l'estabilitat del sistema. VilaWeb/ElPunt: Es presenta un finançament com si fos nou, però el repartiment és el de sempre

Castells: "La proposta de Solbes és insuficient i no hi ha acord"

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha rebutjat la proposta del nou model de finançament presentada aquest matí pel ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, perquè tot i ser "un avenç", és "insuficient". "No hi ha xifres ni paràmetres essencials", ha remarcat assegurant que amb aquesta proposta "no hi ha acord".

Castells s'ha mostrat contundent en assegurar que en el document "hi ha elements prou ambigus i inconcrets com per dir que d'aquí en sortirà el model de finançament que hem propugnat des de la Generalitat". El conseller ha afirmat que no hi ha "els mínims necessaris per dir que es compleix l'Estatut". "Tot dependrà de com s'aplica", ha explicat.

És aquesta inconcreció en alguns punts de la proposta de Solbes el que fa dir a Castells que el govern "seguirà negociant" per aconseguir "un nou acord". "Estem en el tram final d'un llarg capítol, que esperem que quedi tancat en unes setmanes", ha remarcat. "Tot plegat va amb retard", ha recordat.

Homenatge al poeta Joan Brossa

Homenatge a Joan Brossa, poeta, el dia que fa deu anys que es va morir

VilaWeb/ElPunt: La blocosfera s'omple de Brossa: l'Abloccedari

Viquipèdia: Joan Brossa