lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de febrer, 2008

El Consell General dels Pirineus Orientals reconeix l'oficialitat del català

El Consell General dels Pirineus-Orientals acaba de publicar a la seva revista L'accent Catalan, la Carta del Català, que reconeix el català legalment com a llengua del departament dels Pirineus Orientals, a la Catalunya Nord.

A la Carta del Català s'exposen "els fonaments d'una política lingüística i de reconeixement de la llengua catalana". L'article 1 aclareix que el català és oficial "al costat de la llengua francesa" i que "no amenaça la unitat nacional", i es compromet a ser-ne "un dels actors de transmissió". Així, la Carta del català, que va ser aprovada per 20 vots a favor, cap de contrari i sis abstencions el 10 de desembre passat, no contradiu l'article 2 de la constitució que especifica que l'única llengua oficial acceptada és el francès. Pel Consell General dels Pirineus-Orientals la Carta del català es basa "sobre els principis universals" com ara la Declaració Universal dels drets Lingüístics, el Conveni Europeu de protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals o encara la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries.

Respecte a aquest últim text, el Consell General nord-català lamenta el "rebuig del govern francès" de ratificar i aplicar la carta Europea de les llengües regionals i minoritàries perquè "la llengua catalana es troba avui, sense cap marc jurídic que permeti la seva preservació i el seu desenvolupament".

Per això, el Consell General "es felicita" de l'aprovació pels diputats espanyols d'una moció de suport "a la demanda recurrent de ratificació de la carta per l'estat francès".

ERC incorpora al seu programa la revisió del concordat amb el Vaticà

ERC ha decidit incorporar al seu programa electoral diverses propostes per al caràcter laic de l'Estat, entre les quals figura la revisió del Concordat de l'Estat Espanyol amb la Santa Seu (Vaticà), que data de 1979 i, segons esquerra, representa "una herència del franquisme".

Segons ha explicat Joan Ridao, cal "revisar" a fons les relacions entre l'Estat Espanyol i l'Església Catòlica amb l'objectiu de garantir la pluralitat religiosa i que no existeixin privilegis per una determinada confessió.

ERC considera, en aquest sentit, que l'Església Catòlica "ha d'autofinançar-se i no ha de rebre una part dels recursos que paguem tots els ciutadans a través dels impostos".

Segons Ridao, el que passa actualment és que "la jerarquia catòlica rep diners públics que paguem tots", amb la paradoxa que "molt sovint aquests diners van destinats a fins tan poc cristians com és el de finançar una emissora de ràdio, la COPE, que cada dia difon per les ones hertzianas missatges contra Catalunya".

A més, ha apuntat, han de ser reformades totes les lleis que, en aplicació del concordat, "obliguen a impartir ensenyament religiós en les escoles" i, en el seu lloc, "ha d'existir la diversitat i el diàleg interreligiós". que passin els bisbes! 040208 CATr

SUSTO !!! Maragall recomana votar en blanc el pròxim 9 de març

votar en blanc 040208 CATr L'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, afirma que "segurament” votarà en blanc en les pròximes eleccions legislatives del 9 de març perquè, segons la seva opinió, cap partit polític ha dit "clarament el que pensa fer amb els temes importants".

En un article d'opinió que publica avui La Vanguardia, Pasqual Maragall considera que per "preparar el futur que volem cal votar, però cal votar en blanc".

Al mateix temps, l'expresident dóna a entendre que renuncia a presentar una candidatura pròpia en les pròximes eleccions, sobre la base del seu Partit Català d'Europa, per la falta de "mitjans suficients per fer una proposta articulada". "Només tenim un grapat nombrós d'amics amb idees clares", argumenta.

Això no obstant, reafirma la seva aposta per crear des de Catalunya una força política de vocació europea i apunta que "ara el que fa falta és un projecte a la vegada catalanista i europeista que s'anunciï a les eleccions de març i es consagri definitivament en les europees de l'any vinent".

El polític català justifica la seva decisió de votar en blanc per la inconcreció per part dels partits polítics dels assumptes que, segons el seu parer, preocupen els ciutadans, com el fet que el Tribunal Constitucional pugui modificar l'Estatut de Catalunya o l'estat de les infraestructures en el territori català.

La Vanguardia: Votar en blanco (P.Maragall)

Ridao: "El vot en blanc que proposa Maragall és poc útil" (05.02.08)

Gent propera a Sabanza impedeix un acte contra el cementiri nuclear

Hi havia convocada una concentració per part de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) a Móra la Nova, ja que l'Ajuntament no havia aprovat una moció contra la implantació d'un cementiri nuclear al territori. Però una contramanifestació pujada de to i més nombrosa de gent propera a l'alcalde convergent, Joan Manuel Sabanza, va fer recular els impulsors de la protesta. Segons l'alcalde, el ple ja ha rebutjat reiteradament la instal·lació del cementiri a Móra la Nova.

Unes 50 persones formades per regidors de CiU de Móra la Nova i gent del poble van evitar ahir que els membres de la coordinadora anticementiri es manifestessin a Móra la Nova. La concentració de la CANC estava convocada, a les 12 del migdia, perquè l'Ajuntament no havia aprovat una moció contra la instal·lació d'un magatzem temporal centralitzat (ATC) de residus nuclears, conegut com a cementiri nuclear.

Un membre de la CANC, Joan Manuel Olivella, va afegir que la reacció dels contramanifestants va ser «agressiva i fora de lloc». Segons Olivella, els membres de la CANC van ser insultats i van decidir anul·lar la concentració per «por de ser agredits». VilaWeb/El Punt: Una contramanifestació pro Sabanza tensa la corda a Móra la Nova i evita la concentració anticementiri nuclear

Alego: Més comunicats sobre el 3 de febrer a Móra la Nova

Alego: CIU DE MÓRA LA NOVA EMET DOS COMUNICATS

Alego: PINTADES MOLT LAMENTABLES A MÓRA LA NOVA